– Det er jo så dumt at det nesten blir komisk, sier Lars Saugstad, ekspertkommentator hos Max.
Han er én av flere som reagerer på at Giulio Ciccone ble straffet etter mandagens etappeseier i Tour of the Alps.
Italieneren har gjort det til sitt varemerke å kaste solbrillene ved en seier. Det gjorde han også mandag, men ble da straffet med en bot på 250 sveitsiske franc (rundt 3200 norske kroner) og 15 poeng fra UCI-rankingen.
Grunnen var at det ble vurdert som at Ciccone kastet et objekt på uforsiktig vis, ifølge juryrapporten.
– Jeg håper UCI gjorde en feil. Dette er signaturfeiringen hans gjennom mange år. Sport er følelser, det er ikke behov for noen bot, skriver sportsdirektør i Lidl-Trek-laget, Steven De Jongh på X.
Giulio Ciccones signaturfeiring er å kaste solbrillene når han krysser målstreken. I Tour of the Alps ble han straffet med en bot for feiringen. Bilder fra Max.
NRK har kontaktet Det internasjonale sykkelforbundet for en kommentar til saken og forelagt kritikken som fremkommer i saken, men har foreløpig ikke fått svar.
Ikke enig i boten
Ciccone selv kommenterte saken i forkant av tirsdagens etappe i rittet.
– Det er alltid merkelig å få en bot når du vinner rittet. Jeg er ikke enig, men det er slik det er. Vi får ikke gjort noe med det, sier Ciccone til Wielerflits.
Han bemerker samtidig at han burde ha undersøkt regelverket nøyere, men:
– Jeg kastet brillene langt bort fra folk og gjorde to barn glade, sier han til Tuttobiciweb, med henvisning til at et par barn løp etter og fant brillene.
– Jeg har ikke skapt problemer for noen og jeg tror det er mange andre aspekter som man kan jobbe med for å bedre sikkerheten for rytterne. Kanskje det er verdt å fokusere på, fremfor å fokusere på brillene mine, sier han videre.
SIGNATURFEIRING: Ciccone har gjort det til sitt varemerke å kaste solbrillene ved seier. Her fra en etappeseier i Giro d'Italia i 2022.
Foto: AFPNorske Markus Hoelgaard syklet på lag med Ciccone i to år.
– Jeg synes det er merkelig å gi bot for det, spesielt når du ser hvor glad han gutten som får tak i dem blir etterpå, sier han til NRK.
– Det er også et fint eksempel på hvor inkonsekvente kommissærene er når han har gjort dette i årevis når han vinner ritt uten å få bot, men fikk bot for det i går.
Fikk kyssebot i Tour de France
Ciccones nåværende lagkamerat, Julien Bernard, var en annen som reagerte med overraskelse på sosiale medier mandag.
– Det er vanskelig å tro at vi deler den samme lidenskapen som visse kommissærer. En dag vil en kanskje fokusere sanksjonene på nyttige ting, skriver Bernard på X.
I fjor vakte det oppsikt da samme Bernard fikk en bot på 200 sveitsiske franc for «upassende oppførsel under rittet som skadet omdømmet til sporten».
Det var på tempoen på den syvende etappen i Tour de France, som gikk like ved franskmannens hjemby.
Da var fanklubben til Bernard ute langs veien, og til stormende jubel stoppet Bernard i et par sekunder for å kysse kona Margot, som hadde sønnen Charles på armen.
Ødelagt glidelås førte til bot
Tidligere i år fikk Isaac del Toro en bot på 200 sveitsiske franc da han vant Milano-Torino og krysset målstreken med åpen trøye. Del Toro ble da bøtelagt under samme paragraf som Bernard, at oppførselen hans var til skade for omdømmet til sporten.
Cyclingnews skrev da at glidelåsen til Del Toro var ødelagt og at han derfor ikke kunne få trøyen igjen, og at laget ikke lyktes med å fikse glidelåsen.
– Jeg synes i hvert fall den saken med Bernard var teit. Det hadde ingenting med å skade omdømmet til sykkelsporten og var ikke til fare eller hinder for noen, sier NRKs sykkelekspert, Sondre Sørtveit.
– Jeg synes de håndhever regelverket kanskje litt vel firkantet noen ganger. Jeg skjønner at de må ha regler, men jeg synes de må utvise dem med litt skjønn, er min mening, sier han videre.
BOT: Isaac del Toro fikk bot for feiringen med åpen sykkeltrøye.
Foto: AP– Ikke helt forståelse for hva som er rett og galt
Han får støtte fra ekspertkollega Saugstad.
– Det gir ingen mening i noen forstand at det skal skade imaget til sporten. Det skader mer at de får bøter for det. Det er synd, synes jeg, sier han.
– Akkurat i disse sakene, så virker det som er noen dommere som ikke helt har forståelse for hva som er rett og galt, sier Saugstad videre.
Sykkeleksperten påpeker at han skjønner at kommissærene har en utakknemlig jobb, hvor de ofte får mye tyn fra både ryttere og sportsdirektører.
– Det er all honnør til dem som gjør den jobben, men det blir bare for dumt når det går så langt at dette i hele tatt skal bli en sak. Det tyder bare på for at det er for mange eller for uklare regler, etter mitt skjønn, sier han.
Han fortsetter:
– Det virker dumt når de har mer fokus på dette enn faktiske ting som påvirker sikkerheten til rytterne.
Saugstad ønsker at det skal være et større fokus på andre typer regelbrudd.
– Å henge på flasker og bil og slikt, det skjer jo hele tiden. Og det er ikke greit, men det blir tatt altfor lite av, i mine øyne. Det er slike ting som skader sykkelsporten mer. Det er mye de kunne tatt og da blir det ekstra dumt når de bruker tid og krefter på å ta slike gledesøyeblikk, oppsummerer han.
Her dundrer roboten i bakken 00:36
Publisert 22.04.2025, kl. 14.00