Jens Stoltenberg får nå et nytt oppdrag: Han skal utrede et tettere samarbeid om forsvar og sikkerhet mellom de åtte landene i Norden og Baltikum.
Kortversjonen
- Jens Stoltenberg skal utrede tettere forsvarssamarbeid blant de nordiske og baltiske landene.
- Utredningen skal være klar før Natos toppmøte i juni 2025.
- Stoltenberg får med seg Stian Jenssen og et sekretariat for å utarbeide rapporten.
- Alle åtte land i regionen er nå medlemmer av Nato, noe som gir unike muligheter for samarbeid.
– Statsministrene i de nordiske og baltiske landene har bedt oss lage en rapport om hvordan landene kan samarbeide tettere i den urolige tiden vi lever i, med krig i Europa, nye kriger i Midtøsten og økt rivalisering mellom stormaktene, sier Stoltenberg til VG.
Den tidligere generalsekretæren i Nato har fått med Stian Jenssen, som var Stoltenbergs stabssjef og nærmeste kollega gjennom 10 år i Nato, til å utarbeide rapporten.
Alle i Nato
Onsdag ettermiddag er Stoltenberg og Jenssen i Stockholm og møter den svenske statsministeren Ulf Kristersson.
Sverige har lederskapet i det som kalles NB8-samarbeidet mellom stats- og regjeringssjefene i de åtte landene i Norden og Baltikum.
– Det er første gang i historien at alle landene i Norden og Baltikum er i den samme sikkerhetspolitiske strukturen, i Nato. Det åpner noen enestående muligheter for et tettere samarbeid, sier Jens Stoltenberg.
– Det er et svært spennende oppdrag, å se hvordan landene kan utnytte felles ressurser innenfor rammen av Nato-samarbeidet, sier Stian Jenssen.
Nummer 12 i verden
Gjennom årene i Nato ledet Stoltenberg og Jenssen arbeidet med å få politisk aksept for Natos nye regionale forsvarsplaner.
Nå skal de fordype seg i samarbeidet i en region som dekker området fra Grønland i vest til Litauen i øst, og fra Svalbard i nord til Danmark i sør.
– Samlet er de åtte landene verdens tolvte største økonomi, opplyser Stoltenberg.
Les også: Nato-Jens: – Thorvald ville vært glad i dag
– Unikt kvalifisert
I mandatet fremgår det at de også skal utrede samarbeid om landenes sivile motstandskraft
.«Gjennom sitt ekstraordinære lederskap i Nato, er Stoltenberg unikt kvalifisert til å gi råd om hvordan landene mest effektivt kan bidra til sikkerheten i Nord-Europa og i det euro-atlantiske området», skriver de åtte landenes regjeringssjefer i mandatet til utredningen.
Jens Stoltenberg sier at han har latt seg inspirere av en nordisk utredning som hans far Thorvald Stoltenberg laget i 2009:
- Forrige gang de nordiske landene ønsket en utredning av mulig felles forsvarssamarbeid, var det Thorvald som fikk oppdraget. Det var jo lenge før Sverige og Finland ble med i Nato, og i en tid da forsvarssamarbeid var svært følsomt fordi det var utelukket fra samarbeidet i Nordisk Råd, sier han.
Stoltenberg og Jenssen får et sekretariat til å hjelpe seg, og en referansegruppe med representanter fra alle åtte landene. Men tidsfristen er kort:
- Vi skal levere vår rapport før Natos toppmøte i juni. sier Stoltenberg.
– Den blir offentlig, legger han til.
Skriver bok
Stoltenberg og Jenssen forlot Nato 1. oktober 2024 etter 10 år. På NHO-konferansen forrige onsdag avviste Stoltenberg at han nyter gode dager som pensjonist.
Fra før har han påtatt seg ledelsen av Munich Security Conference fra februar i år. Han skal også lede den årlige Bilderberg-konferansen.
Etter at han flyttet hjem til Oslo i oktober, har Stoltenberg jobbet med et bokmanus om årene i Nato.
Fra scenen hos NHO fortalte han at han hadde tre uker igjen før forlaget skal ha et ferdig bokmanus. Boken er planlagt utgitt i en rekke land til høsten.