Rentebeslutningen: Dette må du vite

1 week ago 13


Hva skjer med lånet mitt, og hvor mye kan jeg forvente i lønnsvekst? Her er svarene på spørsmålene alle stiller.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache presenterte utsiktene for norsk økonomi torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Hva skjer med renten?

Norges Bank har bestemt å holde styringsrentenstyringsrentenStyringsrenten er sentralbankens viktigste virkemiddel for å stabilisere prisveksten og utviklingen i norsk økonomi. Endringer i styringsrenten påvirker rentenivået og aktiviteten i hele økonomien. uendret på 4,5 prosent. Dette er samme nivå som den har vært på siden desember 2023.

Les på E24+

Så mye kunne du spart på et rentekutt

Når blir det rentekutt?

Ifølge Norges Bank vil renten mest sannsynlig settes ned i løpet av året. De signaliserer to rentekutt i 2025. De har en prognose på at styringsrenten avtar til 4 prosent innen utgangen av året, og faller gradvis nedover kommende år.

Les også

Analytiker: Norges Bank åpner for inntil fem rentekutt innen 2027

Hvorfor kuttes ikke renten?

Høyere prisvekst (inflasjoninflasjonInflasjon er en vedvarende økning i prisene på varer og tjenester over tid, som gjør at pengenes verdi synker og kjøpekraften reduseres.) og lønnsvekst, lavere arbeidsledighet, og bedrifter som melder om høyere aktivitet, gjør at renten holdes oppe.

Sentralbanksjefen sier at hvis renten settes ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt. Derfor mener de det er nødvendig å holde renten uendret for å bremse prisveksten.

Norges Bank prøver å holde inflasjonen på rundt 2 prosent i året. Hvis inflasjonen blir for høy, kan det bli dyrere å leve, og pengene mister verdi. For å bremse inflasjonen kan Norges Bank sette opp renten.

Les også

Nordea-strateg med dyster spådom: – Må belage seg på at det ikke blir rentekutt i år

Hva skjer med lånet mitt?

Styringsrenten gjelder kun for bankers innskudd i Norges Bank, men påvirker rentenivået i hele økonomien, og da også renten på lånene dine.

Norges Bank forventer at boliglånsrenten vil gå ned de neste årene. I dag er den gjennomsnittlige boliglånsrenten på 5,6 prosent, men de anslår at den kan synke til 4,5 prosent innen 2028.

Les også

Flere får ned boliglånsrenten: – Lette greier!

Hvor mye stiger boligprisene?

Sentralbanken venter at boligprisene vil stige med 8,1 prosent i år, før veksten anslås til 7,8 prosent neste år og 6,5 prosent i 2027.

Hvorfor stiger boligprisene?

Norges Bank trekker frem følgende faktorer:

  • Sterk vekst i boligprisene de siste månedene og fortsatt høy aktivitet i boligmarkedet i mars kan tale for at prisveksten vil holde seg høy de nærmeste månedene.
  • Også økt kjøpekraft hos husholdningene kan bidra til høyere boligpriser, mens færre rentekutt enn tidligere anslått kan dempe oppgangen.
  • Lav boligbygging kan også trekke boligprisene høyere.

Hvor mye får jeg i lønn i 2025?

Sentralbanken venter en lønnsvekst på 4,5 prosent i år, og videre 4,0 prosent i 2026.

For reallønnsveksten reallønnsvekstenØkningen i lønn justert for prisstigning (inflasjon). Den viser hvor mye mer du faktisk kan kjøpe for lønnen din etter at prisene på varer og tjenester har økt. tror sentralbanken på en økning på 1,5 prosent i 2025. For 2026 anslår Sentralbanken en økning på 1,3 prosent.

Hva skjer med kronekursen?

Den norske kronen har styrket seg mot viktige valutaer som euro og dollar de siste ukene. Etter at Norges Bank valgte å holde renten uendret torsdag, fortsatte kronen å styrke seg litt. Nå koster en euro 11,34 kroner og en dollar 10,52 kroner.

Norges Bank forventer at kronen vil holde seg nær dagens nivå fremover. 

Les også

Svak kronestyrking etter rentebeslutningen

Hva sier Norges Bank om handelskrigen?

De mener at handelskrigen kan bremse veksten i norsk økonomi. Dette skyldes at Norges handelspartnere, som EU og Kina, også blir påvirket. I tillegg kan høyere toller føre til at varer Norge importerer blir dyrere, noe som kan øke prisene her hjemme.

Norges Bank tror at tollsatsene vil dempe den globale veksten og skape usikkerhet i finansmarkedene. De mener også at bare frykten for en handelskrig kan føre til at bedrifter investerer mindre og at internasjonal handel reduseres. Dette kan igjen påvirke norsk økonomi negativt.

Les også

Norges Bank om handelskrig: Vil bremse økonomien og heve prisveksten

Read Entire Article