Reiser til Sveits: – Håper vi ikke blir jaget med høygafler

1 day ago 4


Rødt-paret fikk flere utflyttere på nakken da de ga ut bok. Nå reiser de ned for å bokbades i løvens hule.

 Sofie Marhaug og Mimir Kristjansson tviler på at de klarer å rekruttere velgere i Luzern. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Sofie Marhaug og Mimir Kristjansson refset alle Sveits-farerne i boken «Hjelp, de reiser til Sveits», som ble gitt ut for et år siden.

I mars skal de likevel møte flere av nordmennene som har flyttet.

– Jeg synes det blir veldig gøy. Jeg får neppe noen velgere der nede, men dette blir jo en slags brobygging, dette er folk som tenker annerledes enn oss, sier Kristjansson.

De to reiser til Luzern i mars for å møte det norske miljøet som har etablert seg i byen de seneste årene. Der skal de bokbades i et åpent arrangement i regi av ekteparet Trond og Camilla Ulseth, som jevnlig stabler på beina arrangementer for nordmenn i Luzern.

– Jævlig redd

Rødt-paret er klar over at de ikke taler til menigheten når de skal møte bedriftseierne og skatteflyktningene i Luzern.

IT-gründer Jens Rugseth er blant dem som kritiserte boken da den kom ut i fjor. I en anmeldelse hos E24 skrev han at «hvis du vurderer å kjøpe boken, vil vi minne deg på at du får mye god rødvin til samme pris».

– Det er jeg enig med ham i, sier Kristjansson.

Han sier videre at han erkjenner at det ofte blir sterke følelser i debatten om skatteflyktningene.

– Det er jo ingen hemmelighet at vi ikke er positive til dem. Det er løvens hule. Men det er klart, når man mener noe så sterkt som det vi gjør, så er det en fordel å kunne diskutere med de det gjelder, og stå i det, sier han.

 Nordmenn i den sveitsiske byen har opprettet sitt eget lille samfunn. Foto: URS FLUEELER / AP / NTB

Rødt-duoen sier de skal betale for flybillettene selv, og at de vil være nøye med å ikke ta imot betaling fra noen av de kapitalsterke tilhørerne.

– De står fritt til å kjøpe bøker, vi signerer gjerne. Men det finnes vel mer lukrative investeringer for denne gjengen enn å bidra til partikassen til Rødt, sier Kristjansson.

– Håper du å kunne dele et glass champagne med dem etterpå?

– Jeg er jo jævlig redd for å ta imot noe gratis fra disse folkene. Jeg skal være der én natt og dra rett hjem. Men jo da, jeg håper jo at vi kan ta et glass etterpå, og at vi ikke blir jaget med høygafler.

 Siden 2022 har mange bemidlede nordmenn reist sørover. Foto: VETLE HALVORSEN / E24

– Minner om en kapitalstreik

Siden utvandringen av gründere og bemidlede for alvor tok av i 2022 har mange av Sveits-farerne uttalt seg kritisk til skattesystemet i Norge. Rødt-politikere har gjerne svart med samme mynt, og kritisert utflytterne for at de ikke blir i Norge og betaler sin skatt med glede.

Marhaug sier hun mener rikingene må tåle et røft ordskifte.

– Jeg opplever at det er like mye en politisk aksjon som kun et valg om å flytte. De mest høylytte stemmene prøver å påvirke norsk politikk. Og da må de tåle kritikk. Men de skal få spørre om det de vil, sier hun.

Hun sier hun egentlig er likegyldig til om rikingene bor i Norge eller i Sveits, men at hun mener Sveits-farerne forsøker å påvirke skattepolitikken på en urimelig måte.

– Poenget i boken er at trusselen om å flagge ut minner om en kapitalstreik. Demokratiet kan ikke bli styrt av denne typen trusler.

Hun trekker frem Adresseavisens seneste intervju med Bjørn Dæhlie, der langrennslegenden forteller at han vurderer å flytte hjem dersom skattesystemet endres.

– Om det skal til, kan de gjerne bli værende, sier hun.

Read Entire Article