Nordmenn svindlet for minst 2 milliarder i 2024: – Et alvorlig samfunnsproblem

4 hours ago 2


– Det er et alvorlig samfunnsproblem. Det går på tilliten løs mellom borgere, og mellom borgere og det offentlige, sier avdelingsdirektør for etterretning og forebygging i Økokrim, Gunnar Holm Ringen, til NRK.

For første gang har Økokrim beregnet tap for norske borgere i anmeldte bedragerisaker.

Gunnar Holm Ringen avdelingsdirektør for etterretning og forebygging i Økokrim

Gunnar Holm Ringen i Økokrim sier Norge er et attraktivt land for svindlere.

Foto: Økokrim

Økokrim anslår i analysen at svindlerne satt igjen med et utbytte på 2,13 milliarder kroner i 2024, mot 864 millioner kroner i 2020. Dette tilsvarer en økning på hele 147 prosent de siste fire årene.

– Antall bedragerisaker har økt drastisk de siste årene, sier Ringen og forklarer det med at Norge er et attraktivt land for svindlere.

– Vi er veldig digitalisert og har høy grad av brukervennlighet. Så det er mange som ser til Norge når de ønsker å begå bedragerier.

30.000 saker

Nordmenn blir lurt på mange forskjellige måter. Fra kjærlighetsbedrageri og investorbedrageri der det er færre saker, men større beløp, til bedragerier på annonseplattformer som ofte kan være små beløp, men mange i antall saker.

Av bedragerisakene det er snakk om, blir et relativt lite antall saker etterforsket.

– Hvordan jobber dere med disse sakene?

– Vi etterforsker, men samtidig når det dreier seg om 30.000 saker, så er vi også avhengige av samarbeide tett med privat sektor, for eksempel bank og finans, for å tette igjen sårbarheter, forebygge og informere allmennheten om risikoen, svarer Ringen.

I tillegg er det også snakk om store mørketall når det gjelder bedragerisaker i Norge.

– Undersøkelser vi har gjort tyder på at så lite som en tredjedel av bedrageriene blir anmeldt til politiet. Det svekker våre muligheter til å gjøre analyser og stoppe bakmennene, sier avdelingsdirektøren.

– Alle kan la seg lure

Siv Kristin Aaslid er fagleder for svindelhåndtering i DNB.

Hun forteller at mange kan føle seg føle seg litt dumme og flaue hvis de blir utsatt for svindel. De velger å ikke dele det med noen.

Jeg synes ikke man skal føle det sånn. Alle kan ha øyeblikk der man ikke er helt skjerpet og kan la seg lure hvis svindlerne trykker på de riktige knappene, sier hun.

12.000 av DNBs kunder ble utsatt for svindel i fjor.

Det har ikke noe å gjøre med at de var noe dummere enn de som ikke lot seg lure. Det er noe som kan skje med de fleste, sier Aaslid.

Hun råder alle som mistenker at de kan ha blitt utsatt for svindel eller svindelforsøk til å ta kontakt med banken sin.

– Hvis man lures til å overføre penger eller gi fra seg personlig informasjon som for eksempel bankinformasjon eller kortinformasjon, så bør man ringe banken sin for sikkerhets skyld. og hvis man ser ukjente betalinger eller overføringer fra kort eller kontoer, bør man ringe veldig raskt, sier hun.

Publisert 08.07.2025, kl. 06.59

Read Entire Article