Refser Stoltenberg: – Bygger ned arvesølvet vårt

3 hours ago 3


Kortversjonen

  • Stortinget skal torsdag stemme over et forslag som kritikerne mener svekker vernet av norske vassdrag.
  • Forslaget har møtt sterk motstand fra Venstre, MDG, Rødt og SV og en rekke miljøorganisasjoner.
  • Arbeiderpartiet, Høyre, Frp og Senterpartiet støtter utbyggingen og forventes å sikre flertall. De mener vedtaket ikke vil svekke vernet av vassdragene.
  • Kritikerne mener også vedtaket er er et løftebrudd fra Arbeiderpartiet.

I sin nyttårstale ved inngangen til 2001 sa Jens Stoltenberg, den gang statsminister, at tiden for de store utbyggingene i elvene våre var forbi.

Det ble nesten utelukkende møtt med godord: Det var enighet over hele det politiske spekteret om at vassdrag skulle vernes.

– En klok beslutning, mente Jan Tore Sanner i Høyre.

– Helt i tråd med energimeldingen til sentrumsregjeringen, sa John Dale i Senterpartiet.

– Protesterer ikke, forsikret Øyvind Vaksdal fra Fremskrittspartiet.

 Cornelius Poppe / NTBStoltenbergs nyttårstale 31. desember 2000. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Helt fra Gerhardsen til Stoltenberg, var det Arbeiderpartiets linje å verne vassdrag.

Men så er det blitt 2025.

Samme dag som Stoltenberg gjorde politisk comeback, denne gangen som finansminister, bestemte Arbeiderpartiet at norske elver skal bygges ut likevel.

Flere av disse vassdragene er vernet. Derfor har flere reagert kraftig, ikke minst på Stoltenbergs løftebrudd.

– Hans Arbeiderparti bygger ned arvesølvet vårt, sier Venstre-leder Guri Melby.

Bilde av Guri MelbyGuri Melby

partileder, Venstre

– Dagens Arbeiderparti har dessverre blitt et naturfiendtlig parti og elvene våre tar konsekvensen av det.

 Sylvia Smith-Meyer / NVEDet er 390 vernede vassdrag i Norge i dag. Dette er Verdalsvassdraget i Steinkjer, Nord-Trøndelag. Foto: Sylvia Smith-Meyer / NVE

Torsdag skal Stortinget stemme over utbygging av vassdragene, etter at det ble utsatt tirsdag. Det er ventet at Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil sikre flertall for utbygging.

– Alle vet at naturkrisen skjer nå, og at vi står i fare for å miste mye av naturen vår. Istedenfor å strekke ut en hånd har Ap, Høyre, Frp og Sp bestemt seg for å bygge ut sårbare elver, sier Melby.

Venstre er sammen med MDG, Rødt og Sv sterkt i mot.

– Jeg frykter at vi vil se tilbake på denne tiden som tidspunktet politikerne ga opp å redde norsk natur. Og angre dypt på det, sier Melby.

Bakgrunnen er regjeringens nye flom- og skredmelding. Samtidig som regjeringen åpner for å sikre flere vassdrag for nettopp flom og skred, åpner de i samme sats for mer kraftutbygging.

 Jon Arne Eie / NVEFossestryk i Raundalsvassdraget på Voss i Vestland. Foto: Jon Arne Eie / NVE

Dette har fått kritikerne til å reagere voldsomt.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har allerede sagt at det ikke er stort potensial for utbygging i vernede vassdrag.

Bilde av Kjetil LundKjetil Lund

direktør, NVE

– Det er neppe stort potensial for utbygging i vernede vassdrag, med mindre man ønsker å gyve løs på den vakreste, mest verdifulle naturen vi har, sa NVE-topp Kjetil Lund til NRKs Nyhetsmorgen tirsdag.

Det samme påpeker Trund Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, som var blant organisasjonene som demonstrerte mot forslaget foran Stortinget denne uken.

Bilde av Trond GulowsenTrond Gulowsen

leder, Naturvernforbundet

– Det er snakk om lite kraft og veldig store inngrep. Å åpne for dårligere vern av vassdrag nå, er som å diskutere hyttefelt i nasjonalparker.

 Ole Berg-Rusten / NTB13 organisasjoner mobiliserte foran Stortinget tirsdag morgen for å markere motstand mot å åpne vassdrag for vannkraftutbygging. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Melby mener det finnes bedre måter å sikre nok fornybar energi på.

– Sol, vind, og småkraft! Det er lange køer av mindre prosjekter utenfor vernede vassdrag som venter i byråkratiet. I tillegg sørger kabler til Europa for at man ikke trenger like mye kraftutbygging, sier hun og legger til at Venstre derfor mener at forslaget om færre kraftkabler er dårlig.

Ap-Aasland: – Tynn suppe

VG har bedt om en kommentar fra Stoltenberg og Finansdepartement. Finansdepartementet viser til Energidepartementet for svar:

– Dette er tynn suppe fra Venstre, sier energiminister Terje Aasland.

Bilde av Terje AaslandTerje Aasland

energiminister, Ap

– Jeg ser ikke helt poenget med å vise til hva noen andre sa i en helt annen debatt for 24 år siden. Det Stortinget tar stilling til nå er stortingsmeldingen om flom og skred.

Han mener Venstre fullstendig overser to ting:

– For det første er det ikke store ressurser å hente i vernede vassdrag. For det andre ligger vassdragsvernet fast, og det er strenge begrensninger på hvilke tiltak som kan tillates i vernede vassdrag. Stortingets vedtak endrer ikke på det. Vi skal fortsette å ta vare på de viktige verneverdiene. Vassdragsvernet gjelder fortsatt.

Bør det åpners for kraftutbygging i vernede vassdrag?aJa.bJa, men bare hvis det uansett må bygges i vassdraget for å sikre det mot flom og skred.cNei, denne kampen bør ikke være nødvendig å kjempe på nytt.dNei, det er unødvendig å åpne for kraftutbygging samtidig som man åpner for sikring.eVet ikke.

Dette svarer de andre

– Dette er en helt annen tid og en helt annen situasjon, sier Terje Halleland i Frp når han blir forelagt det over 20 år gamle sitatet fra sin partikollega.

Bilde av Terje HallelandTerje Halleland

energipolitisk talsperson, Frp

– Miljøkonsekvensene er begrenset og samfunnsverdien er stor. Man klarer å bevare verdiene i vassdragene med denne meldingen, sier Halleland.

– Mange av disse vassdragene ble vernet på 70-tallet og vi har masse ny teknologi og kunnskap i dag for å gjøre dette mer skånsomt enn da.

 Vidar Knai / NTBBidet fra demonstrasjon for å verne Kautokeino-vassdraget i 1970. Foto: Vidar Knai / NTB

Senterpartiet understreker at dette først og fremst er en stortingsmelding om flom og skred, ikke kraftutbygging.

– Det prøves å skape et falskt inntrykk av at flertallet i dag stemmer gjennom kraftutbygging i vernede vassdrag. Dette er ikke korrekt. Vassdragsvernet og lovverket ligger fast, sier Gro-Anita Mykjåland (Sp).

Bilde av  Gro-Anita Mykjåland Gro-Anita Mykjåland

stortingspolitiker, Sp

– Vi mener at det i tilfeller hvor det gjøres flomdempende tiltak i vernede vassdrag bør kunne vurderes å samtidig hente ut kraft – uten at naturverdier skal forringes vesentlig utover hva eventuelle flomtiltak krever.

Høyres Bård Ludvig Thorheim mener kritikerne har blåst opp striden «ut av alle proporsjoner».

Bilde av Bård Ludvig ThorheimBård Ludvig Thorheim

stortingsrepresentant, Høyre

– Det er snakk om å eksempelvis kunne oppgradere vannkraftverk med vann fra sidevassdrag i vernede områder. Slike praktiske løsninger er viktige for kraftsystemet og flomvern, men forutsetter fremdeles at verneverdiene kan bevares slik som natur og villaks.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article