Nordiske NHO-sjefer: – USA er ikke bekymret for hva Europa gjør

2 months ago 18


Toppene fra Sverige og Danmarks hovedorganisasjoner ønsker Norge med i EU.

 Leder for Svenskt Näringsliv, Jan-Olof Jacke, NHO-leder Ole Erik Almlid og leder for Dansk næringsliv, Lars Sandahl Sørensen på DNB-konferansen forrige uke. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Det bekymrer meg at det er uro i mange regjeringer rundt om i Europa, sier administrerende direktør Jan-Olof Jacke i Svenskt Näringsliv, som tilsvarer NHO i Norge.

Han er på plass i Oslo sammen med sjefen for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Timingen for Norgesbesøket kunne knapt blitt bedre (eller verre?) for dem som frykter ustabile regjeringer. Når E24 møter våre nabolands hovedorganisasjons-sjefer, sammen med NHOs sjef Ole Erik Almlid, har akkurat den rødgrønne regjeringen raknet i møte med tre EU-direktiv.

Les på E24+

Emilie (31) flipper boliger – solgte for 600.000 over prisantydning

Det er liten tvil om hvilken side organisasjonstoppene fra våre naboland står på i striden om hvor tett Norge skal knytte seg til EU.

– Sikkerhetssituasjonen, den politiske situasjonen, den økonomiske situasjonen ... Og vår relasjon til USA – det er fullstendig avgjørende. Og disse tingene er i enorm forandring. Da må vi stå tettere sammen, ikke motsatt, sier Sørensen.

– USA er utrolig viktig

Kun uker etter at Donald Trump på ny tok over Det hvite hus i USA, innførte han store handelspolitiske grep. Kina, Mexico og Canada får straffetoll.

Europa venter i spenning på hvordan Trump vil behandle Europa. I helgen varslet den amerikanske presidenten at han vil innføre 25 prosent toll på all import av stål og aluminium. EU-kommisjonen har på sin side forlengst varslet mottiltak dersom USA innfører toll på europeiske varer.

Jacke påpeker at europeiske land må ta ansvar for å stå støtt i møte med USA.

– Vi er hele tiden så bekymret over hva USA gjør. USA er veldig lite bekymret for hva Europa gjør, sier Jacke.

Svensk Näringsliv-sjef Jan-Olof Jacke mener europeiske land og EU må bli raskere på foten for å stå støtt i møte med Donald Trump. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Vi må gjøre så godt vi kan for å ikke måtte forholde oss til hver eneste melding fra Trump på sosiale medier. Da må vi ta hånd om vår egen virkelighet og gjøre Europa raskere på foten. Jo sterkere vi blir, desto mindre kommer andre til å sette inn reguleringer mot oss.

Hans danske kollega mener det er positivt at Trump stort sett må forhandle med de europeiske landene gjennom EU.

– Han skulle nok helst tatt ett land av gangen, for da ville USA hatt enorm makt, alltid, sier Sørensen.

– Men vi kommer til å møte USA i forhandlinger på en lang rekke områder, og vi kommer til å møte dem på en annen måte enn før. USA er vår største allierte, så det er viktig at de også er en part vi kan diskutere og utvikle med.

Almlid blir ikke helt beroliget av sine nordiske kolleger – ettersom de tross alt er med i EU.

– Norge er del av det indre markedet, men se for deg situasjonen at EU og Trump-administrasjonen ender i en handelskrig. Så blir det tollmurer rundt EU. Hvor er Norge da? Vi må være oppmerksomme på at det kan koste oss veldig mye å ikke være del av det gode selskap, sier han.

NHO-sjef Ole Erik Almlid er bekymret for hvor Norge blir stående i handelspolitikken hvis EU og USA havner i handelskrig. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

– Det er veldig sårbart, sier en alvorlig Sørensen.

Pro EU

NHO-sjef Almlid nevner Draghi-rapporten, som blant annet viser at Europas næringsliv sliter sammenlignet med USA og Kinas, og betegner i samme åndedrett regjeringskrisen om EU-direktivene som uheldig.

– Vi står i en situasjon hvor vi trenger mer Europa, mer samarbeid, mer konkurransekraft og mer næringsliv. Valgkampen må dreie seg om mer EØS, ikke mindre, sier Almlid.

– Debatten om norsk EU-medlemskap dukker stadig opp nå. Bør Norge bli medlem?

– Dere er varmt velkomne inn i varmen, sier Jacke lattermildt.

– Meget gjerne, stemmer Sørensen i.

– Vi er jo likere hverandre enn mange andre EU-land. Vårt verdigrunnlag, sosiale system og arbeidsmarked er ganske likt. Så det er klart at jo sterkere stemme vi har i EU, desto bedre er det for utviklingen av Norden, tror jeg, sier Jacke.

Glade gutter både i og utenfor EU. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Både han og Sørensen understreker at de ikke skal legge seg opp i norsk politikk – og at alt ikke er perfekt i EU heller.

– Det skal man jo være så ærlig å si. Det er mange ting vi ønsker å gjøre annerledes. Vi vil modernisere og reformere EU, altså, for pokker. Men EU er, er i vårt perspektiv, det eneste alternativet, hvor vi kan stå sammen i en verden som blir mer og mer voldsom, sier Sørensen.

Almlid sier seg enig, og påpeker at Norge ikke bare trenger den ene EU-debatten om medlemskap.

– EU har store utfordringer når det gjelder reguleringer. Men da må vi i hvert fall fra posisjonen vi nå står i, bidra til at EU er mest mulig effektivt. Vi har store fordeler av konkurransekraften til EU og Europa styrkes, sier han.

Read Entire Article