Prioriterte ikke HPV-vaksine til unge menn og risikogrupper: – Skuffet

20 hours ago 4


– Når anbefalingene fra FHI om at flere unge menn og risikogrupper skal få HPV-vaksine ikke kom i statsbudsjettet eller voksenvaksinasjonsprogrammet, blir vi skuffet. Her må vi jobbe for at dette kommer inn.

Det forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

I fjor skrev NRK om at Folkehelseinstituttet anbefaler gratis HPV-vaksine til unge menn og risikogrupper.

En kvinne får en sprøyte med HPV-vaksine. Bildet er tatt i 2016.

Flere unge menn har ikke fått tilbud om gratis vaksine. Det reagerer flere på.

Foto: Heiko Junge / NTB

I statsbudsjettet, som kom i oktober i fjor, viste at det ikke var bevilget noen penger til denne anbefalingen.

– I etableringen av voksenvaksinasjonsprogrammet har vi prioritert influensa, pneumokokksykdom og covid, skriver statssekretær Usman Ahmad Mushtaq i Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post til NRK.

Gutter fikk tilbud ni år senere

Jenter på 7. trinn har fått tilbud om gratis vaksine siden 2009 gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Gutter fikk ikke det før i 2018.

I 2022 var det null krefttilfeller blant unge jenter født i 1997 som fikk den første HPV-vaksinen gjennom programmet.

– Dette tyder på at vaksinen beskytter effektivt mot livmorhalskreft. Vi har derfor bevilget 26 millioner kroner til hjemmetest i livmorhalsprogrammet i 2024, og 27 millioner kroner i 2025, skriver Mushtaq i Helse- og omsorgsdepartementet.

For jenter født før denne aldersgruppen, fra 1996, ble det i 2016 gitt tilbud om gratis HPV-vaksine frem til fylte 26 år.

Et slikt opphentingsprogram for gutter har aldri skjedd.

Kom med anbefalingen i 2023

I vurderingen fra Folkehelseinstituttet (FHI), står det at de anbefaler gratis vaksine til flere, blant annet gutter født i 2005 og 2006. I år fyller de yngste 19 år.

Hilde Kløvstad, fungerende avdelingsdirektør i avdeling for smittevern og vaksine i FHI, sier de kom med anbefalingen i 2023.

Hilde Kløvstad, Folkehelseinstituttet

Hilde Kløvstad i Folkehelseinstituttet.

Foto: Lilja Westerlund / FHI

– Vi sendte også andre anbefalinger, for eksempel meningokokkvaksine til tenåringer, kikhostevaksine til gravide og oppdatert anbefaling om voksenvaksinasjonsprogram.

De siste to anbefalingene ble det bevilget penger til i 2024- og 2025-budsjettene.

– FHI ønsker at vaksinene som anbefales skal bli tilgjengelige uten kostnad for befolkningen, men har forståelse for at HOD må vurdere dette opp mot andre prioriteringer i statsbudsjettet.

Vil argumentere sterkt

Ross i Kreftforeningen sier de vil argumentere sterkt for at HPV-vaksiner prioriteres i høringen om voksenvaksinasjonsprogrammet.

Første mulighet er revidert nasjonalbudsjett til våren, og neste mulighet er neste statsbudsjett.

– Vi forventer at unge menn og risikogrupper får gratis HPV-vaksine. Vi kommer til å være utålmodige.

Cervarix HPV-vaksine

Det er vaksinen Cervarix som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet i dag. Den beskytter mot HPV16 og HPV18 som forårsaker kreft, men det er flere fagfolk som heller ønsker Gardasil 9 som beskytter mot mange flere HPV-typer, som også kan gi kjønnsvorter.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hun mener at det som er lagt inn i voksenvaksinasjonsprogram er bra, men at også HPV-vaksinen skulle vært inkludert.

– Det er overraskende at mange menn som rammes av HPV-relatert kreft, ikke får samme forebygging. HPV-smitte er både behandlingskrevende og kapasitetskrevende for helsevesenet. Dette kan forebygges.

Ikke screeningprogram for menn

– Jeg synes dette er både trist og korttenkt, sier også spesialist, professor emeritus og tidligere overlege ved kvinneklinikken, Haukeland universitetssykehus, Ole-Erik Iversen.

Han sier det ikke er et eget screeningprogram for menn, slik det er for kvinner.

– I årene som kommer vil etter hvert gutter og menn være den største byrden med HPV-forårsaket kreft. For kvinner har vi både vaksinasjon og et screeningprogram i livmorhalsen.

Ole Erik Iversen er professor ved Universitet i Bergen og spesialist på Kvinnesykdommer

Ole-Erik Iversen er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, professor emeritus ved Universitetet i Bergen og tidligere overlege ved Kvinneklinikken, Haukeland universitetssjukehus. Han sier han i 12 år har offentlig tatt til orde for likestilling i HPV-vaksinasjonen. – Jeg og andre fagfolk har jo i mer enn ti år sagt at hvis vi bare skal vaksinere ett kjønn, så burde vi velge guttene og ikke jentene. Selvfølgelig er det best med begge.

Foto: Haukeland universitetssykehus

Iversen sier at alle opp til 26 år og de over 26 år, etter en individuell vurdering, burde få tilbudet.

Han mener det er kjønnsdiskriminering at gutter fortsatt ikke har fått det samme tilbudet som jenter fikk i 2016.

Mushtaq i Helse- og omsorgsdepartementet sier de ikke deler Iversens vurdering om at dette er kjønnsdiskriminering.

– HPV-viruset rammer kvinner i langt større grad enn menn, og det var derfor naturlig at det ble besluttet å utvide barnevaksinasjonsprogrammet med en HPV-vaksine.

Iversen sier at de kreftsykdommene som rammer menn, som er i endetarm, penis, munnhule og svelg, er kraftig økende mange steder.

Det har tidligere blitt nevnt at gutter får flokkimmunitet, men det mener Iversen ikke er nok.

– Vi har åpne grenser og vi vet det er mange som finner seksualpartnere fra andre land som kan være både mer og mindre vaksinert. Flokkimmunitet kan være bra, men på langt nær tilstrekkelig.

Kan inkluderes

Samtidig skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en e-post at det kan hende det blir inkludert.

– Målet vårt er å bygge videre på voksenvaksinasjonsprogrammet og da kan vaksiner mot HPV også inkluderes, sier Mushtaq.

Men Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke kommentere om når det eventuelt skjer.

– Det er riktig at en eventuell utvidelse av voksenvaksinasjonsprogrammet kan vedtas i forbindelse med budsjettprosessene. Vi forskutterer ikke fremtidige budsjettprosesser. Statsbudsjettet for neste år blir offentliggjort i oktober.

Publisert 08.01.2025, kl. 08.19

Read Entire Article