Prestisjesatsing på spesialsoldater i nord forsinket, ifølge internt varsel.

4 hours ago 4


I Stortinget ble den militære storsatsinga i Ramsund i Sør-Troms bekreftet igjen og igjen: 100 spesialtrente soldater og avanserte skip skulle etableres innen 2026.

Men rett før påske slo Marinejegerkommandoen alarm: fristen sprekker.

– Det er åpenbart at man ikke vil rekke tidsfristen. Ut fra det jeg kjenner til, er det flere år før vi vil være klare i Ramsund, sier Torbjørn Bongo. Han er leder i Norges offiser- og spesialistforbund (NOF), en fagforening for norske offiserer. Han kjenner til forholdene på Ramsund gjennom vervet sitt.

Torbjørn Bongo står utenfor NRK Tromsø

Fagforeningsleder Torbjørn Bongo i NOF sier det er «åpenbart» at fristen ikke er til å rekke.

Foto: Erik Waagbø / NRK

Han sier at verken folk eller bygg er i rute.

Opptreningen har ikke begynt, gravearbeidet har ikke startet, og eksisterende bygg er stengt på grunn av at det er fullt av sopp og skader, ifølge Bongo.

Dette har ikke Stortinget blitt fullt ut informert om, ifølge NRKs undersøkelser.

Ramsund orlogsstasjon ligger i Tjeldsund kommune i Sør-Troms. En halvtime unna ligger Evenes lufthavn.

– Vi har ikke fått, så vidt vi kan se, klar informasjon om at det er utsettelser og problemer med å gjennomføre Stortingets vedtak, sier Peter Frølich (H).

Han er leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, men uttaler seg nå på vegne av partiet.

Peter Christian Frølich foran Stortinget

– Det er for tidlig å snakke om konsekvenser. Først må vi finne ut hva i all verden som har skjedd, sier Peter Frølich (H).

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK

Frølich reagerer på at Stortinget ikke har fått informasjon om situasjonen, og peker på at prestisjesatsingen har vært en prioritert sak i Stortinget.

– Jeg mener det er helt åpenlyst at Stortinget skal få informasjon, særlig hvis det er forsinkelser.

Mener det er «åpenbart» at det ikke blir ferdig

I Langtidsplanen for forsvaret 2020 vedtok Stortinget å bygge opp en sjøbasert innsatsstyrke ved Ramsund i Troms, som er en av Sjøforsvarets baser i nord.

Innsatsstyrken Special Operations Task Group (forkortet SOTG) blir en del av Marinejegerkommandoen. Den gjør spesialoppdrag, og skal være vertskap for andre spesialstyrker som vil trene i nord.

Spesielt er amerikansk og britisk samarbeid nevnt.

Prosjektet har vært oppe flere ganger på Stortinget.

Senest i statsbudsjettet for 2025 sto det at innsatsskvadronen skal være etablert «innen utgangen av 2026».

Men på bakken i Ramsund er virkeligheten en helt annen. Bongo sier det allerede er tydelig at fristen vil brytes.

– Det er snakk om en avdeling på om lag 100 personer. Det er ikke personer du bare kan hente fra en dag til en annen. Der skulle vi ha vært i gang med å ansette, trene og lære opp de som skal gjøre de ulike funksjonene, sier han.

Han peker på at det for eksempel tar to år med trening for å kunne føre båtene som styrken skal ha.

Spesialfartøy på vannet ved Ramsund

Her skal tre nye avanserte fartøy av typen Norwegian Combatant Craft Medium anskaffes, på en kontrakt verdt nesten 31 millioner USD (vel 326 millioner kroner).

Foto: Alexander Undrum Fathi / Forsvaret

Han mener også at forsvarsledelsen har bevilget for lite penger til satsinga, noe forsvarssjefen bekreftet i fjor høst i avisa Fremover

– Jeg har vært bekymra en stund allerede, over at man ikke har fått de ressursene som har vært påkrevd. Det er en bekymring vi har delt med både forsvarsstaben og forsvarssjefen. Vi har etterlyst fremdrift, uten at det har ført til noe konkret, sier forbundslederen.

Nå reagerer også stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp). Han sier det er alvorlig at Stortingets plan ikke er fulgt opp. Og sier det er kritikkverdig at Stortinget ikke er holdt oppdatert.

– Forsvarsministeren har ved flere anledninger, etter det jeg kan forstå, gitt Stortinget feil informasjon. Jeg kommer til å ta initiativ ganske raskt til å stille spørsmålet om dette til forsvarsministeren, sier Per-Willy Amundsen.

Lagt opp av n649101 (Ismail Burak Akkan)Se i Potion httpspotion.felles.ds.nrk.noprogramb400b91521af46b780b91521aff6b7fapubb400b91521af46b780b91521aff6b7fa

Per-Willy Amundsen (Frp) vil be forsvarsministeren om en forklaring.

Peter Frølich er også kritisk.

– Hvis regjeringen ønsker å bruke penger på noe annet, så skal jo det forelegges Stortinget. Og så er det Stortinget som eventuelt skal ombestemme seg. De kan ikke gjøre dette uten å involvere oss, sier Frølich.

Bjørn Arild Gram (Sp) sluttet som forsvarsminister i februar i år. Det var han som orienterte Stortinget om saken i 2022, 2023 og 2024. Han sier at alt var i rute da han sluttet.

– Jeg har vært veldig tydelig på at vi skal komme i mål med etableringen av denne innsatsstyrken i Ramsund, i tråd med Stortingets forutsetninger, innen 2026, sier han.

Han vil ikke snakke om hvordan dette ble prioritert internt.

Politikerne krevde tett oppfølging

Krangelen om en maritim innsatsstyrke på Ramsund er nemlig ikke ny. På slutten av 2022 skrev VG at forsvarssjef Eirik Kristoffersen ønsket å stoppe den nye innsatsstyrken på Ramsund.

Fra Stortingets talerstol forsikret imidlertid Gram at planen ville bli holdt:

«Oppdraget om å etablere en maritim [innsatsstyrke] ligger fast, og det er presisert overfor Forsvaret at implementeringen skal fortsette som vedtatt.»

I 2023 og starten av 2024 meldte Grams departement at den nye spesialstyrken skulle ha «full operativ evne» i 2026. Det betyr at bygninger og soldater, opptrening og utstyr skal være klar til bruk. Men høsten 2024 fjernet Forsvarsdepartementet uttrykket «full operativ evne» fra statsbudsjettet. Nå står det bare at det skal «etableres» innen 2026.

Og så, i april i år, kom altså varselet fra Marinejegerkommandoen (MJK) om at også fristen for etablering kommer til å ryke.

 "Forsinket etablering og redusert operativ evne for ny maritim SOTG i Marinejegerkommandoen"

Varselet har gått fra Marinejegerkommandoen og til Forsvarets Spesialstyrker (FS)

Faksimile: Forsvaret

Talsperson for Forsvaret, Brage Steinson Wiik-Hansen, benekter imidlertid at det ligger an til forsinkelser:

– Avdelingen vil etter planen være etablert innen utgangen av 2026.

Han vil ikke gi flere detaljer og begrunner dette med sikkerhetshensyn.

Heller ikke nåværende forsvarsminister Tore O. Sandvik frykter forsinkelser:

– Etableringen er ikke forsinket. Stortinget har vedtatt at den nye maritime innsatsskvadronen skal ferdigstilles innen utgangen av 2026. Det ligger fast, skriver han.

NRK har spurt hva som er forskjellen mellom ferdigstilling, etablering og full operativ evne. Det har departementet ikke svart på.

Så kommer den operative evnen. Den skal økes gradvis etter 2026, og det er Stortinget kjent med, skriver Sandvik.

Ikke helt elementært

På spørsmål fra NRK om hvordan Stortinget er informert, peker pressestaben på at det står skrevet i statsbudsjettet for 2025 (sveip for å se forskjellen):

  •  "full operativ evne innen 2026"

    I Statsbudsjettet 2024 skriver Regjeringen at det skal være full operativ evne i løpet av 2026.

  • Utklipp fra Statsbudsjettet 2025, hvor det står om Ramsund

    I Statsbudsjettet 2025 står det ingenting om operativ evne.

Det synes ikke Frølich er tydelig nok. Han sier han har gått gjennom referater, uten å finne noe.

– Hittil ser det ikke ut til å stå i klartekst noe sted. Vi kan ikke være synske eller Sherlock Holmes for å finne ut om forsinkelser i et så viktig prosjekt, sier han.

Viktig for amerikanerne

Satsinga i Ramsund er en viktig del av Forsvarsløftet, og skal styrke spesialstyrkenes kapasitet i nord.

Ramsund er også en del av Norges forsvarsavtale med USA.

I avtalen, som ble inngått i 2021, skriver Pentagon at Ramsund er av stor viktighet for å kunne trene, øve og støtte maritim logistikk.

I planene er det lagt vekt på at spesialstyrker fra andre Nato-land også kan trene her.

Norske spesialstyrkesjefer møter amerikansk kollega

I mars 2022 kom general Richard Clarke (til venstre), sjef for US Special Operations Command, til Ramsund for å se på samarbeidet mellom norske og amerikanske spesialstyrker under forsvarsøvelsen Cold Response. Her sammen med generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for Forsvarets spesialstyrker og kommandør Kåre Karlsen, sjef for Marinejegerkommandoen.

Foto: Alexander Undrum Fathi / Forsvaret

For tre år siden kom øverste leder for USAs spesialstyrker på besøk på Ramsund. Da demonstrerte de spesialbåter som går i 50 knops fart og kan slippes ut fra fly. Norge har bestilt tre av disse båtene til den nye satsinga, som skal leveres høsten 2025.

Forbundsleder Torbjørn Bongo mener dette besøket viser hvor viktig basen er for relasjonen til USA. Frølich stemmer i.

Det handler om Norges tilstedeværelse i nordområdene. Dette er viktige soldater for Norge og for allierte. Betydningen av operasjonene der oppe kan ikke underdrives, sier Frølich.

Nå varsler han oppvask i kontrollkomiteen på Stortinget.

Fra Høyres side er det ett åpenbart spørsmål for komiteen: Hvorfor har ikke Stortinget fått informasjon om dette tidligere, og i klartekst, sier han.

Publisert 29.04.2025, kl. 21.53

Read Entire Article