Nordmann i Washington: – Mange er usikre på om de har jobb, lønn og fremtid i D.C.

2 months ago 40


Norske Thomas Sevang forteller om økt fortvilelse og usikkerhet blant innbyggerne i den amerikanske hovedstaden.

 Thomas Sevang jobber og bor i den amerikanske hovedstaden. Her demonstrerer folk mot Donald Trump og Elon Musks "Department of Government Efficiency" (DOGE). Foto: Privat/DREW ANGERER

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

De siste ukene har det ikke stått på nyheter og overraskende utspill fra den nye amerikanske presidenten.

I Europa har man til og med kvesset klørne mot det ellers nære allierte landet på andre siden av Atlanterhavet.

På bakken i Washington D.C., forteller Thomas Sevang at hverdagen og livet til mange har blitt vanskeligere på veldig kort tid.

Mer enn 65.000 har allerede takket ja til sluttpakke i de føderale myndighetene. Donald Trump og Elon Musk har vært åpne om at de ønsker å «omstrukturere føderale etater».

– De siste to ukene har preget folk i nabolaget vårt i D.C. tungt, sier Sevang til E24.

Les på E24+

Aksjene som bør frykte Trump mest

Nordmannen jobber som kommunikasjons- og eksterne relasjoner-strateg og er bosatt i den amerikanske hovedstaden. Han har bakgrunn fra NHO, Oljefondet og Nordea her hjemme i Norge.

– Vi kan merke både stille fortvilelse og sorg. Halvparten av amerikanerne ønsker ikke den politikken som skjer nå, og i D.C. de færreste. Det tas beslutninger veldig mange er dypt uenig i, sier han.

– Hjemmekontorstopp skaper umulige familielogistikk-situasjoner, man må søke barna inn på kostbare etterskoletid-ordninger igjen, trafikk-kaos er tilbake i rushtiden og metroen er overfylt. Mange er usikre på om de har jobb, lønn og fremtid i D.C., forteller nordmannen.

– Makten hans vil forvitre

Sevang bor i det nordvestre hjørnet av Washington D.C. i et nabolag som heter Hawthorne. Han beskriver det som et stille forstadsområde med eneboliger, høyt rangerte skoler og mange offentlig ansatte i middelklassen.

 Hawthorne ligger helt opptil grensen mot delstaten Maryland. Området grenser også mot et stort rekreasjonsområde. Foto: Thomas Sevang

– Jeg snakket med en nabo tidligere i uken som håper at Trump skal gå for langt, jo før jo heller, og at rekylen kommer tilbake med høyere priser og tapte arbeidsplasser, slik at det blir tydelig hva politikken hans forårsaker.

Les også

Derfor er handelskrigen egentlig utsatt

Naboen pekte på at de færreste i Trumps base vil bry seg om toll før de merker det på kroppen, sier Sevang.

– Hvordan skal man forholde seg til dette her hjemme?

– På den ene siden bør vi se gjennom støyen. Dersom Trump ikke kan vise til en bedre økonomisk hverdag for sine velgere innen sommeren, er det flere som mener at makten hans vil forvitre raskt.

– Mest noe man snakker om utenfor USA

Forrige helg kunngjorde president Trump at det skulle innføres tollmurer mot nabolandene Mexico og Canada. Etter samtaler med de respektive statslederne i de to landene, kom det lovnader om blant annet økt vakthold på grensene. Deretter ble det en foreløpig utsettelse av planene.

 Thomas Sevang bor og jobber i USA. Foto: Privat

I mellomtiden rakk truslene å få aksjemarkedene til å svinge skikkelig.

– Det som er sikkert, er at det er delte meninger blant amerikanere om det Trump gjør er vellykket eller skadelig, sier Sevang om Trumps «forhandlingsteknikk».

– Mitt inntrykk, her i USA, er at det ikke er så mye snakk om hvorvidt det er forhandlingsteknikk eller ikke. Det er nok mest noe man snakker om utenfor USA i et forsøk på å forklare og forstå hva den amerikanske presidenten holder på med.

– Høster lovord i kommentarfeltene

De kontroversielle utspillene fikk også amerikanske aksjer til å falle. Eksperter spekulerte om børsuroen skremte USAs 45. og 47. president.

Siden truslene ble lagt på is, har det gått bedre på Wall Street.

– På overflaten ser det ut som at Trump-motstanderne fortsatt er sjokkskadet og tilhengerne er avventende til Trumps utspill. Tradisjonelle medier på Demokratisk side trekker frem stemmer som peker på hvor skadelig utspillene er for både økonomi og naboskap. Amerikanere jeg snakker med kan imidlertid fortelle at Trump høster lovord i kommentarfeltene og sosiale medier, sier Sevang.

Les også

Ny president i USA! Styreleder, hva er planen?

– Kjøper folk og politikere Trumps forklaring om hvorfor disse straffetollene var nødvendige?

– Det skjer så mye hver eneste dag som treffer direkte og berører amerikanere mer enn tollsatser på kort sikt. Mange uttrykker mer bekymring for nedleggelse av offentlige institusjoner og at Musk får tilgang til alt han vil.

– Kanskje enda mer urovekkende

Siden man ikke kan bli valgt som president tre ganger, er dette Trumps siste runde i Det hvite hus. Det står i den amerikanske grunnloven og den settes av mange amerikanere veldig høyt.

Om snaue to år er det mellomvalg mellomvalg Valg som holdes midt i en presidentperiode i USA, hvor medlemmer av Kongressen velges.i USA, og da kan flertallet i Kongressen snu dersom Trump ikke gjør seg fortjent folkets tillit, påpeker Sevang.

– For norske virksomheter er det viktig å planlegge for uventede krumspring fra Trump, men like viktig er det å posisjonere seg for hva som skjer om to år og om fire år.

– Det store spørsmålet blir om man kan se på USA som en partner man kan stole på fremover.

– En ting er at vi ser Trump gå fra avtaler og løfter, men i det lange bilde er det kanskje enda mer urovekkende at Trump har vist at USA kanskje heller ikke har et politisk system som kan beskytte avtaler og løfter landet har inngått.

Read Entire Article