Rekordomsetning slukt av rentene: – Hadde et ørlite håp

1 week ago 12

Ekteparet Olav Lindseth og Gunhild Moe ser at rekordomsetning ikke er nok til å dekke økte rentekostnader.

Ekteparet Olav Lindseth og Gunhild Moe, som egentlig er utdannet innen henholdsvis samfunnsøkonomi og kunst, eier og driver Energihotellet på Nesflaten i Suldal.  Foto: Tom Haga

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det var ikke helt uventet, selv om vi hadde et ørlite håp om rentekutt, sier Olav Lindseth, etter at Norges Bank torsdag besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent.

Sammen med kona Gunhild Moe eier og driver han Energihotellet på Nesflaten i Suldal – et designhotell som er bygget med utgangspunkt i Norsk Hydros kraftanlegg, som ble tegnet av arkitektene Geir Grung og Georg Greve på 60-tallet.

– For oss kan et rentekutt bety forskjellen på om vi kan ta oss råd til å ta inn en ekstrahjelp i høysesongen eller ikke. Hvis ikke må vi gjøre også den jobben selv, som går utover kapasiteten til administrasjon, planlegging og mersalg, sier han.

Lindseth, som er utdannet samfunnsøkonom, forteller at rentekostnadene så godt som slukte hotellets overskudd i fjor, til tross for rekordhøye inntekter.

Les på E24+

Så mye kunne du spart på et rentekutt

– Krevende å planlegge

– Mens 2023 var et beintøft år for reiselivet i vår region, med krig, dyrtid og renteøkninger, begynte ting å normalisere seg igjen i fjor. Vi nøt blant annet godt av den svake kronekursen, og pilene begynte sakte men sikkert å peke oppover igjen, sier han.

Han sier at regnskapet for fjoråret ikke er helt klart, men at det ligger an til rekordomsetning på om lag 12 millioner kroner. Driftsresultatet ligger også an til å bli positivt før finanskostnadene regnes inn.

– Rentekostnadene spiser opp bunnlinjen sammen med den øvrige prisveksten. Vi har betydelige lån etter å ha satset og bygget ut i flere omganger. For oss har en endring på et kvart prosentpoeng ganske mye å si, sier han.

I 2007 ble kraftanlegget i Suldal, som nå er en integrert del av Energihotellet, kåret til et av de ti viktigste byggene i Norge som ble bygget i etterkrigstiden i Morgenbladet. Foto: Tom Haga

Lindseth synes det er positivt at Norges Bank fortsatt holder døren åpen for at det blir to rentekutt i år.

– Signalene fra sentralbanksjefen er, om ikke annet, mindre nedslående enn spådommene fra de mest haukete haukete en streng tilnærming til pengepolitikk, ofte med fokus på å holde inflasjonen lavsjeføkonomene, som på forhånd hadde avblåst alle muligheter for rentekutt i 2025, sier han.

Rentene doblet på ett år

Selskapets årsregnskaper viser at hotellets rentekostnader mer enn doblet seg i løpet av 2023 – et år hvor Norges Bank jekket opp styringsrenten hele seks ganger.

Lindseth forklarer at hotellets forretningsmodell gjør det krevende å planlegge for kostnadsøkninger.

– Vi selger rom og hotellpakker et år i forveien - når vi først har gjort et salg, er det ikke mulig å justere prisen for etterfølgende kostnadsøkninger. Vi forsøker å prise det inn, men det er krevende. Dette gjør at det tar tid å ta igjen etterslepet selv med veldig god aktivitet og inntektsvekst, sier han.

Hotellet på Nesflaten hadde rekordhøye inntekter i fjor. Foto: Tom Haga

– Stor betydning for omsetningen

– Jeg er ikke overrasket. Min forventing var at renten ville holdes uendret, sier Morten Reffhaug.

Han er daglig leder for Drammen-bedriften To Be More, som driver med salg og utleie av store LED-skjermer, blant annet til bruk i kultur- og idrettsarrangementer.

Når det gjelder signalene om at det trolig ville komme to rentekutt i 2025, sier Reffhaug at han er forsiktig med å ta gleden på forskudd.

– Som innbygger og bedriftseier oppleves det som om Norges Bank stadig kommer med forventninger de ikke innfrir på, sier han, med henvisning til at sentralbanksjef Ida Wolden Bache så sent som i januar sa at renten «mest sannsynlig» ville bli satt ned i mars.

Morten Reffhaug er daglig leder i To Be More, som blant annet leier ut  store LED-skjermer til idrettsarrangementer. Foto: Privat

– Hvordan påvirker rentenivået din virksomhet?

– Vi er heldigvis ikke tynget i lån. For vår del har et rentekutt først og fremst indirekte betydning for omsetningen, med tanke på hvilke signaler det sender til markedet. Dette skyldes at vi, for en betydelig del av av våre potensielle kunder, tilbyr et produkt som er «nice to have», sier Reffhaug.

– I tillegg vil lavere renter gjøre at vi kan reforhandle leasingavtalene våre, som i dag har en restverdi på cirka 1,5 millioner, legger han til.

– Mange sliter enormt

Administrerende direktør Jørund Rytman i SMB Norge sier at mange av interesseorgansasjonens hadde et beskjedent håp om rentekutt.

– Det var nok mange små og mellomstore bedrifter som håpet på rentekutt i dag, selv om vi også har medlemmer som ønsker en høyere rente, skriver Rytman i en tekstmelding til E24.

– Ettersom vi har en rekke bransjer som sliter enormt og høye konkurstall, så hadde en rentenedgang hjulpet stort. Mange sitter på gjerdet og venter, som resulterer i en brems i økonomien og har en uheldig dominoeffekt, skriver han videre.

Read Entire Article