Flere norske festivaler hadde lavere prisøkning på festivalpass sammenlignet med året før.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- I 2025 har kun fire store norske festivaler økt prisene på festivalpass sammenlignet med året før.
- Festivaler som Øyafestivalen, Vinjerock og Bergenfest har høyere passpriser, mens andre har redusert prisene.
- Mange festivaler gir muligheter for billigere billetter, inkludert Early Bird-alternativ.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Jeg gadd ikke å kjøpe det til fullpris på Palmesus, siden jeg kunne få det nesten til halv pris på Finn, sier Torje Spakrud (22) til E24.
Spakrud hadde et ordinært festivalpass, som ifølge nettsiden til Kristiansand-festivalen Palmesus koster 2.599 kroner. Selv betalte han 1.500 kroner på Finn.
Oslo-festivalen Tons of Rock har den høyeste prisenden høyeste prisenMoldejazz har en høyere prislapp på et festivalpass til 4.560 kroner. Men passet inkluderer adgang i seks dager. Dette er lengre enn alle andre festivaler i E24s undersøkelse. for et ordinært festivalpass i E24s undersøkelse. Her fikk man i år et 4-dagers festivalpass til 4.499 kroner.
Les på E24+
Her tjente du mest og minst på å selge boligen din
Festivalprisene i Norge varierer fra år til år og fra festival til festival. Ifølge det digitale musikkmagasinet Rockman, arrangeres det i år 181 musikkfestivaler over hele landet, de fleste i sommerhalvåret.
Lavere prisøkning
I fjor hadde alle festivalpass bortsett fra ett en økning i pris fra året før. I 2025 ser utviklingen noe annerledes ut.
Kun fire av festivalene på listen har i 2025 en høyere pris enn året før. Noen festivaler har satt ned prisen for et ordinært festivalpass noe, mens andre opererer med samme pris som i 2023.
Øyafestivalen, Vinjerock, Parken og Bergenfest er festivalene som har en høyere pris denne sommeren. Blant dem er det Bergenfest som har størst prosentvis økning i pris fra året før.
– Generelt ligger ikke billettprisene på Bergenfest høyt i forhold til andre festivaler vi kan sammenlignes med, heller tvert imot, sier festivalsjef Frank Nes.
Han sier festivalen har ulike priser for ulike typer billett, i likhet med mange andre festivaler, og sier det derfor ikke er helt rett fram å sammenligne priser fra år til år. Nes sier det er naturlig at prisene har økt etter corona-årene da mange i bransjen fikk kompensasjonsordninger.
Les på E24+
Ekspertene avslører: Her bør du sette pengene dine nå
– Prisstigning på festivalpass og billetter for enkeltdager på Bergenfest – og andre festivaler – er en refleksjon av økte kostnader. Om en ser på KPIKPIKPI står for konsumprisindeks og er et mål på prisutviklingen for varer og tjenester som husholdninger kjøper, ofte brukt for å måle inflasjon. for ulike bransjer, er det underholdning som har hatt størst økning i KPI årene etter covid, sier Nes.
Prisvekst innen kategorien kultur og fritid uten avgiftsendringer de siste 12 månedene var på 2,7 prosent i mai mot året før. Samme måned i 2023 var endringen på 7,6 prosent.
Ellers i samfunnet var prisveksten på 3 prosent det siste året. Grafen under viser utviklingen i prisvekst generelt i samfunnet, og spesifikt for kultur og fritid de siste to årene.
– Ganske heldig
Flere av billettene til de ulike festivalene kan man kjøpe på early bird-salg. Da koster de ofte litt mindre enn ordinær pris. Palmesus-billettholderen Torje Spakrud forteller at det var slik han fikk billig billett, selgeren hadde kjøpt billetten i fjor sommer til 1.900 kroner.
– Jeg tror jeg var ganske heldig, for billetten hadde blitt lagt ut for fem minutter siden da jeg så den.
Spakrud har vært der to ganger før og beskriver Palmesus som en «kul, sommerlig og energisk festival». Han studerer vanligvis i Bergen, men har vært på utveksling i Australia det siste halvåret. Det gjør at sommerferiebudsjettet er litt trangere i år.
– Jeg har egentlig ganske billig budsjett, for jeg har ikke så mye kostnader. Utenom billetten, så er det jo vanlig at jeg skal kjøpe meg noen pils til vors, og sikkert noe mat og pils inne på festivalområdet også.
Siden billetten ble kjøpt for 1.500 kroner og Spakrud bor gratis hos fetteren, ender det på en hyggeligere pris.
– De fleste som drar på festivaler er jo studenter og unge folk som ikke nødvendigvis har flust av penger. Så jeg kan jo skjønne irritasjonen i at det er dyrt.
– Samtidig er det jo knalldyrt å hyre inn artister, spesielt utenlandske når den norske kronen er så svak.
Bergenfest-festivalsjef Nes sier at omtrent to tredjedeler av de som kjøper festivalpass hos dem, benytter seg av et spesielt tilbud. I tillegg til å tilby dyrere billett, opererer også de fleste festivaler med en billigere pris tidlig på året, såkalt early bird-pris.
– Det skal lønne seg å kjøpe festivalpass tidlig, og det er noe vi ser at publikum setter pris på, sier Nes.
– Brukt tid på å finne en balanse
En av festivalene som har senket prisen på festivalpass, er Slottsfjell i Tønsberg.
– Vi har brukt tid på å finne en balanse i produkter og priser og alt, sier Peter Eikeland, festivalsjef, til E24.
I år ligger prisen på 2.595 kroner, det samme som i 2023. I fjor var billetten derimot 200 kroner dyrere.
Grunnen til den lavere prisen er at de selger Natten-billetter, et eget produkt som gir tilgang på en nattklubb med ulike konserter og DJ-er, ifølge Eikeland.
– Det ser ut som et grep som har vært vellykket. Nå har vi solgt ut 20.000 billetter på dagtid og 12.000 på Natten.
Mange av de store festivalene har de siste årene utvidet billettilbudet med flere forskjellige kategorier og prisklasser.
I tillegg til Slottsfjells Natten-billett, tilbyr de fleste andre festivaler på vår liste premium- eller VIP-billetter. Disse gir tilgang til alt fra egne områder og sitteplasser, til private toaletter og barer.
– Kostnadsbildet har blitt større
– At billettprisene måtte opp i 2023 er nok grunnet pandemien og at mange festivaler ikke fikk gjennomført festival det året samfunnet var nedstengt, skriver Jenny Ulleland, arrangørfaglig rådgiver i Norske Kulturarrangører til E24.
Hun påpeker at kostnadsbildet til festivaler er blitt mye større, med dyrere produksjoner, økte honorarer og generelt dyrere priser.
– Så at billettprisene stiger noe, og i takt med prisveksten ellers i samfunnet, er helt naturlig. Samtidig vet vi at mange jobber med å senke prisene sine for å inkludere flere nye til å prioritere og oppleve kultur. Dette gjelder spesielt det unge publikummet og studentene.
Ulleland forklarer at ulike typer billetter ofte er et ønske fra publikum selv. Derfor er premium eller VIP-billetter ofte en del av de største festivalene. Mange festivaler gjør også flere prishopp gjennom året, fra early bird rett etter festival og stadig økende frem til neste festival.