Sent i går kveld ble Israel og Syria enige om en våpenhvile.
Det skjer etter blodige kamper mellom beduiner, drusere og syriske regjeringsstyrker i den sørsyriske druserbyen Sweida.
Minst 940 mennesker er drept den siste tiden, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
– Det er stor fare for at den kan bryte sammen. Folk har liten tillit til regjeringen og sentralstaten i denne provinsen, sier Bendik Sørvig, forfatter av boka «Syria. Den tapte revolusjonen».
At Israel har blandet seg inn i konflikten i Syria har tilspisset situasjonen, mener Bendik Sørvig i den norske nødhjelpsstiftelsen NORWAC i Libanon.
Foto: Gorm K. Gaare / PrivatFerske bilder fra nyhetsbyrået AFP viser gatekamper i byen til tross for den nye våpenhvileavtalen, som Syrias regjering beskriver som «øyeblikkelig og omfattende».
Ifølge eksilgruppen SOHR er det akutt mangel på mat og medisiner i Sweida. Sykehusene er ikke operative.
– Mye blod er blitt spilt, og det gjør situasjonen verre og veldig spent, sier Sørvig, som til daglig er stedlig representant i den norske nødhjelpsstiftelsen NORWAC i Libanon.
Til tross for våpenhvilen fortsetter kampene mellom beduinkrigere og drusere i byen Sweida i dag.
Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / NTB– En rød klut
Syrerne er redde for borgerkrig og at Syria, slik de kjenner det, skal bryte sammen, forteller Sørvig.
Våpenhvilen støttes av USA, Tyrkia, Jordan og andre naboland.
– Det har ikke hjulpet med den israelske innblandingen. Når en fraksjon av drusere i Sweida ber om israelsk støtte, er det som en rød klut for mange syrere, sier han.
Over 900 mennesker er drept den siste tiden, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.
Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP / NTBDruserne har ingen felles ledelse som representerer alle drusere, forteller Sørvig. Det religiøse stammesamfunnet er splittet mellom dem som følger den innflytelsesrike sjeiken Hikmat al-Hijri, som ba Israel om militærhjelp, og dem som følger ledere som fordømmer den israelske innblandingen.
– Det har bidratt til å tilspisse situasjonen, sier han videre.
Bombet forsvarsdepartementet
Onsdag bombet den israelske hæren (IDF) Syrias forsvarsdepartement og militære hovedkvarter i Damaskus.
Israel har utført hundrevis av luftangrep mot landets militære infrastruktur etter Bashar al-Assad-regimets fall i desember 2024.
Her blir hovedkvarteret til Syrias forsvar angrepet
– Vi vil ikke tillate at syriske militære tropper utstasjoneres i regionen sør for Damaskus, sa statsminister Benjamin Netanyahu om nabolandet i går.
Med våpenhvileavtalen har han derimot ombestemt seg. Nå skal et visst antall syriske sikkerhetsstyrker utplasseres i Sweida-provinsen, ifølge det syriske innenriksdepartement.
– Syrere flest har ingen tiltro til at den israelske innblanding handler om å beskytte drusere, sier Sørvig.
Han mener Israel har vikarierende motiver. Det handler om å undergrave den syriske staten, opprettholde hegemoni i området og sørge for at ingen reelle fiender blir for sterke.
– Det gjør det ekstra bekymringsfullt, sier han.
Israel har okkupert de syriske Golanhøydene siden 1967, og har siden 1981 hevdet at området er israelsk.
– I ly av det syriske regimeskiftet i desember i fjor rykket Israel videre inn på syrisk territorium, under sikkerhetspåskudd. Uansett hva som er Israels intensjon bak den territorielle ekspansjonen i Syria, sprer dette frykt i Syria, sier Sørvig.
– Det er ikke utenkelig å se for seg at de går videre.
FØLGER MED: Det israelske militæret har delt dette bildet på Telegram, som de hevder viser en situasjonsvurdering av operasjonene i Syria.
Foto: Det israelske militæret (IDF)Meldte om våpenhvile i sosiale medier
Det var USAs ambassadør til Tyrkia, Tom Barrac, som meldte om våpenhvilen i sosiale medier tidlig natt til lørdag.
– Vi ber druserne, beduinene og sunniene om å legge ned våpnene, og sammen med andre minoriteter bygge en ny og forent syrisk identitet, skrev Barrack.
I en TV-overført tale i dag lovte Syrias president Ahmed al-Sharaa å beskytte landets minoriteter.
Syrias president Ahmed al-Sharaa lover i dag å beskytte landets minoriteter. Men han har ikke tillit i alle deler av befolkningen.
Foto: Ammar Awad / Reuters / NTBSyriske regjeringsstyrker ble satt inn i Sweida etter at sammenstøtene mellom beduiner og drusere eskalerte kraftig.
Rundt halvparten av verdens drusere lever i Syria, mens de fleste av de øvrige bor i Libanon og Israel og de israelskokkuperte Golanhøydene.
Publisert 19.07.2025, kl. 15.42 Oppdatert 19.07.2025, kl. 15.43