– Jeg kan dokumentere lekkasjer fra politi og bistandsadvokat. Bevisste lekkasjer der media har fått tilgang til rettsdokumenter, sa Gjert Ingebrigtsen under sin frie forklaring i Sør-Rogaland tingrett tidligere denne uka.
Straffesaken mot idrettstreneren har vekket enorm interesse, og ble dekket bredt i de fleste store norske medier allerede før rettsforhandlingene startet 24. mars i år.
I retten mente Gjert Ingebrigtsen at det er politiet og bistandsadvokaten som har bidratt til at utenforstående allerede før retten var satt har kunnet lese hva som har kommet frem i rettsdokumenter.
– Det kan framstå som jeg anser meg selv som et offer. Jeg har ikke uttalt meg til media. Aldri sagt et ord, sa den tiltalte sjubarnsfaren.
I tillegg kritiserte han politiet for forhåndsdømming.
– Jeg er dypt sjokkert og skuffet over politiet i denne saken. Jeg blir møtt med fordommer og en forutinntatt holdning. De er ikke interessert i det jeg har å fortelle, sa han.
Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner. Han har avvist straffskyld.
– Kjenner ikke til
NRK har bedt Gjert Ingebrigtsens forsvarere om å utdype kritikken. Hvordan kan Gjert Ingebrigtsen dokumentere det? Hvilke lekkasjer sikter han til? Og blir dette et tema de vil komme tilbake til i retten.
– Vår klient opplever seg forhåndsdømt av den massive mediedekningen som har vart i over halvannet år. Han registrerer også at flere medier har hatt tilgang til politiets dokumenter i straffesaken og har kunnet sitere fritt – og selektivt – fra disse, sier hans forsvarere, Heidi Reisvang og John Christian Elden til NRK.
De mener dette gjør at han opplever seg både rettsløs og forhåndsdømt.
– Eventuell dokumentasjon knyttet til dette vil fremlegges i retten og ikke i media, forteller de videre.
Blant annet har Nettavisen tidligere skrevet om innhold fra avhørene i saken.
– Jeg kjenner ikke til at noen i politiet skal ha lekket saksdokumenter til mediene.
Det sier politiinspektør Terese Braut Våge til NRK.
Også statsadvokat og aktor i saken, Angjerd Kvernenes, ble spurt om dette etter at rettsdagen var over på mandag.
– Politiet skal ikke dele saksdokumenter. Jeg nøyer meg med å stoppe der.
– Kan du garantere at politiet ikke har lekket dokumenter?
– Det er et veldig vanskelig spørsmål å svare på ... Vi vil aldri få noe svar på det, sa Kvernenes.
Også bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen avviste anklagene.
– Jeg hørte det han sa. Det er ukjent for meg. Det stemmer ikke, sa hun.
Både bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen (til venstre) og statsadvokat Angjerd Kvernenes har avvist kritikken fra Gjert Ingebrigtsen.
Foto: Ole Andreas Bø / NRK– Til gunst og ugunst
Til NRK avviser politiet også kritikken som gjelder forhåndsdømming.
– Tiltalte har gitt sine forklaringer til politiet. I avhør har han fått mulighet til å gi en fri forklaring, og han har blitt bedt om å svare på konkrete spørsmål. I en etterforskningsfase skal politiet være objektive, og etterforskningen skal søke å klarlegge både det som taler mot ham og det som taler til fordel for ham, sier Braut Våge.
– En etterforskning er formålsstyrt og når politiet har en mistenkt/siktet skal etterforskningen styres deretter.
NRK har spurt hva konkret politiet har gjort for å etterforske til gunst for Gjert Ingebrigtsen. Det svarer de ikke direkte på. Men Braut Våge legger til:
– Etterforskning av saker som gjelder mishandling i nære relasjoner er saker som av sin natur krever grundig etterforskning over noe tid. En sentral del av etterforskningen er avhør, og det var det i denne saken også. Personer som potensielt kunne komme med opplysninger som både talte til gunst og ugunst for ham ble avhørt.
Politiinspektør Terese Braut Våge mener politiet har etterforsket både til gunst og ugunst
Foto: Thomas Ystrøm / NRKBle avhørt senere
Da aktoratet startet sin innledning i rettssaken var de også inne på når de ulike involverte i saken ble avhørt.
De tre løpersønnene, broren Kristoffer Ingebrigtsen og søsteren ble avhørt relativt kort tid etter VG-kronikken i oktober 2023.
Felles for de alle var at de rettet anklager mot faren.
Broren Martin Ingebrigtsen, som har tatt faren i forsvar, og kona Tone, ble avhørt senere.
Gjert Ingebrigtsen selv skal først ha blitt avhørt 20. oktober 2023.
– Hvorfor ble for eksempel Martin og Tone Ingebrigtsen kalt inn til avhør på et mye senere tidspunkt enn andre relevante personer i den nærmeste familien?
– I denne saken har det blir gjennomført mange avhør, og det er helt naturlig at ikke alle avhørene kan tas samtidig, sier politiinspektør Braut Våge.
– Det er gjort vurderinger av hvilke avhør som skal gjennomføres på hvilke tidspunkt. Det er blant annet viktig å sikre de fornærmedes forklaring innledningsvis. Deretter ble andre vitner avhørt etter en taktisk etterforskningsvurdering.
Kritisert for ressursbruk
I tillegg til kritikken Gjert Ingebrigtsen selv har rettet mot politiet, har også forsvarerne til sjubarnsfaren vært kritisk til politiet. Blant annet sa advokat Heidi Reisvang dette i sin innledning forrige mandag:
– De færreste kan drømme om en så rask saksbehandlingstid og en så høy prioritering som man har sett i denne saken. Det reiser for øvrig spørsmål om saken har et tilsnitt av prestisje, sa hun.
Forsvarer Heidi Reisvang har kritisert politiet ressursbruk i saken.
Foto: Ksenia Novikova / NRKNRK har tidligere kunne avsløre at nesten 90 prosent av de såkalte 282-sakene ble henlagt hos Sør-Vest politidistrikt mens de etterforsket Gjert Ingebrigtsen, og at politifolk har reagert på ressurstilgangen i denne saken.
Politiet har også avvist denne kritikken.
– Alle saker blir forsøkt gitt den prioritet sakene skal ha ut fra sakens alvor og karakter, sa politiinspektør Terese Braut Våge til NRK da.
Publisert 06.04.2025, kl. 20.44