– Åh, jävlar.
Det sier svenske Pascal Engman (38) da VG viser ham listen over årets mest solgte bøker i 2024.
For det er en ny krimkonge i byen:
Ikke bare ligger Pascal Engman på andreplass på den ultimate bestselgerlisten for 2024; han har hele fire av de seks mest solgte bøkene her i landet dette året.
I fjor var han ikke en gang inne på topp 15. Nå opplyser Gyldendal at han har solgt over 150.000 bøker bare over disk i Norge. I tillegg kommer lyd- og e-bøker.
– Jeg merket at det skjedde noe tidligere i år, men at jeg skulle ha så mange bøker på topplisten, det visste jeg ikke, sier han til VG.
– Det er uvirkelig, sier Engman om alle topplisteplasseringene i Norge.
Han legger merke til et annet navn på listen over dette årets mest solgte bøker: Jo Nesbøs «Kongeriket» ligger på tredjeplass, én plass bak Engmans «Ildlandet».
– Det får en si. Jo Nesbø er en av mine absolutt største helter. Det er stort å ligge foran ham på listen.
– Jo Nesbø er et geni
Engman forteller at han en sommer for noen år siden leste alle bøkene til Nesbø - og endret egen skrivestil på grunn av dette.
– Før jeg leste Jo Nesbø, skrev jeg vel mer i thriller-sjangeren, der man visste hvem som var skurken. Men etter å ha lest Nesbø, innså jeg at han er et geni!
– Så jeg ville prøve å skrive mer som ham: Med en gåte på slutten. Du vet såkalt «who done it»-krim, forteller Engman til VG.
Engman tror suksessen i Norge skyldes at han skriver troverdig om aktuelle temaer - som gjengkriminalitet.
– Det er temaer som dessverre er og kan bli mer aktuelle her i Norge også. Som svensk og stockholmer er det umulig å ikke bli påvirket av det som skjer, sier han.
Les intervju om dette her: – Et menneskeliv i Sverige er ikke verdt noe lenger
Neste bok om politietterforskeren Vanessa Frank, som norske lesere så til de grader har omfavnet, kommer på norsk i mars. Nå går Engman løs på menneskehandel og de papirløse
i samfunnet.– Vi vet at det i andre land blir smuglet inn papirløse for å selge dop og begå kriminalitet. Dessverre går det mot en slik virkelighet i Sverige også. Det finnes villaer ute i forstedene til Stockholm der det bor 60–70 personer i samme hus, forteller Engman.
− 1994 var et sinnsykt år
Men allerede denne uken kommer han ut med en ny bok i krimserien «Skumringsland» som han har skrevet sammen med sin beste venn og tidligere journalistkollega, Johannes Selåker.
– Jeg kan ikke tenke meg noe morsommere enn å skrive bøker sammen med min beste venn. Det er virkelig en guttedrøm, sier Engman.
Serien har de bevisst lagt til 90-tallet:
– Det begynte med at vi snakket om hvorfor ingen har skrevet en bok om sommeren 1994, som er en sånn mytologisk svensk sommer, sier Engman.
1994 er året sommeren var veldig varm, det var året Estonia-forliset
og skuddene på Stureplan skjedde - og det året det var folkeavstemning om EU-medlemskap.– 1994 var et sinnsykt år. Jeg vil beskrive det som et brytningspunkt i Sverige, sier forfatteren.
En annen grunn til at han drømmer seg tilbake til 1994, er at han savner tiden uten mobiltelefoner.
– Men nå er vi fremme i 1996 i bokserien, og da begynner jo flere og flere å få mobil. Så vi får skrive en ny serie om 70-tallet i stedet, så vi slipper de jævla mobiltelefonene, for jeg er så lei av dem, utbryter Engman.
– Jeg hater mobiltelefonen min
Forfatteren er nemlig svært kritisk til smarttelefoner, sosiale medier og skjermtid generelt.
– Jeg hater telefonen min, nærmest roper han - der vi sitter i kantinen på hans norske forlag, Gyldendal, rett før jul.
Nå sier Engman at han har bestemt seg for å ta et noe drastisk grep i året som kommer:
– Jeg kommer til å skaffe meg en gammel Nokia eller en nyere trykketelefon som ikke er smarttelefon. Jeg tror vi blir ulykkelige mennesker av å sitte og scrolle på sosiale medier.
Han legger til:
– Jeg tror at når vi ligger på dødsleiet, så er det ingen som kommer til å være glade for at de så 30.000 TikTok-videoer. Jeg er ganske sikker på at det ikke er det som gjør et menneske lykkelig.
Han går hardt ut mot det han kaller et «jævla stort sosialt eksperiment».
– En svensk ungdom har ofte mer enn syv-åtte timer på mobilen hver dag. Det vi utsetter barna våre for er et sosialt eksperiment som vi nå bare begynner å ane konsekvensene av. Vi kommer til å måtte betale for dette i fremtiden.
– Det er dårlig for Sverige og Norge som land at vi har latt barna våre bli så avhengige av mobilene som de har blitt, sier forfatteren.
Årets gubbe?
Foreløpig har han ikke gjort alvor av planene om å skaffe seg en såkalt dum telefon, men skjermtiden har han kuttet krafig ned på.
– Jeg har maks én time skjermtid om dagen - og da går det i SMS og telefonsamtaler. Jeg sitter aldri og scroller på kvelden. Jeg leser bøker istedet. Eller ser på fotball. Jeg vet ikke om det er så mye mer meningsfullt å se på fotball, men ...
– Vi har ikke så mye tid å leve på. Folk må jo gjøre hva f... de vil, men JEG vil ikke bruke opp livet mitt på scrolling.
Han ler og sier:
– Jeg kommer vel til å bli kåret til årets gubbe etter dette intervjuet, ler han.
På nyåret blir Engman tobarnsfar. Det avslører han da VG spør om jubelåret 2024.
For han svarer ikke først og fremst at det var året det tok av i Norge, men enkelt og greit:
– Jeg har gjort min tjei gravid igjen.
– Noen sier det er en stor omstilling å gå fra ett til to barn, vi får se når vi møtes igjen om et år. Kanskje er jeg en ødelagt mann, ler han.
Flytter til Spania
I året som kommer tar han og familien også et annet drastisk grep:
– Vi har pleid å tilbringe vinteren i Chile, men nå som sønnen min Benjamin etterhvert skal begynne på skolen - kan vi ikke gjøre det lenger. Så da har vi bestemt oss for å flytte til Spania, sier Pascal som har chilensk far og svensk mor.
– Vi flytter fordi vi flykter fra vinteren. Jeg er skikkelig dårlig på ski, dårlig på skøyter, og jeg hater virkelig kulde, forklarer forfatteren.
Han understreker at det ikke er snakk om at de skal leve noe utsvevende luksusliv i Syden:
– Vi ønsker oss bare et rekkehus med en liten hage. Det viktigste er bare at det er varmt, og at jeg har et rom der jeg kan skrive.
Livet har forandret seg stort siden han for snart 10 år siden sa opp journalistjobben i Expressen - og knapt kunne betale husleien - til nå å leve veldig godt som bestselgerforfatter.
– Det er deilig! Jeg tror det bare er mennesker som alltid har hatt mye penger som sier at penger ikke betyr noe. For penger betyr noe, det er klart det gjør, sier Engman.
Selv vokste han opp på Østermalm, et av Stockholms mest eksklusive strøk, men i en fattig familie.
– Jeg vet veldig godt hvordan det er å ikke ha penger. Jeg har respekt for penger og den friheten det gir. Og særlig i disse tider der mennesker sliter med å få hverdagen til å gå i hop - også i land som Sverige og Norge. Jeg er takknemlig for at jeg slipper å tenke på det.
Sånn rent praktisk betyr det:
– Jeg har kjøpt meg en større leilighet, jeg kan reise hvor jeg vil, og være borte så lenge jeg vil - og nå altså flytte til Spania. Men jeg har ikke dyre levevaner og høye barregninger, for å si det sånn.
For penger er først og fremst frihet til å skrive og skrive hva han vil:
– Jeg skriver hver eneste dag, også lørdag og søndag. Det er det morsomste jeg gjør.
Pascal Engman (38)
- Fullt navn: Pascal Carl Orlando Engman Murchio
- Kjæreste med Linnea som han har sønnen Benjamin med. I januar blir de en familie på fire.
- Oppvokst på Östermalm i Stockholm med svensk mor og far som flyktet fra Chile under militærkuppet i 1973.
- Jobbet tidligere som journalist i Expressen.
- I krimserien om politietterforskeren Vanessa Frank skriver han om samfunnsaktuelle tema som: incels, islamister og gjengkriminalitet.
- Aktuell med: Hadde fire av de seks mest solgte bøkene i Norge i 2024, kommer med krim sammen med Selåker 2. januar - og en ny Vanessa Frank-krim på norsk i mars.
- I 2021 grunnla han en stiftelse som arbeider for å fremme lesing – og særlig blant barn og gutter.
- I 2023 mottok han den britiske høythengende krimprisen Petrona Award for beste Skandinaviske kriminalroman – for «Rottekongen».