– Det skal gi en liten oppvåkning til MC-førerne. De skal skjerpe seg og ta ned farten, sier Thomas René Sirland, seniorrådgiver i Østfold fylkeskommune.
De to siste somrene har 40 familier mistet en av sine kjære i en MC-ulykke, ifølge Statens vegvesen. Senest i forrige uke omkom en MC-fører i Møre og Romsdal etter å ha kjørt av veien.
Mens tallene på døde og hardt skadde i trafikken generelt går ned, er tallene stabilt høye for motorsyklister. Derfor har fylkeskommunene og Statens vegvesen tatt grep.
Nå skal et nytt skilt hindre utforkjøringer og dødsulykker på veiene – og det kommer rett før høysesongen i påsken og sommeren.
Det er dette skiltet som skal redusere risikoen for MC-ulykker.
Foto: Odd Skjerdal / NRKÅ holde styr på de skiltene som brukes i trafikken er ikke så lett. Nederst i saken kan du teste dine kunnskaper.
Krevende for motorsyklister
– En av de største utfordringene vi har akkurat nå er utforkjøring, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.
Johansen. forteller at antallet ulykker øker på denne tiden hvert år.
– Ofte feilvurderer motorsyklisten farten sin inn i svingen, og da vil et sånt skilt skape ekstra oppmerksomhet, forklarer Johansen.
Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk advarer motorsyklister før de tar til veiene.
Foto: Morten Brakestad/ Trygg Trafikk / Morten Brakestad/Trygg TrafikkNå advarer han motorsyklister som skal ut på veiene etter et lengre avbrekk.
– Vi tror ofte at det å ha hatt førerkort i mange år er nok, men det er det ikke. Motorsykkelkjøring er såpass krevende, og spesielt at det krever kontinuerlig oppgradering, sier Johansen.
Han mener flere ulykker oppstår på grunn av en vanlig misforståelse.
– Det går an å bremse i sving. Mange påstår at man ikke må gjøre det, men det er en ren misforståelse. At man kan bli nødt til å bremse i sving er egentlig helt uproblematisk, opplyser Johansen.
Aremark først ut
Det første skiltet i Norge har blitt reist ved fylkesveien i Aremark i Østfold. Motorsyklistene har fått være med på å bestemme nøyaktig hvor det skal stå.
Arild Lind er daglig leder i Norsk Motorcykkel Union. Han er svært glad for at skiltet har kommet på plass.
Lind mener det er på høy tid at skiltet lanseres.
Foto: Odd Skjerdal / NRK– Vi har i mange år påpekt hvor farlig fylkesveiene i landet er. Nå har vi fått mene noe her, og er utrolig glade for å ha vært med, sier Lind.
Fylkesveier er spesielt viktig for motorsyklister, ifølge Lind. Derfor håper han at fylkeskommunene stiller seg positive til bruken av det nye skiltet.
Skiltene vil varsle trafikantene om særlig ulykkesbelastede områder.
– Du må være ekstra forsiktig når du kommer inn der, spesielt hvis du er ukjent på veien.
Kartlagt farlige svinger
Statens vegvesen har ved bruk av ny teknologi og kunstig intelligens funnet frem til 240 risikokurver og risikosvinger på norske veier.
De siste årene har hver fjerde dødsulykke i trafikken vært på MC, og mange av disse har skjedd i svinger.
Guro Ranes, avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen, håper at resten av landet snart kan følge etter Østfold.
Ranes forteller at fareskiltet er et av flere tiltak som settes inn for å få ulykkestallene ned.
Foto: Odd Skjerdal / NRK– Vi har tilbudt datagrunnlaget for å prøve å plukke ut disse farlige risikokurvene til alle fylkeskommuner, sier Ranes.
Vegvesenet har også bedt fylkeskommunene om å sjekke om de har kurver som kan egne seg for fareskiltet.
– Det å kjøre motorsykkel er ganske farlig. Så det å jobbe aktivt gode virkemidler og tiltak for å gjøre noe med det står høyt på dagsorden vår.
Men inntil videre vil Aremark eie det eneste fareskiltet i landet.
Publisert 16.04.2025, kl. 15.01