Politiets utleverings-problem kan være løst

5 days ago 12


Politiet mener at norske Aisha Kausar var involvert i terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022.

Fra en fangeleir i Syria skal Bærumskvinnen ha forsøkt å sette norske islamister i kontakt med terrorgruppa IS. Målet skal ha vært å få IS til å ta ansvaret for Oslo-terroren.

Kausar nekter for dette.

Få dager etter ble to personer skutt og drept av terroristen Zaniar Matapour.

I september 2023 ble Kausar siktet for medvirkning til grov terror og etterlyst. Kausars eksmann, Arfan Bhatti, er også siktet i samme sak. Han ble etter mye om og men utlevert fra Pakistan.

Politiets utfordring i Kausars sak har vært at kvinnen er i en fangeleir nordøst i Syria.

Området har siden 2012 vært styrt av kurdiske selvstyremyndigheter. Dette har skapt problemer i etterforskningen av flere terrorsaker, fordi norsk påtalemyndighet har fått nei til å sende begjæringer til selvstyremyndighetene. Årsaken er at selvstyremyndighetene ikke er anerkjent som en stat.

Norge har hentet flere nordmenn fra dette området, men det har vært basert på frivillighet. Kausar har gjentatte ganger fått tilbud om å bli hentet sammen med sønnen sin, men har sagt nei.

En vakt og kvinner i leiren Roj

FANGELEIR: Tusenvis av kvinner som er anklaget for tilknytning til terrorgruppa IS og deres barn blir holdt i store fangeleire nordøst i Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP / NTB

– Håper den nye avtalen gjør det mulig

Nå har det imidlertid skjedd flere store endringer i Syria på kort tid, som gjør at norsk påtalemyndighet ser på spørsmålet om utlevering med nye øyne.

Diktatoren Bashar al-Assad har falt, og enda viktigere i denne sammenheng: Det nye styret har nylig signert en avtale med gruppen som kontrollerer området den norske kvinnen er i.

Avtalen innebærer blant annet at den nye regjeringen skal ta kontroll over grenseoverganger og viktige institusjoner i området.

In this photo released by Syrian state news agency SANA, Syria's interim President Ahmad al-Sharaa, right, and Mazloum Abdi, the commander of the U.S.-backed Kurdish-led Syrian Democratic Forces-

HISTORISK AVTALE: Mazloum Abdi i Syrian Democratic Forces (til venstre) og Syrias president Ahmed al-Sharaa signerte 10. mars en avtale som blant annet innebærer at alle militære og sivile institusjoner som selvstyremyndighetene har kontrollert, skal integreres i den syriske staten.

Foto: AP

Dette innebærer at norske myndigheter nå vil forholde seg til regjeringen i Damaskus for å få tak i Kausar.

Vi ønsker å få Kausar til Norge. Hun er internasjonalt etterlyst med det formålet. Vi håper at den nye avtalen kan gjøre det mulig å få henne utlevert. Vi vurderer muligheten for å sende en utleveringsbegjæring til Syria, sier statsadvokat Sturla Henriksbø til NRK.

Statsadvokat Sturla Henriksbø

NYTT HÅP: Statsadvokat Sturla Henriksbø i Oslo statsadvokatembeter er ansvarlig statsadvokat i saken mot Aisha Kausar og de andre siktede etter terroren 25. juni.

Foto: Terje Pedersen / NTB

NRK har kontaktet de kurdiske selvstyremyndighetene for å spørre hvem skal være ansvarlig for leirene fremover.

En representant for de kurdiske selvstyremyndighetene sier at det nå er opp til den nye regjeringen hvem som skal utleveres, men at de fortsatt vil ha ansvar for sikkerheten.

– Vi håper regjeringen i Damaskus koordinerer med landene som har statsborgere her om å komme hit for å hente dem, sier Sheikmous Ahmed. Han er blant annet er ansvarlig for leiren Kausar sitter i.

Sheikmous Ahmed, kurdiske selvstyremyndigheter

LEIRANSVARLIG: Sheikmous Ahmed i de kurdiske selvstyremyndighetene.

Foto: Privat / NRK

– Ønsker å sende begjæring så raskt som mulig

Påtalemyndigheten i Norge har bedt om råd fra blant annet Utenriksdepartementet før de tar neste steg.

– Vi ønsker å gjøre det så raskt som mulig samtidig som vi må gjøre en grundig vurdering, blant annet av hvordan en utlevering vil påvirke ansvaret for omsorgen for hennes sønn. Vi ønsker fortrinnsvis å unngå at et barn står alene igjen i Syria, sier Henriksbø.

Han viser til den mindreårige sønnen til Kausar, som er norsk statsborger.

Roj-leiren i Syria

TELT: I et slikt telt i interneringsleiren Roj bor Kausar sammen med sin mindreårige sønn.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Norge og Syria har ingen bilateral utleveringsavtale.

– Det er likevel mulig å begjære utlevering fra en stat Norge ikke har utleveringsavtale med. Det vil være opp til vedkommende stats interne rett om en utleveringsbegjæring kan etterkommes eller ikke, skriver Justisdepartementet til NRK.

NRK har spurt Justisdepartementet i Syria om hvordan de vil forholde seg til en eventuell utleveringsbegjæring av Kausar.

Departementet har svart at de ikke ønsker å kommentere den spesifikke saken, og sier at en utlevering avhenger av den konkrete situasjonen.

Kausars forsvarer, Petar Seculic, skriver i en tekstmelding til NRK:

– Det har lenge vært kjent for meg at påtalemyndigheten ønsker å få min klient utlevert til Norge. Utover dette har jeg ingen kommentar.

I 2011 sendte Dagsrevyen et langt innslag om Aisha Kausar. Da sa hun at nikab er kvinnekamp.

Publisert 30.03.2025, kl. 19.47

Read Entire Article