Med raske skritt og blikket ned i telefonen er Julie Glinje (24) på vei til jobb.
Når NRK spør om hun har lagt merke til Snapchats nye reklamemetode, kommer svaret kontant.
– Ja, og det er veldig irriterende og distraherende.
– Reklamesnap kommer opp hele tiden. Det er reklame jeg egentlig ikke vil se, men jeg får en trang til å åpne snapen – og jeg gjør det.
Hun viser frem telefonen, som for øyeblikket er renvasket for varsler.
– Jeg har en trang til ikke å ha varsler eller annet uåpnet på telefonen. Jeg tror mange føler det sånn og derfor trykker på reklamen bare for å få den bort, sier 24-åringen og konstaterer:
– Derfor er det smart av Snapchat å gjøre det, men irriterende for oss forbrukere.
Se hva Snapchat og Forbrukertilsynet sier, lenger ned i saken.
Julie Glinje mener hun går rett i reklamefellen.
Foto: Eskil Byrkjeland / NRK– Faller for fristelsen
Reklamen forsvinner heller ikke alltid fra tankene.
– Jeg faller for fristelsen, dessverre. Jeg kjøpte akkurat en kjole etter å ha fått reklamesnap fra Villoid, sier Glinje.
Tilfeldig var det neppe, påpeker hun.
– Jeg trykker «godkjenn» på cookies på nettsider jeg besøker og vet at jeg blir sporet. Det er likevel skummelt å se at jeg får så målrettet reklame i sosiale medier som Snapchat, Instagram og Facebook.
Julie Glinje reagerer på at innboksen på Snapchat har blitt nok et sted for målrettet reklame.
Foto: Eskil Byrkjeland / NRK– Har du da vurdert å bruke sosiale medier mindre?
– Jeg burde det. Jeg mener det er mitt eget ansvar å begrense tiden jeg bruker på sosiale medier og hva jeg eksponeres for, sier Glinje og erkjenner:
– Men det er ikke lett. Jeg er definitivt avhengig av sosiale medier.
Hun er ikke alene om å reagere på reklamesnap:
Oskar Heggernes (23): – Jeg liker ikke Snapchats nye reklamemetode. Jeg nekter å trykke inn på de, selv om det er tilfredsstillende å trykke når du får snapen. Det er bare mer irriterende støy når du ser det er reklame. Det er hyggeligere å få en snap fra kjæresten, enn et reklameskilt.
Foto: Eskil Byrkjeland / NRKJuni Romero Berg-Nielsen (21): – Det blir for mye reklame på Snapchat når det også kommer inn i egen snapping. Plutselig trykker man på det uten å mene det. Man vil ikke eksponeres for mye og føle seg presset til å kjøpe ting. Snapchat er også en arena mange unge bruker, og mye målrettet reklame mot unge er ikke bra. Snapchat har derfor et ansvar, men staten må sørge for strengere føringer på plattformer som har mange unge brukere. Reklame må reduseres.
Foto: Eskil Byrkjeland / NRKMichelle Skålevil Opdal (25): – Jeg bruker Snapchat hver dag og synes den nye reklamemetoden er skikkelig irriterende. Likevel får jeg en trang til å åpne reklamesnappene, for jeg vil ha det rent i feeden. For å få det bort blir jeg tvunget til å se på det. Jeg tror ikke det er noen måte å fjerne det på ellers. Hvis det fortsetter vurderer jeg å bruke Snapchat mindre.
Foto: Erica Hvedding Kronheim / NRKVebjørn Simonsen (22): – Jeg bruker sosiale meder daglig, så jeg er ganske avhengig. Det er kjapt dopamin når man sitter på TikTok og Instagram-reels og kan sveipe i flere timer, så jeg prøver å unngå det. Reklamemetoden til Snapchat prøver jeg å ignorere. Generelt er reklame i sosiale medier irriterende. Jeg vil se det jeg vil, men så kommer mye reklame.
Foto: Eskil Byrkjeland / NRK
– Kynisk
Psykolog Trond Magne Hegglund sammenligner sosiale medier med rusmidler.
– Når du får likerklikk i sosiale medier får du dopamin. Du får også dopamin når du holder deg oppdatert og får en slags kontroll. Det skaper avhengighet, sier Hegglund og utdyper:
– Sosiale medier utnytter våre basale behov, som nysgjerrighet og ønsket om kontroll.
Psykologen mener sosiale medier er ille nok som en tidstyv som kan forstyrre selvbildet. Reklamedelen mener han gjør vondt verre.
– Reklamemetoden til Snapchat er problematisk, kynisk og uetisk. Motstandskraften og viljestyrken til oss mennesker er ikke sterk nok til å motstå algoritmer som arbeider målrettet 24/7.
Psykolog Trond Magne Hegglund reagerer på Snapchat sin nye reklamemetode.
Foto: Thomas Halleland / NRKHegglund mener staten nå må ta ansvar.
– Bare se på trafikken; Lar man det være opp til den enkelte å ikke bruke telefonen bak rattet, viser mennesker seg å være lite pålitelige.
– Derfor trenger vi mer regulering av sosiale medier og reklame, og innføring og håndheving av strengere aldersgrenser. I påvente av det er mitt råd å slette apper eller sette tidsbegrensninger.
Hva synes du om at Snapchat sender reklame som direktemeldinger?
Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.
– De ønsker avhengighet
Psykiater Ingvard Wilhelmsen er bekymret over store kommersielle IT-selskapers påvirkning, men anser ikke lovgiverne som redningen.
– Det er trafikkregler, men det hindrer ikke at folk kjører i 90 i 80-sonen. Vi kan ikke vente på at Stortinget skal ta grep overfor sosiale medier eller reklame, sier Wilhelmsen og legger karakteristisk til:
– Du må være sjef i eget liv.
Wilhelmsen mener gode verktøy er selvinnsikt, fravær av naivitet og et aldri så lite sinne. Det hjelper han gjerne å mane frem:
– Reklamemetoden til Snapchat er nok et eksempel på at disse selskapene vil holde oss fanget i et system som spiller på basale menneskelige behov. Et system som vil ta fra oss selvtilliten og selvfølelsen.
– For sosiale medier er designet for å tjene penger. Fra deres side er det en ønsket virkning at vi blir avhengig.
– Om du er usikker på om du er avhengig av sosiale medier, kjenn på hvor vanskelig det er å la være. Er det umulig, er du kjempeavhengig. Da trenger du gjerne hjelp, sier psykiater Ingvard Wilhelmsen.
Foto: UiBAvhengighet er definitivt ikke noe psykiateren tar lett på.
– For noen blir det som en tvangstanke at de bare må inn og sjekke på sosiale medier. De får en uro om de ikke gjør det, og det blir nesten som en tvangslidelse.
Reklame blander seg nå med andre direktemeldinger på Snapchat. Det kan være problematisk, ifølge Forbrukertilsynet.
Foto: Benjamin René Dyrdal / NRKForbrukertilsynet: – Spamforbud
Nina Elise Dietzel er underdirektør i Forbrukertilsynets tilsynsavdeling.
– Forbrukertilsynet har vurdert at markedsføring gjennom direktemeldinger på Instagram og Messenger er omfattet av spamforbudet i markedsføringsloven §15, sier Dietzel og konstaterer:
– Det innebærer at forbrukerne må gi samtykke til å motta markedsføring på forhånd.
Nina Elise Dietzel i Forbrukertilsynet mener det er god grunn til å se nærmere på forbrukeres mulighet for samtykke når det gjelder Snapchat sin nye reklamemetode.
Foto: Dag Jenssen / ForbrukertilsynetHun viser til krav om at samtykket må være gitt gjennom en «frivillig, uttrykkelig og informert erklæring», og minner om at mindreårige har et særlig vern mot markedsføring.
– Forbrukere skal ha mulighet til å trekke samtykket og reklamen skal være tydelig merket. «Ad» og «spons» er ikke tydelig, understreker Dietzel.
– Det kan være vanskeligere for barn å forstå hva som er markedsføring, spesielt når reklamen blandes med personlig innhold. «Ad» og «spons» er ikke tydelig nok merket, sier Dietzel i Forbrukertilsynet.
Foto: Benjamin René Dyrdal– Strider Snapchats reklamemetode med lovverk og vil Forbrukertilsynet foreta seg noe?
– Det er nok få som forventer at reklamen dukker opp blant snapper fra venner og familie. Forbrukertilsynet har kun gjort innledende undersøkelser, men vi ser absolutt grunn til å se nærmere på om kravene til et gyldig samtykke er oppfylt.
Hei
Takk for at du leste saken. Har du tanker eller tips til denne saken, eller om noe annet?
Send meg gjerne en e-post: erica.kronheim@nrk.no
Publisert 26.07.2025, kl. 18.42