Frankrike er kastet ut i en ny politisk krise etter at regjeringen til statsminister Michel Barnier ble felt i en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen.
1 av 2Foto: Michel Euler / AP / NTB
Publisert:
Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden
Regjeringen må gå av etter bare tre måneder ved makten. Dermed må president Emmanuel Macron starte jakten på en ny statsminister, noe som neppe blir lett.
I mistillitsforslaget mot regjeringen stemte 331 av nasjonalforsamlingens 574 medlemmer for. Det var politikerne på både ytre-høyre og venstresiden som felte sentrumsregjeringen.
Det er første gang en regjeringen felles av et mistillitsforslag siden Georges Pompidous regjering falt i 1962, mens Charles de Gaulle var Frankrikes president.
Valgte budsjettet over embetet
Barnier tok en kalkulert risiko da han tvang gjennom neste års statsbudsjett ved å bruke en fullmakt i den franske grunnloven som gjorde at han kunne unngå en avstemning i nasjonalforsamlingen.
– Det er nå opp til dere å bestemme om landet vårt skal ha en økonomisk styring som er ansvarlig, uunnværlig og nyttig for våre franske medborgere, eller om vi skal gå inn i ukjent territorium, sa Barnier til nasjonalforsamlingen mandag.
Nasjonalforsamlingen delte ikke statsministerens syn på saken, og nå kastes Frankrike ut i en ny regjeringskrise.
Frankrike risikerer nå å gå inn i 2025 uten enighet om et statsbudsjett, men den franske grunnloven har mekanismer som gjør at man unngår full statlig nedstenging.
Le Pen: – Presset øker på Macron
Kilder til nyhetsbyrået Reuters sier at Macron håper å få på plass en ny regjering raskt, men hvorvidt han får til det, er heller usikkert uten et tydelig flertall i nasjonalforsamlingen.
Nasjonal Samlings presidentkandidat Marine Le Pen er tydelig i sin tilbakemelding til Macron.
– Jeg krever ikke Macrons avgang, men presset øker på, han alene har siste ord, sa Le Pen etter avstemningen.
Hun gir ingen garantier for at de vil støtte presidentens neste statsministerkandidat.
– Vi stiller flere krav for å støtte en ny statsminister, blant annet å respektere velgerne, sier hun.