Norske CO₂ -utslipp gikk ned med 4,7 prosent i 2023, ifølge tall fra SSB. Det utgjorde over halvparten av norske utslipp siden 1990.
Hvordan det har gått i 2024 får man først hvite i juni. Men ifølge klimaforsker Kjetil Aas ved Cicero ligger det an til at også fjoråret blir et godt år når det gjelder utslipp.
– Det ligger an til at Norge går ned noen prosent, kanskje 4 %, i 2024. Det kommer på toppen av 4,7 prosent i fjor. Det er veldig gledelig, sier Aas.
Hjelp fra Sverige
Aas sier at nedgangen i norske utslipp skyldes god jobbing av mange i Norge. Men også at vi har fått hjelp fra Sverige.
– I starten av året kuttet de kravet til biodrivstoff. Det gjorde at prisene sank på svenskesiden. Vi ser at tungtransport over grensa nå fyller mer på svenskesiden enn norskesiden, sier Aas.
Det Sverige gjorde fra 1. januar 2024 var at de senket det som på fagspråket kalles reduksjonsplikten.
Ordet viser til krav om hvor mye biodrivstoff man må blande inn i bensin og diesel.
Biodrivstoff blandes inn for å redusere CO₂-utslippene.
Som en del av en avtale med Sverigedemokraterna ble kravet senket til 6 prosent for bensin og diesel.
Før hadde kravet vært 7,8 prosent for bensin og hele 30,5 prosent for diesel.
– Dette er grensehandel motsatt vei, hvor vi ser at man går til Sverige for å fylle bensin, og tar det med til Norge, sier klimaforsker Kjetil Aas ved Cicero.
Foto: David Skovly / NRKMye billigere diesel
Biodrivstoff er mye dyrere enn vanlig bensin og diesel. Resultatet er at særlig for diesel falt prisene kraftig rett etter nyttår.
Før prisfallet hadde diesel i flere år vært billigere i Norge enn i Sverige. Over natten var det snudd opp/ned. Ifølge SVT falt prisene med rundt 4 kroner og 30 øre per liter.
– Det er fem kroner billigere per liter på den svenske siden nå, sa Arne Sandmoen fra Storbekken i Norge til SVT 2. januar.
Han hadde tatt turen til Sverige ene og alene for å fylle tanken med diesel.
Det var ikke bare Arne Sandmoen som fikk med seg at dieselen var blitt langt billigere i Sverige.
For en trailersjåfør var det over natten blitt flere tusen kroner å spare på å fylle opp tanken med svensk diesel, før man krysset grensen til Norge.
Hjelper ikke klimaet
Norske bensinstasjoner taper store summer på at sjåførene kjøper dieselen i Sverige. Men samtidig er det gode nyheter for norske utslipp.
.- Denne «svenskehjelpen» er faktisk så stor at den påvirker budsjettet for norske klimautslipp, sier Aas.
For verdens klima har det likevel absolutt ingen ting å si. Dieselen fører til akkurat like mye CO₂-utslipp – enten den er fylt på en norsk eller svensk bensinstasjon.
– Det slår ut i det norske klimagassregnskapet, men det er ikke noe som klimaet globalt merker, om det fylles på den ene eller andre siden, sier Aas.
Vil ikke gi Sverige æren
– Det kommer nok til å bli dyrere drivstoff i Sverige på sikt, sier statssekretær i klima – og miljødepartementet. Sigrun Aasland.
Foto: WWFCicero-forskeren sier at tallene er anslag. Først i juni kommer SSB med tall for hvor store utslipp Norge hadde i 2024.
Statssekretær i klima – og miljødepartementet, Sigrun Aasland, er forsiktig med å juble for tidlig over utslippskutt.
– Det er gledelig hvis utslippene fortsetter å gå ned. De gikk ned i 2023. Vi tror de skal ned i 2024 også, sier hun.
Hun avviser at det Sverige som skal ha æren hvis de norske klimagassutslippene går ned med 4 prosent i 2024.
Hun viser i stedet til tiltak som elbilpolitikken, biodrivstoff, utslippsreduksjoner i industrien.
– Utslippene vil nok gå litt ujevnt ned i ulike land over tid, men på sikt skal de ned i alle land, og Sverige er også en del av den europeiske klimapolitikken. Det betyr at svenske utslipp også kommer til å gå ned, på samme måte som de norske, sier Aasland.
Norges klimamål23,1 mill. tonn årlig
Publisert 02.01.2025, kl. 06.57