Entreprenøren ble nylig fratatt en milliardkontrakt i Stockholm. I fjor fikk den statlige kunden en kritisk granskingsrapport på bordet.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- AF Gruppen har mistet en milliardkontrakt med Trafikverket i Stockholm på grunn av flere alvorlige anklager.
- Granskingsrapport fra EY konkluderer med at det kan ha vært overfakturering på rundt 280.000 timer, hvilket tilsvarer 171 millioner kroner.
- AF Gruppen tilbakeviser anklagene og sier de har vært lojale til kontrakten med Trafikverket.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Den norske entreprenøren AF Gruppen anklages for en rekke alvorlige forhold og har mistet kontrakten på et stort veiprosjekt i Stockholm.
Anklagene kommer fra kunden Trafikverket, en statlig myndighet med ansvar for bilveiene i Sverige.
Blant anklagene er bevisst og systematisk overfaktureringoverfaktureringnår en leverandør fakturerer en kunde for mer enn det som er avtalt eller faktisk levert. Selskapet avviser kritikken.
Konsulent- og revisjonsfirmaet Ernst & Young (EY) har gransket mistanker om at AF Gruppen har tatt seg for godt betalt for prosjektet. E24 har fått innsyn i granskingsrapporten, datert 22. november i fjor.
Les på E24+
Eks-megler: – Aldri vært så forbannet i hele mitt liv
I rapporten står det at EYs funn «tyder sterkt» på at AF Gruppen overfakturerte Trafikverket.
Bransjebladet Byggeindustrien har tidligere omtalt deler av innholdet i rapporten.
Fant differanse på 280.000 timer
EY har fått tilgang til data for når ansatte i AF Gruppen har kommet til arbeidsplassen og når de har gått. Disse dataene er sammenlignet med arbeidstid AF Gruppen har fakturert Trafikverket.
Konsulentfirmaet har funnet at fakturert tid er betydelig høyere enn tiden de ansatte har vært på arbeidsplassen. Differansen er anslått til rundt 280.000 timer, ifølge EY.
EY konkluderer med at overfakturering har hatt «betydelige økonomiske konsekvenser». Den totale kostnaden anslås til 164 millioner svenske kroner over hele kontraktsperioden.
Beløpet tilsvarer 171 millioner norske kroner med dagens valutakurs.
Ved all usikkerhet, er tvil da kommet AF Gruppen til gode, ifølge konsulentfirmaet.
Granskingen ble gjort i perioden mellom januar 2022 og mars 2024.
– Vi har vært lojale
AF Gruppen tilbakeviser at det er systematisk overfakturert, opplyser kommunikasjonsdirektør Knut Ekern.
– Vi har vært lojale til kontrakten som ble inngått med Trafikverket. Fakturert beløp er basert på medgått kostnad pluss avtalt påslag som er regulert i kontrakten. Rapporten fra EY baseres på adgangskontroll, ikke medgått kostnad og er derfor ikke avgjørende for vår rett til betaling, sier Ekern til E24 torsdag.
Knut Ekern
AF Gruppen
EY har gjort granskingen på oppdrag fra Trafikverket.
I rapporten opplyser EY at de ikke har kontaktet AF Gruppen for å få bekreftet at faktaopplysningene i rapporten stemmer. Trafikverket har instruert dem til ikke å gjøre det, står det.
«Det var ikke en del av EYs oppdrag å kontakte AF i saken. EY har hatt i oppdrag å gjennomføre en analyse av data som har blitt levert av AF Gruppen. AF fikk anledning til å imøtegå utredningen den 26. november 2024 gjennom et ombudsbrev», svarer kommunikasjonssjef Linda Skanser i Trafikverket i en e-post til E24 fredag.
AF Anläggning ab (AF), et datterselskap av AF Gruppen, har den senere tid holdt i arbeidet på veistrekningen.
EY har ingen kommentarer til saken og henviser til oppdragsgiver Trafikverket, opplyser pressesjef Andreas Jacobsen i EY Norge til E24.
– Bør få komme til motmæle
Advokat Anne Helsingeng i Bull er en erfaren gransker. Hun sier at det hender at en kunde ber om at granskeren ikke kontakter den som granskes.
– Her er det kanskje at man ikke ønsker å forstyrre forretningsforholdet, men hovedregel er at den som blir kritisert, bør få komme til motmæle før man konkluderer, sier Helsingeng til E24.
Anne Helsingeng
Granskingsekspert
Granskingsrapporter er ikke et juridisk dokument. Dette er granskerens vurdering av det bevisbildet granskeren har sett, påpeker Helsingeng.
– Hvis man ikke har det fulle bevisbildet vil det kunne påvirke gyldigheten og legitimiteten til granskerens funn, sier Helsingeng.
Helsingeng har ikke lest rapporten, men uttaler seg på generelt grunnlag.
Det nå avbrutte samarbeidet strekker seg tilbake til 2020. AF Gruppen fikk i oppgave å bygge en ny motorvei gjennom en tunnel i Stockholm.
Da kontrakten ble hevet onsdag denne uken var gjenværende verdi rundt én milliard kroner, ifølge AF Gruppen.
Flere møter
Patrick Guné er ansvarlig for store prosjekter i Trafikverket. Han sier til E24 at rapporten er en del av grunnlaget for at kontrakten med AF Gruppen ble hevet.
– I hvilken grad har dere sjekket at opplysningene i rapporten stemmer?
– Vi har gjort flere ting for å verifisere at grunnlaget for hevingen er riktig, sier Guné.
Patrick Guné
Trafikverket
Trafikverket forstår alvorligheten i både kontraktshevingen og politianmeldelsen, sier Guné.
De hadde flere møter med AF Gruppen sent i fjor og i år, opplyser han.
– Vi prøvde å forstå og få svar, men nådde et punkt der vi ikke lenger kan fortsette med dem, sier Guné.
Trafikverket har varslet at de vil politianmelde saken. Anmeldelsen vil bli sendt i løpet av neste uke, opplyste Guné til E24 torsdag.