Ny rapport: Verdens korallrev mer skadet enn noen gang

4 hours ago 5


Det er International Coral Reef Initiative (ICRI), en sammenslutning med deltakelse fra over 100 regjeringer og ikke-statlige organisasjoner, som står bak registreringen.

ICRI fastslår at det er snakk om den fjerde verdensomfattende blekingen siden 1998, og at omfanget nå er verre enn det var i årene 2014–2017.

Den gangen ble rundt to tredeler av verdens rev rammet.

Siden 1950-tallet er mengden levende korallrev halvert, opplyser ICRI onsdag.

Grafikken viser bleking av verdens korallrev dag for dag så langt i 2025.

Grafikk: NOAA

Vil ikke ta slutt?

Det er høyst usikkert om den nåværende krisen, som begynte i 2023 og som skyldes oppvarming av havene, kommer til å ta slutt.

Korallekspert Mark Eakin mener at vi kanskje aldri vil oppleve at varmebelastningen som forårsaker korallbleking, faller under nivåer som utløser slike globale kriser man ser i dag.

– Vi er vitne til en endring som forvandler planetens ansikt og truer havets evne til å opprettholde liv og livsgrunnlag, sier Eakin.

Barn i Hongkong stilte seg onsdag opp på stranden i anledning at det Barnas årlige havdag 23. april.

Barn i Hongkong stilte seg onsdag opp på stranden i anledning at det Barnas årlige havdag 23. april.

Foto: AFP

Det varmeste året

I fjor var det varmeste året på jorda som noensinne registrert. Utviklingen førte også til at havet ble varmet opp.

Verdenshavene tar opp i seg rundt 90 prosent av den globale oppvarmingen som kommer fra økte menneskelige CO₂-utslipp - utslipp som i all hovedsak er et resultat av bruk av kull, olje og gass.

Den gjennomsnittlige årlige overflatetemperaturen i havet i områder utenfor polene var rekordhøye 20,87 grader.

Høye sjøtemperaturer er dødelig for koraller, som har en livsviktig funksjon i havet.

– Hvis du fortsetter å ha hetebølge etter hetebølge, er det vanskelig å se for seg hvordan korallrevene skal komme seg, sier korallforsker Melanie McField til AFP.

Korallrev blir kalt «havets regnskoger» fordi de er svært produktive økosystemer, og er kjent for sitt rike og varierte dyreliv. Koraller beskytter dessuten kystlinjer mot erosjon og stormer.

Korallene får sine farger fra fargerike alger. Langvarig varme får algene til å frigjøre giftige forbindelser, og korallene støter dem ut.

Et skarpt hvitt skjelett blir igjen, og den svekkede korallen har da økt risiko for å dø.

Kart som viser hvor korallrevene er mest utsatt

Kart fra NOAA som viser hvor korallrevene var mest utsatt i perioden 1. januar 2023–20. april 2025. Jo mørkere fiolett farge, jo mer fargestress er korallrevene utsatt for.

Foto: NOAA

Mange tiltak

Det pågår en rekke tiltak for å bevare og gjenopprette koraller.

Et nederlandsk laboratorium har arbeidet med korallfragmenter for å formere korallene i et beskyttet miljø.

Blant annet har de tatt fragmenter fra kysten av Seychellene slik at de kanskje en dag kan brukes til å gjenbefolke ville korallrev dersom det skulle bli nødvendig.

Andre prosjekter, inkludert ett utenfor Florida, har forsøkt å redde koraller truet av høy varme. Korallene får nødvendig stell før de settes tilbake i havet.

Må gå til roten

Forskere er imidlertid helt klare på at det avgjørende er å redusere klimagassutslippene som varmer opp planeten.

– Den beste måten å beskytte korallrevene på er å gjøre noe med årsakene til klimaendringene. Det betyr å redusere de menneskelige utslippene som stort sett kommer fra forbrenning av fossile brensler ... alt annet blir som å sette på plaster, mener Eakin.

– Jeg tror folk virkelig trenger å forstå hva som holder på å skje, sier korallforsker McField. Hun understreker at dersom man ikke gjør noe aktivt for å redusere klimautslippene, betyr det døden for korallrevene.

Temperatur i verden siden 1880 sammenlignet med snittet i perioden 1991-2020

Avvik fra normal Snittemperatur

Gå til NRKs Klimastatus

Publisert 23.04.2025, kl. 16.33 Oppdatert 23.04.2025, kl. 16.37

Read Entire Article