Den nye Arbeiderparti-regjeringen varsler nå at de vil gjøre FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter til norsk lov.
![](https://images.stream.schibsted.media/users/vgtv/images/78a6308e960805dd927b9c8e8be2394d.jpg?t[]=102q50)
Det formidlet statsminister Jonas Gahr Støre på et pressetreff i lokalene til Norges Handikapforbund tirsdag ettermiddag.
– Det skal være et kraftig signal om rettigheter som gjelder, hensyn som skal tas og verdier som skal vektlegges, sier Støre.
Dette er en av tingene han er stolt av å ha fått vært med å gjennomføre, sier han videre.
Til stede var også Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen og Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.
- Jeg vet hvor mye dette betyr for veldig mange, sier Jaffery.
FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD
) skal sikre at personer med funksjonsnedsettelse får oppfylt sine menneskerettigheter og involveres i beslutninger som påvirker livene deres.Den skal også sikre at personer med funksjonsnedsettelser selv skal få bestemme hvor de skal bo og med hvem.
Flyttet mot sin vilje
VG avslørte i fjor høst at minst 107 personer er flyttet mot sin vilje de siste fem årene.
Marita fra Herøy ble flyttet 45 mil til Toten – og vil nå hjem.
Anita fra Siljan ble hentet til en «hyggelig utflukt», uten at foreldrene var informert, og så plassert i en ny bolig i nabokommunen.
Begge kvinnene ble flyttet ved hjelp av feil lovparagraf.
Avsløringene førte til at Statens Helsetilsyn nå skal undersøke flyttinger av personer uten samtykkekompetanse i hele Norge.
Rett til å velge bosted
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fikk i januar i fjor overlevert en utredning om inkorporering
av FN-konvensjonen. Etterpå har utredningen vært på høring hos et ekspertutvalg.Konvensjonen ble vedtatt av FNs generalforsamling i 2006 og Norge ratifiserte CRPD i 2013.
Ett av punktene handler om at funksjonshemmede skal kunne velge hvor de vil bo – «på lik linje med andre».
I 2021 gikk dagens regjering til valg på at loven også skulle innføres i norsk lov, noe som også ble skrevet inn i regjeringsplattformen etter valgseieren.
Før konvensjonen er gjort til en del av norsk lov, kan den ikke håndheves rettslig.
Kommunesektorens organisasjon (KS) har lenge vært blant skeptikerne til en innføring av CRPD i loven. KS mener at kommunene i dag ikke har ressursene til å følge opp kravene som vil følge med en lovfesting.