Prins Harry bekymret for egen sikkerhet etter al-Qaida-trusler

6 hours ago 4


 TOLGA AKMEN / EPA / NTBPrins Harry forlater rettsbygningen etter å ha deltatt i ankebehandlingen av avslaget på hans rettslige klage. Foto: TOLGA AKMEN / EPA / NTB

Hertugen av Sussex kjemper for økt sikkerhet i Storbritannia etter terrortrusler.

Tirsdag 22. april kl. 02:47

Kortversjonen

  • Prins Harry ønsker økt sikkerhetsbeskyttelse i Storbritannia etter terrortrusler fra al-Qaida.
  • Han anker en rettsavgjørelse om statlig finansiert sikkerhet etter å ha trukket seg fra kongehuset.
  • Harry føler seg utrygg og mener han står overfor enda større risiko enn sin mor, prinsesse Diana.

Prins Harry (40) har bedt om spesifikk sikkerhetsbeskyttelse i Storbritannia etter at terrorgruppen al-Qaida skal ha truet med å drepe ham, avslører rettsdokumenter fra en pågående rettssak.

– Det er en person som sitter bak meg hvis sikkerhet og liv står på spill, sa Harrys advokat Shaheed Fatima i retten, ifølge BBC.

Prins Harry deltok i Afghanistan-krigen som kamphelikopterpilot. Al-Qaida har sitt utspring i Afghanistan.

Prins Harry har snakket om hvordan han drepte en rekke Taliban-soldater under krigen. I 2012 ble en militærbase hvor prinsen befant seg, bombet.

Al-Qaida

  • Internasjonalt terrornettverk grunnlagt i Afghanistan i 1988, mot slutten av krigen med Sovjet.
  • Ble verdens mest kjente islamaitiske terrororganisasjonen på 90- og 00-tallet, under ledelse av Osama Bin Laden (1957–2011). Sto blant annet bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001.
  • Utover 2000-tallet mistet organisasjonen kraft, både som følge av av den USA-ledede kampanjen kalt «krigen mot terror» og fremveksten av den rivaliserende terrorgruppen IS.
  • I dag er al-Qaida fortsatt virksomme, blant annet i Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalia og deler av Nord- og Vest-Afrika. Grupper som tidligere var en del av al-Qaida, opererer også i Syria og Irak.

Prins Harry var selv til stede under den to dager lange høringen i Royal Courts of Justice i London tidligere i april.

Dette er siste runde i en langvarig juridisk kamp mot det britiske innenriksdepartementet om nivået på skattebetalerfinansiert personlig sikkerhet han bør motta når han besøker Storbritannia.

Selv om prins Harry tidligere har blitt kalt paranoid, forklarer han at han ikke lenger føler det er trygt å reise til Storbritannia med familien, grunnet bekymringer for deres sikkerhet.

 Frank Augstein / AP / NTBPrins Harry og Meghan Markle bor i dag i Montecito, California, USA. De flyttet dit i 2020 etter at de trådte tilbake fra sine kongelige plikter i Storbritannia. Montecito er et eksklusivt område kjent for sitt naturskjønne landskap og prominente naboer. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

I februar 2020 bestemte komiteen som beskytter kongelige og offentlige personer (Ravec) at Harry skulle få en annen grad av beskyttelse når han er i landet.

Avgjørelsen ble tatt etter at han og hertuginne Meghan trakk seg som arbeidende medlemmer av kongehuset. Nå anker han en tidligere rettsavgjørelse som avviste saken hans.

– Etter beslutningen oppfordret al-Qaida til at Harry skulle «bli drept», og sikkerhetsteamet hans ble informert om at terrorgruppen hadde publisert et dokument som sa at hans «likvidering ville glede det muslimske samfunnet», sa advokat Fatima i retten, melder Hello Magazine.

Ifølge kilder nær Harry har kongen vært utilgjengelig under prinsens tre siste besøk til Storbritannia, inkludert nå i april da Harry møtte i retten for å kjempe for statlig finansiert sikkerhet.

 ANTHONY DEVLIN / AFP / NTBStorbritannias kong Charles III og dronning Camilla ser på en utstilling av katedralens Magna Carta-dokumenter etter å ha deltatt på den kongelige skjærtorsdagsgudstjenesten (Royal Maundy Service) i Durham-katedralen den 17. april 2025 i Durham, England. Foto: ANTHONY DEVLIN / AFP / NTB

Harry har tidligere uttalt at han står overfor en større risiko enn sin avdøde mor, prinsesse Diana, med «ytterligere lag av rasisme og ekstremisme».

I et intervju med avisen Daily Telegraph etter rettshøringen sa Harry at han føler seg «utmattet» og «overveldet» av den juridiske kampen, og at «folk ville blitt sjokkert over hva som holdes tilbake».

En skriftlig avgjørelse i saken er ventet på et senere tidspunkt.

Read Entire Article