Kortversjonen
- Sørvest politidistrikt advarte om at deling av videoer fra skytingen på Jæren er straffbart.
- Jurister kaller politiets uttalelse «uheldig» og understreker at deling ikke nødvendigvis er lovstridig.
- Politiet slettet Instagram-posten og erstattet den med en ny melding.
Det var natt til lørdag klokken 01.08 at politiet fikk melding om en mulig trusselsituasjon på Jæren i Rogaland. Politiet rykket ut med flere patruljer. I søket etter en navngitt mistenkt stoppet politiet en bil på Klepp like etter klokken 01.35.
Passasjeren i bilen skal ha løsnet skudd mot politimannen Markus Botnen (25) som ble drept. En kollega ble skadet.
I skuddvekslingen ble også gjerningsmannen drept. Dramaet foregikk på en offentlig vei i et boligstrøk der flere var hjemme.
Advarte om straff
Lørdag kveld rykket Sørvest politidistrikt ut på sin egen Instagram-konto og ba folk la være å dele en video som kunne knyttes til skytingen.
Deretter hevdet de at «det er straffbart å dele slike videoer (...) i henhold til straffeloven §267 a.»
Paragrafen gjelder deling av krenkende eller private bilder og videoer uten samtykke. Brudd kan straffes med bøter eller fengsel opptil et år.
– Politiet er blitt tilsendt flere videoer: En video er fra en bil, en fra en naboeiendom der noen filmer ut vinduet og en video der man ser de driver med førstehjelp på den en ene politimannen i veibanen, sier fagansvarlig Kaare André Ødegaard ved nettpatruljen i Sørvest politidistrikt.
En video VG har sett, er tatt på lang avstand og har ingen detaljer fra åstedet, men skuddene høres tydelig i bakgrunnen.
– Navn og alder på vedkommende var ikke kjent da videoene ble delt og vi besluttet å dele denne posten, så det gjaldt å få varslet pårørende før de fikk vite om det gjennom slike kanaler. I tillegg er dette aktive etterforskninger som pågår, både fra Spesialenheten mot politiets opptreden og fra politiets side opp mot forholdene som førte til det tragiske utfallet, sier Ødegaard.
Da politiet la ut meldingen som advarte om straff for deling på Instagram i går kveld, var den drepte politimannens navn og bilde offentliggjort av politiet.
Overfor VG erkjenner Ødegaard at hverken hensynet til pårørende eller at det pågår etterforskning kan gjøre det straffbart å dele videoer av hendelsen.
– Men det er straffbart jevnt over, etter straffeloven §267 a, fordi det er krenkende bilder og innhold. De er krenkende fordi de viser mennesker i en ekstremt sårbar situasjon, som også er ordlyden i lovteksten.
Dette sier loven:
267 a: Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som uberettiget gjør tilgjengelig for en annen bilde, film eller lydopptak av krenkende eller åpenbart privat karakter, for eksempel av noens seksualliv eller intime kroppsdeler, noen som utsettes for vold eller andre ydmykelser, eller noen som befinner seg i en svært sårbar eller utsatt situasjon.
I forarbeidene til loven understrekte Justisdepartementet at den «i første rekke tar sikte på å ramme deling av særlig private bilder» og «spredningen skjer uten noen legitim allmenn interesse ».
De aktuelle videoene viser offentlige vei og steder. Skytingen, som sjokkerte naboer, skadet et hus og ble omtalt i mediene, vekket stor oppsikt.
I advarselen på Instagram skiller ikke politiet mellom de ulike videoene som har dukket opp i kjølvannet av skytingen.
– Er vurderingen deres om at deling er straffbart den samme for alle videoene?
– Jeg har ikke sett alle. Men det er særlig videoen som går tett på gjenopplivningen som vil kunne omfattes. Men det vil være opp til en påtalejurist
å vurdere klippene og hvem det er som deler dem, sier Ødegaard.Slettet video
– Når dere nå konkluderer med at det er straffbart å dele, så fremstår det som dere allerede har tatt den vurderingen?
– Nei, det vil avhenge av hvilke klipp som er delt, hvem det er delt med og hvordan de deles, sier Ødegaard.
– Men politiet tar ingen slike forbehold i det dere skriver på Instagram. Dere skriver ordrett at «i tillegg er det straffbart å dele slike videoer»?
– Jeg skal sjekke ordlyden, for det er ikke jeg som har lagt ut den storyen. Det er nok riktigere juridisk sett om det står «at det kan være straffbart». Jeg skal gå inn og få endret ordlyden.
Politiet slettet posten på Instagram lørdag kveld.
I en nye post heter det at de er kjent med flere videoer, og at å det – kan – være straffbart å dele slike videoer.
– Uheldig
Førsteamanuensis Anine Kierulf ved Institutt for offentlig rett
ved Universitetet i Oslo reagerer når hun får se politiets advarsel om straff.– Det virker avskrekkende, kan ha en nedkjølende effekt og er uheldig. Det er lett å tolke formuleringen som en konstatering av straffansvar for én spesiell video, selv om det kanskje er ment generelt. Men det er jo ulike videoer som sirkulerer og vurderingen av hva som er straffbart vil vurderes ut fra hvordan den deles og hva den inneholder, sier hun til VG.
Kierulf jobber særlig med ytringsfrihet
og er spesialrådgiver hos Norges institusjon for menneskerettigheter.– Når politiet ser at de har skrevet noe som er feil eller kan bli misforstått og velger å trekke dette, så er det jo en gladsak, som viser at den demokratiske samtalen fungerer, sier hun til VG.
Tidligere leder av advokatforeningen Jon Wessel Aas reagerer på ordlyden i politiets opprinnelige melding.
– Ut fra teksten i politiets video er det ikke mulig å vite hvilket videoopptak det siktes til. Da er det noe betenkelig at politiet uten forbehold konstaterer at det er straffbart å dele videoen, sier Wessel Aas til VG.
Han har jobbet med en rekke saker som omhandler personvern og ytringsfrihet.
– Den aktuelle straffebestemmelsen forutsetter at det er tale om opptak av «krenkende» eller «åpenbart privat» karakter. Det er strenge vilkår, som forutsetter juridiske vurderinger der både kontekst og avveininger mot ytringsfriheten er sentrale. Politiet bør derfor være varsomme med å melde ut så kategorisk om straffbarhet, uten en gang å presisere hvilket videoopptak det siktes til, sier Wessel Aas.
Av hensyn til involverte vil han på rent generelt grunnlag likevel oppfordre til varsomhet.
– Når det er sagt, bør folk generelt være varsomme med å dele film og bilder av andre mennesker i private eller sårbare situasjoner, sier Wessel Aas.
Wessel Aas er styremedlem i Tinius-stiftelsen som eier Schibsted Media. Selskapet eier VG.
Tillat å dele med pressen
Ødegaard har tidligere opprettet straffesak etter §267 a mot en nettavis som publiserte en video av et drap på Karmøy sommeren 2024.
Senere henla en politiadvokaten saken, med henvisning til pressen stilling og at forholdet ikke var straffbart.
Forarbeidende til §267 a presiserer at det ikke er straffbart å sende lyd- og bildemateriale som kan ha allmenn interesse
til pressen, selv om det kan være ulovlig å dele de samme opptakene på forum i sosiale medier.Departementet presiserer også at loven ikke rammer publisering av slike opptak i pressen.