Equinor bør få satse for fullt på olje og gass, mener Norsk klimastiftelse.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Norsk klimastiftelse mener at staten bør la Equinor få satse bare på olje og gass, og heller øke utbyttene og bruke pengene på grønne formål utenfor selskapet.
- Leder Lars-Henrik Paarup Michelsen i klimastiftelsen tror Equinor aldri vil bli et grønt selskap, og mener at selskapets fornybardel bør skilles ut som eget selskap.
- Tidligere i år gikk Equinor blant annet bort fra målet om at minst halvparten av investeringene skal gå til fornybar energi og lavkarbonsatsinger innen 2030.
- Selskapet erkjenner at energiomstillingen går tregere enn ventet, men påpeker at det har investert rundt 100 milliarder kroner i fornybar energi og lavkarbon, og vil fortsette å satse grønt.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I forrige uke la Equinor frem en oppdatert utgave av sin omstillingsplan.
På vårens generalforsamling skal eierne stemme over planen, der Equinor nedjusterer klimamålene og planene for utbygging av fornybar energi.
Bakteppet er lav lønnsomhet i mange grønne prosjekter og høy lønnsomhet innen olje og gass.
Leder Lars-Henrik Paarup Michelsen i Norsk klimastiftelse mener at staten like godt kan be Equinor satse for fullt på olje og gass.
– Dropp alt som er grønt i Equinor, sier Michelsen til E24.
– Navnebyttet til Equinor skulle signalisere et bredere energiselskap, men fornybarporteføljen er fortsatt svært liten sammenlignet med den fossile. Selskapet har vist at de ikke klarer å levere det trøkket som skal til på det grønne skiftet, legger han til.
I fjor utgjorde Equinors produksjon av fornybar energi 0,4 prosent av selskapets olje- og gassproduksjon.
Selskapet leverte nær fem terawattimer (TWh) fornybar strøm til nettet og om lag 1.200 TWh energi i form av olje og gass, ifølge årsrapporten (side 116).
Les også
Kritisk til Equinors omstillingsplan: – Frekt
– Bruke det som melkeku
Lederen for Norsk klimastiftelse syns heller at staten skal gå inn for å øke utbyttet i Equinor, og så pøse pengene inn i grønne satsinger utenfor selskapet.
– Jeg mener at staten bør skille ut fornybardelen av Equinor som et eget selskap som kan leve sitt eget liv. Og så kan man rendyrke Equinor som olje- og gasselskap og bruke det som melkeku og bruke utbyttet på å finansiere grønn omstilling, sier Michelsen.
– Staten må erkjenne at Equinor aldri vil bli et grønt selskap. Nå ser vi at selskapet nedjusterer de grønne ambisjonene sine, og vi har ingen garanti for at det ikke skjer igjen. Da kan de like godt være et rent olje- og gasselskap, legger han til.
– Equinor sier de fortsatt vil satse grønt, de bygger havvind og solkraft og har også kjøpt landbasert vind i Sverige. Er det ikke bedre at de satser milliarder på grønne tiltak enn å ikke gjøre noe?
– Jo, men jeg tror de samme pengene kunne vært brukt på en bedre måte, og at du kunne fått mer igjen for pengene. Jeg sier ikke at Equinor ikke gjør noe, de har jo en god del planer. Men jeg tror du kunne fått enda flere grønne investeringer ved å flytte pengene over i en annen struktur.
Ønsker balansert omstilling
Rikke Høistad Sjøberg, pressetalsperson for finansiell kommunikasjon i Equinor, sier at selskapets formål er å skape energi for folk og fremskritt for samfunnet.
– I tråd med dette formålet jobber vi for en balansert energiomstilling, der vi produserer og leverer energien som trengs i dag, samtidig som vi investerer i fremtidens energisystemer som for eksempel fornybar og transport og lagring av CO₂, sier hun i en kommentar E24 har fått tilsendt.
– Som selskap har vi konkurransefortrinn i noen av de industriene vi mener vil være viktige for at samfunnet skal lykkes med energiomstillingen, som havvind og lavkarbonløsninger, legger hun til.
Equinor har så langt investert om lag 100 milliarder kroner i fornybar energi og lavkarbonsatsinger, opplyser selskapet.
Blant annet står Equinor bak CO₂-lageret Northern Lights på Vestlandet. Selskapet jobber med gass- og hydrogenkraftverk og CO₂-lagring i Storbritannia, satser på havvind i land som USA, Polen og Storbritannia og har investert i alt fra solkraft i Brasil til vindkraft i Sverige.
Equinor er i tillegg medeier i solkraftselskapet Scatec og i den danske havvindkjempen Ørsted.
Les på E24+
Equinor kutter i grønne mål: – Det markedet vil ha
– Saktere enn vi trodde
Ifølge Sjøberg har Equinor forståelse for at noen er skuffet over at selskapet har nedjustert sine grønne mål.
– På enkelte områder går energiomstillingen saktere enn vi trodde og kunne ønske. Som selskap må vi tilpasse oss markedene og hvilke muligheter vi har for lønnsomme investeringer i fornybar og lavkarbonløsninger, sier Sjøberg.
– Vi vil fortsette å vokse og investere i lønnsomme prosjekter innen disse områdene, men omstillingstakten er noe lavere enn vi forventet for noen år siden.
Equinor gikk tidligere i år bort fra målet om at minst halvparten av investeringene skal gå til lavkarbon og fornybar energi innen 2030.
Selskapet har også kuttet i 2030-målet for installert fornybar energi og nedjustert målene sine for karbonintensitet.
– Det er akkurat det markedet vil ha, sa ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen da Equinor i februar varslet kutt i de grønne målene.