Øystein opplevde tre selvmord på tre år: – Kjenner på en avmakt

4 months ago 32


Man blir hjelpeløs. Jeg står og kjenner på en veldig avmakt.

Det forteller styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb, Øystein Liebermann. I løpet av tre år har han mistet to av sine aktive klubbmedlemmer og en person i nær familie til selvmord.

Alle selvmordene kom svært uventet på Liebermann.

Når de da går bort av det man føler er så unødvendige årsaker, uten å gi oss som sitter igjen med sorgen, en sjanse til å hjelpe dem, gjør det ekstra, ekstra vondt, forteller Øystein.

Ifølge Helsedirektoratet tenker én av 20 personer på å ta selvmord i løpet av livet.

Selvmordene har rammet såpass hardt i hockeymiljøet at de tar grep.

Øystein Liebermann

MISTET: Styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb, Øystein Liebermann har sammen med klubben tatt initiativ til å forebygge selvmord.

Foto: Nadir Mohammad Alam / NRK

Samlet 350 menn

Christian (50) var aktiv i Kristiansand Ishockeyklubb som lagleder, og var én av de tre Liebermann kjente som tok livet sitt.

Christians bortgang i fjor gikk dypt innpå flere av medlemmene i klubben. I samråd med familien ønsket klubben å sette søkelys på problemstillingen.

For dette var klubbens andre medlem som var mistet til selvmord på få år.

I Norge tar om lag 650 personer livet sitt hvert år, der tre av fire selvmord begås av menn, ifølge Folkehelseinstituttet. Dermed blir rundt 6500 pårørende hvert år stående igjen og må takle sorgen.

Blant menn under 30 år er selvmord den hyppigste dødsårsaken.

I januar samlet Kristiansand Ishockeyklubb over 350 menn med slagordet «Vær litt tøff! Ha litt baller! Snakk sammen!».

Øystein Liebermann, styreleder i Kristiansand Ishockeyklubb snakker foran 350 menn om selvmord.

ENGASJERT: Øystein Liebermann og de etterlatte i familien holdt foredrag om selvmord foran drøyt 350 menn.

Foto: Kristiansand Ishockeyklubb

Styreleder Liebermann håper at det vil bli arrangert flere lignende samlinger om selvmord og psykisk helse.

– Vi må følge dette opp, og det er alle sammen i klubben innstilt på. Vi må bare finne formen og frekvensen, forteller Liebermann engasjert.

Vi prater mye mer om det oss imellom, altså vi som har opplevd dette sammen i klubben. Vi blir mer og mer fortvila over at det ikke er noe som gjøres. At man ikke finner en måte å kunne angripe problemstillinga på. Det er en av grunnene til at vi ønsker å gjøre noe, fortsetter han.

Større åpenhet

Nå har flere i hockeyfamilien tatt initiativ til å forbedre situasjonen, blant annet med holdningskampanjer og arrangementer for å forebygge selvmord.

– Hvis vi greier å få større åpenhet om selvmord i denne type idrettsmiljø, så er jeg helt sikker på at det kan redde liv, sier styreleder Petter Eide i organisasjonen Leve.

Petter Eide, fra organisasjonen LEVE

SAMARBEID: Organisasjonen Leve vil samarbeide med Norges Ishockeyforbund for å forebygge og sette søkelyset på forebygging av selvmord. Her med styreleder i organisasjonen Petter Eide.

Foto: Viktor Sødal / NRK

Leve, som er landsforeningen for etterlatte ved selvmord, har inngått et nytt samarbeid med Norges Ishockeyforbund. Deres Brysom-kampanje var godt synlig under helgens landskamper på Jordal Amfi.

Der var budskapet klart: «Du er ikke til bry når du bryr deg». Ishockeyforbundet var ikke i tvil om at de ville bli en del av kampanjen.

– Det å få folk til å snakke om hvordan man har det, det er jo det som er viktig. Snakke om følelser, sier sponsorsjef i Norges Ishockeyforbund Jan Thore Thorstensen.

Tidligere hockeyspiller Martin Jansson fortalte til NRK i 2021, at han hadde forsøkt å ta livet sitt.

Fokus på å bry seg

Kristiansand Ishockeyklubb er ikke alene om å miste medlemmer til selvmord. I fjor valgte tidligere Lillehammer- og landslagsspiller Alexander Reichenberg å ta sitt eget liv.

Flere av landslagsspillerne kjente han godt.

– Vi visste jo at han hadde hatt tunge tider, men at det skulle være så tungt, det visste vi ikke. Så selvfølgelig stiller man seg jo spørsmål om hva man kunne ha gjort, sier Adrian Saxrud Danielsen.

Han var Reichenbergs tidligere romkamerat på ungdoms- og seniorlandslag.

Som en del av det nye samarbeidet med Leve vil det bli satt ekstra fokus på tematikken under landslagssamlingene. Danielsen tror at det kan være et godt tiltak for hele hockeymiljøet.

– Det mangfoldet og den positive tingen som idrett i utgangspunktet er, det er et fantastisk hjelpemiddel for både psykisk helse og fysisk helse, sier Danielsen.

Adrian Saxerud Danielsen

SØRGER: Landslagsspiller Adrian Saxrud Danielsen var romkamerat med avdøde Alexander Reichenberg på ungdoms- og seniorlandslag.

Foto: Viktor Sødal / NRK

– Sitter igjen med mange tanker

Landslagsspiller Andreas Martinsen kjente avdøde Reichenberg godt og forteller at det fortsatt er tøft å tenke på at han tok sitt eget liv.

– Man sitter igjen med mange tanker. Kunne man gjort noe mer? Kunne man ha brydd seg mer? Kunne det ha gjort en forskjell? Det er ikke sikkert man får så mye ut av å tenke sånn, men i mitt tilfelle har det vært noe som jeg har tenkt, forteller Martinsen.

Andreas Martinsen sjekker skøyten i hockeygarderoben på landslagssamling

GARDEROBEKULTUR: Idretten kan være en god arena for å spørre hverandre om hvordan man har det. Her er Andreas Martinsen (i midten) som skal ta på seg skøytene.

Foto: Viktor Sødal / NRK

Derfor synes han det er fint at det nå settes fokus på tematikken. Han håper det kan være til hjelp for noen.

– Det er nok av utfordringer i samfunnet i dag. Det å vite at det er noen der ute som bryr seg om deg og vil at du skal ha det bra, tror jeg jo kan være med å gjøre en forskjell for noen, sier han.

Publisert 10.02.2025, kl. 05.08

Read Entire Article