Pille kan hjelpe 1,5 milliarder mennesker:– Meget lovende

4 hours ago 4


Den kan bidra til å utrydde parasittinfeksjonen, som påvirker rundt 1,5 milliarder mennesker globalt.

Det skriver BBC i en artikkel lørdag.

Pillen har mangosmak og er hittil blitt testet på 1001 barn mellom 5 og 18 år i Etiopia, Kenya og Mosambik.

Det spesielle med pillen er at den er en kombinasjon av to eksisterende antiparasittmedisiner, som brukt sammen, virker mer effektivt for å bli kvitt invollsormer.

– Meget lovende

Ifølge en studie kalt «ALIVE», publisert i The Lancet, kan denne pillen hjelpe de mest berørte landene med å nå mål satt av Verdens helseorganisasjon for å eliminere sykdommene, skriver BBC.

Overlege ved Nasjonal referansetjeneste for serologisk parasittdiagnostikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tore Lier, skriver i en SMS til NRK at han ikke har hørt om pillen før, men at det er en kombinasjon av to mye brukte medikamenter.

Tore Lier holder opp en orm

Overlege ved Nasjonal referansetjeneste for serologisk parasittdiagnostikkved hos Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tore Lier.

Foto: Privat

De foreløpige resultatene er jo meget lovende. Begge medikamentene som inngår i denne pillen brukes som behandling mot en gruppe på tre til fire forskjellige arter ormer i tarm. Mange som er infisert med disse ormene i tarmen har ikke bare en, men to, tre eller alle fire arter samtidig, skriver Lier.

Han forklarer videre at de to medikamentene som er brukt i pillen, hver for seg virker litt bedre på noen av artene enn andre.

Ved å gi de samtidig er det sannsynlig at man får bedre effekt på alle fire arter ormer. Disse medikamentene brukes i stor grad i massebehandling hvor særlig skolebarn i lavinntektsland får en behandling årlig, fortsetter Lier og legger til:

Dette utgjør omkring 500 millioner behandlinger i året, og det er derfor viktig at dette gjøres praktisk enkelt med en enkelt pille.

VdHpUPYmdXA

Piskeorm er en av ormene som den nye pillen er utviklet for å kurere. Piskeorm kan man blant annet få ved å spise grønnsaker som ikke er vasket.

Foto: Thomas Mukoya / Reuters

Fortsatt usikkert

Professor i parasittologi ved Universitetet i Nottingham, Hany Elsheika, sier til BBC at pillen kan være en betydelig forbedring i forhold til andre behandlinger, og kan brukes mot flere parasitter.

Men siden pillen hittil kun er testet på 1001 barn i alderen 5 til 18 år i tre land i Afrika, forteller Elsheika at det fortsatt er usikkerhet rundt om resultatene vil være det samme for eldre eller yngre mennesker i andre steder av verden.

BBC skriver at resultatene fra studien har blitt sendt til myndighetene i Europa og Afrika, med forventede beslutninger tidlig i 2025.

De 1001 barna som har deltatt i studien av den mangosmakende pillen, blir nå rekruttert til å delta i en videre studie med 20 000 personer i Kenya og Ghana.

Publisert 11.01.2025, kl. 22.57

Read Entire Article