Refser Vedums meglerlov: – Veikt og feigt

3 months ago 22


Meglertopp tror ikke den nye meglerloven vil gjøre noen forskjell.

Administrerende direktør Christoffer Askjer i Sem & Johnsen er ikke særlig imponert av det nye lovforslaget. Foto: Thomas Ekstrom

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Det er puslete håndtert, det kommer ikke til å føre til en reell endring, sier Sem & Johnsen-direktøren.

Tidligere i januar la Finansdepartementet frem sitt forslag til en ny meglerlov. Forslaget inneholder tre endringer i reglene for budgiving:

  • Formidling av hemmelige bud på boliger blir forbudt
  • Bud skal ikke ha for kort frist – og et minstekrav på 30 minutter vurderes
  • Meglere får plikt til å fraråde boligselgere å akseptere direktebud utenom budrunden

I tillegg skjerpes kravene til eiendomsmeglere. Nå skal også eiendomsmeglerfullmektiger og oppgjørsmeglere ha krav til egnethet og levere politiattest. Finanstilsynet får også mulighet til å gi overtredelsesgebyr for brudd på eiendomsmeglingsloven.

Lovforslaget kom etter at E24 skrev en artikkelserie om konfliktfylte boligsalg der en avskiltet megler hadde vært involvert.

Endringene har stort sett blitt ønsket hjertelig velkommen av meglerbransjen.

– Forbud mot lukkede bud møter jeg med stor glede. Lukkede bud er det verste som finnes i vår bransje, sa administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier til E24.

– Hastverksarbeid

Den entusiasmen deler ikke Askjer, som mener finansministerens lovforslag er symbolpolitikk og at det kun kommer som en respons på mediedekning av meglere som ikke er skikket til å jobbe som eiendomsmeglere.

Det opprinnelige lovforslaget lå i skuffen hos Finansdepartementet i tre år før Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som en av sine siste handlinger som landets finansminister, sendte det til Stortinget.

 Trygve Slagsvold Vedum er ikke lenger i regjering, men rakk å legge frem meglerloven. Foto: Helge Mikalsen / VG

Askjer ønsket seg mer fra lovforslaget, og Vedum luket ut mange gode elementer fra forslaget som ventet tre år i skuffen.

– Det er bra med ny meglerlov, men det lå vanvittig mange gode forslag til den nye loven i det opprinnelige lovforslaget. Departementet har valgt å ta ut en del av lovforslaget, dette ser ut som hastverksarbeid, sier han.

Mener advokater slipper billig unna

Askjer reagerer spesielt på at det ikke strammes inn på regler for når advokatfirmaer fungerer som eiendomsmeglere.

I dag kan man jobbe som eiendomsmegler om man er advokat. Da trenger man ikke meglerbrev fra Finanstilsynet på samme måte som en utdannet eiendomsmegler.

Dermed kan også advokater fungere som eiendomsmeglere.

Meglertoppen tror ikke de nye reglene vil gjøre boligkjøp sikrere for forbrukeren. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Da gjøres det under et mye mildere kontroll- og rapporteringsregime. Til ugunst for forbruker, etter mitt syn, sier han.

– Men hva er det man lærer i eiendomsmeglerutdannelsen som advokater ikke lærer? 

– Det handler om hvordan man behandler kunder, hvordan man tinglyser, saksgangen i en salgsprosess, og hvordan man håndterer sikkerhet. I tillegg dreier det seg mye om markedsføring, og hva som er lov og ikke lov å markedsføre. På toppen av det inneholder eiendomsmeglerutdannelsen en god del økonomi. Jurister og advokater har lite økonomisk utdannelse, sier han.

Prioriterte «vanlige folk»

Flere i meglerbransjen har ønsket de nye reglene som skal stramme inn på kupping og forby hemmelige bud velkommen. Askjer tror derimot at dette vil gi liten reell endring.

Selv om det legges ned forbud mot hemmelige bud, er det fremdeles avtalefrihet i Norge. Dermed kan kjøpere lett omgå regelverket, mener han.

– Jeg er i utgangspunktet positiv til at man prøver å lage enkle kjøreregler, men dette kommer til å bli omgått. Motiverte og ofte desperate kjøpere er som en stri foss som er vanskelig å temme. Elven finner man en vei rundt, sier han.

Statssekretær Geir Indrefjord (Sp) svarer i en e-post at de mener det nye forslaget vil gi økt trygghet for vanlige folk i boligmarkedet.

Geir Indrefjord (Sp)

Statssekretær i finandepartementet

– Det blir blant annet flere innstramminger for eiendomsmeglere, for eksempel forbud mot hemmelige bud, krav om tydelig og skriftlig omtale av feil og mangler ved boligen, krav til vandel og egnethet for eiendomsmeglerfullmektiger og oppgjørsmedhjelpere, nye sanksjonsmuligheter overfor meglere og meglerforetak, krav til at megler skal stille sikkerhet for kundemidler mv, skriver Indrefjord.

Årsaken til at de valgte ikke begrense advokatenes anledning til å jobbe som meglere, er at de ikke er like viktig for vanlige folk.

– Forslag fra eiendomsmeglingsutvalget som ikke var like viktige for vanlige folks trygghet, har vi ikke prioritert i dette forslaget. Disse forslagene handlet blant annet om å begrense advokaters mulighet til å drive eiendomsmegling i konkurranse med eiendomsmeglere, sier han.

E24 har sendt kritikken til tidligere finansminister Trygve Slagsvold Vedum og hans rådgiver Skjalg Fjellheim. Vedum har ikke kommentert saken.

Read Entire Article