Raser mot prisøkninger: – Med på å drepe næringen

3 months ago 33


Utelivstopp sier han tvinges til å ha mindre uteservering i år. Nå varsler han juridisk kamp.

 I fjor hadde Nevzat Arikan (t.h) 131 kvadratmeter uteservering foran Trattoria Popolare og 87 kvadratmeter foran Zarathustra. Begge ligger nederst på Grünerløkka i Oslo. Etter prisøkningene som er vedtatt av Geir Jensen (MDG) og resten av bydelsutvalget, sier restauranteieren at tilbudet vil bli redusert i år. Foto: Siv Dolmen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Jeg har vært her i 35 år, lenger enn noen andre. Vi har vært med på å bygge Løkka og endre bydelen til det bedre. Men politikerne har aldri brydd seg om næringen. Aldri.

De harde ordene tilhører Nevzat Arikan, én av Grünerløkka i Oslos største arbeidsgivere. Hans utelivskonsern Rodeløkka InvestRodeløkka InvestUtelivskonsernet står bak Oslo-restauranter som Nedre Foss Gård, Arakataka, Trattoria Popolare, Café Tekehtopa og Zarathustra Meyhane. sysselsetter om lag 200 personer.

E24 møter ham og Geir Jensen (MDG), leder av Grünerløkka bydelsutvalg, på restauranten Trattoria Popolare nederst på Løkka. Arikan ønsker å diskutere prisene som kommunen tar for at han kan ha uteservering.

De er ifølge utelivstoppen kritisk høye, skrev E24 i fjor høst. Fra april til september betalte Trattoria Popolare 737.000 kroner for å benytte seg av arealet.

Misnøyen var derfor stor da han nylig åpnet brevet fra bydelen.

– Det var et slag i trynet, sier han.

De dyreste øker mest

Arikan hadde ventet seg en prisjustering i tråd med konsumprisindeksen (KPI). Blant gårdeiere er en vanlig praksis å skru opp leien tilsvarende inflasjonen per oktober. I år var den på 2,6 prosent.

Bydelen har imidlertid bestemt seg for å øke prisene med 5 prosent. Det får følger, ifølge restauranteieren.

– Jeg er nødt til å redusere uteserveringen i år. I hvert fall for ZarathustraZarathustraEn annen av Rodeløkka Invests restauranter. Også den helt nederst på Løkka. . Jeg har ikke råd.

 Arikan skal få jurister til å undersøke om de store prisforskjellene innad i Oslo er lovlige. Foto: Siv Dolmen

Én ting er det generelle prisnivået. Det burde halveres, mener Arikan. I tillegg er han sterkt kritisk til hvor store forskjeller det er mellom de ulike bydelene i Oslo. For det er hvert enkelt bydelsutvalg som bestemmer.

Blant de sentrumsnære bydelene er det aller dyrest å ha uteservering på Grünerløkka. Arikan må betale mer enn dobbel pris sammenlignet med en bransjekollega på Torshov i bydel Sagene.

E24 har sett på de forskjellige bydelenes prisjusteringer. Det viser seg at de billigste bydelene øker prisene minst, mens de allerede dyreste øker mest. Arikan ønsker å utfordre systemet.

– Jeg tror ikke det er lov å forskjellsbehandle en næring så til de grader. Så nå skal jeg få jurister til å undersøke saken, sier han.

– Ligger litt bak

– Jeg skal gi deg rett i to ting, sier Jensen, leder for bydelsutvalget.

Det ene er at hans bydel har blant hovedstadens høyeste priser. Det andre er at det å få tillatelser og lignende fra kommunen, kan være i overkant byråkratisk.

– Når det gjelder prisjusteringen i år, så er årsaken at vi ikke har justert konsekvent etter KPI de siste årene. Vi har sett at vi ligger litt bak.

Han viser til 2019-prisene og poengterer at prisstigningen nå, etter hoppet på fem prosent, er på nivå med den generelle inflasjonen i samme periode.

– Så kan man ha en diskusjon om hva som er riktig prisnivå, sier Jensen.

 – Serveringsbransjen er uten tvil den viktigste bransjen på Grünerløkka, sier MDG-politiker Geir Jensen. Foto: Siv Dolmen

Til den vurderingen ligger både kommunens ressursbruk på støyklager og lignende, samt prinsippet om at det er rett og rimelig at en privat aktør må betale for å benytte seg av fellesskapets areal.

– Og det virker jo som etterspørselen er stor. Hvis færre søker, eller ber om mindre areal, så vil det være et ganske tydelig signal til oss politikere. Men jeg har inntrykk av at nesten alle som kan ha uteservering, ber om det.

Les på E24+

Eksperter: Slik vil Trump 2.0 påvirke norsk økonomi

Bruker mindre penger ute

– Det er fordi vi er nødt. Hvis ikke mister vi markedsandeler, svarer Arikan.

Han er kritisk til prisøkningene av en annen grunn også. De kan legge føringer for gårdeier, hevder restauranteieren.

– Det vil si at politikerne er direkte skyld i at gårdeierne setter opp leien. De er med på å drepe næringen.

Serveringsbransjen er en næring i krise uten at politikerne vet om det, ifølge Arikan.

Han viser til Oslo Handelsstands Forenings tall på kortbruk i utelivet i fjor. Oslofolk brukte 12 prosent mindre på restaurant og 27 prosent mindre på bar, var BankAxept-fasiten.

– Den siste tiden har vi hatt tre-fire konkurser her på Løkka, og jeg vil tro det kommer flere, sier Arikan.

Foto: Siv Dolmen

Tror på priskutt

Daniel Torkildsen Lea, leder for Oslo Handelsstands Forening, sier at Rodeløkka Invest ikke er eneste utelivsaktør som har reagert på prisøkningene.

Dette er et tema som han selv har tatt opp med hovedstadens folkevalgte.

– Politikerne jeg snakker med, forstår at dette er et stort problem. Hvis kommunen ber om mer enn det som er markedspris, blir resultatet at vi ikke får uteservering. Det er det ingen som ønsker seg.

Daniel Torkildsen Lea

Leder for Oslo Handelsstands Forening.

I fjor høst foreslo Oslo Arbeiderparti et generelt kutt på 25 prosent, tilsvarende 10 millioner kroner. De fikk kun med seg SV, så forslaget fikk ikke flertall.

Lea sier han tror det bare er snakk om tid før bransjen får et kraftig kutt i gategrunnsleien.

– At Ap foreslo dette før jul, er et signal om det og legger press på det borgerlige byrådet.

Marit Vea (V), byråd for miljø og samferdsel, uttalte i fjor høst at ulike priser og ulik praksis innad i kommunen er et problem. De har satt i gang en «helhetlig gjennomgang» som blant annet skal se på om det er behov for likere priser.

Les på E24+

Shipping-byks: – Kan bli eksplosivt

Les på E24+

Slik har tek-toppene omfavnet Trump

Read Entire Article