Inflasjonen ligger fortsatt et godt stykke over målet til Norges Bank.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Saken oppdateres.
Prisveksten i Norge lå på 2,5 prosent i april, om man sammenligner med samme måned for et år siden.
Det er helt på linje med det økonomene hadde ventet på forhånd, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn. Den falt til 2,6 prosent i mars, etter inflasjonssjokket i februar.
– Det var spesielt prisene på mat og alkoholfri drikke som bidro til fallet i veksttakten, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.
Les på E24+
Visesentralbanksjefen: Disse faktorene kan bidra til rentekutt
Norges Bank er mest opptatt av kjerneinflasjonen når de setter renten. Den ser bort fra strømpriser og avgiftsendringer.
Kjerneinflasjonen var ventet å dempe seg til 3,2 prosent. I både februar og mars lå den på 3,4 prosent.
Påskesjokolade
Matprisene har vært blant de viktigste driverne bak den generelle prisveksten.
Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer var 3,3 prosent høyere enn for et år siden i april. Sammenlignet med mars i år falt prisene med 1,9 prosent forrige måned.
Påsken påvirker matprisene. Høytiden fører alltid med seg en heftig priskrig blant dagligvarekjedene.
I år var hele påsken i april, mens den var i slutten av mars i fjor. Det kan påvirke utviklingen når man sammenligner med samme måned for et år siden.
Det er ikke uvanlig at matprisene går opp igjen på månedsbasis i april etter påsken.
Sjokolade og kaffe er blant matvarene som har gått kraftig opp i pris i det siste.
Ingen rentekutt
Prisveksten er viktig for Norges Bank når renten settes. Norges Bank anslo inflasjon (KPI) til 2,7 prosent i april og kjerneinflasjon til 3,2 prosent.
Styringsrenten ble satt mye opp for å roe den høye prisveksten. Selv om inflasjonen har kommet ned, er ligger den fortsatt tydelig over målet på to prosent.
Norges Bank trakk frem nettopp dette på gårsdagens rentemøte, der renten ble holdt uendret på 4,5 prosent. Visesentralbanksjef Pål Longva påpekte at om renten settes ned for tidlig, risikerer man at prisene fortsetter å stige raskt.
Tollene til Donald Trump er en usikkerhetsfaktor. Sentralbanken har forklart at toll på den ene siden kan gi høyere prisvekst, men at lavere vekst som følge av toll og usikkerhet kan dempe prisveksten.