Sjeføkonom Øystein Dørum mener global økonomi står ved et «regimeskifte». Her hjemme blir det fortsatt rentekutt, men bare to i år, venter han.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Øystein Dørum, NHOs sjeføkonom, forventer globalt «regimeskifte» i økonomien og færre rentekutt i Norge enn tidligere antatt.
- Han ser et økonomisk oppsving, men peker på økt usikkerhet grunnet tollkonflikter.
- NHO anslår en samlet boligprisvekst på 21 prosent frem til 2027.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
NHOs sjeføkonom Øystein Dørum legger frem kvartalsrapporten om norsk og internasjonal økonomi tirsdag.
Det skjer samtidig som handelskrigen trappes opp og storpolitikken har tatt dramatiske vendinger med USAs stans av all militærhjelp til Ukraina.
Les på E24+
Dette bør du gjøre med porteføljen nå: – Usikkerheten kan synes enorm
Dørum trekker en parallell fem år tilbake i tid, da NHO la frem sin økonomiske rapport etter at pandemien hadde truffet Kina.
Han sier at den gang skjønte økonomene raskt at prognosene var helt feil.
– Så er det ikke det jeg mener nå, men det er en følelse av at vi står ved et slags regimeskifte i global økonomi. Både i sikkerhetspolitikken og handelspolitikken, sier Dørum til E24.
– Ekstrem usikkerhet
Sjeføkonomen understreker at de økonomiske anslagene fortsatt kan treffe, fordi det er krefter som drar i ulike retninger.
– USA kommer til å øke sine underskudd. Europa må bruke mye mer på forsvar, og endringer i valutakurser vil i noen grad kompensere for det som skjer på tollsiden.
– Og vann renner nedover, i den forstand at næringslivet finner løsninger, sier han.
Sjeføkonomen trekker også frem at den økonomiske aktiviteten, og markedene, har «til nå holdt seg rimelig bra oppe».
– Vi stå godt på rapporten, men det er en helt ekstrem grad av usikkerhet om hva som skjer videre.
Donald Trump bekreftet innføring av flere nye toller mandag kveld, inkludert toll mot de viktige handelspartnerne Canada og Mexico samt heving av toll mot Kina.
– Tollen mot Canada og Mexico kan være borte om noen uker, hvis Trump får det han peker på. Og det kan hende at tollen trappes ytterligere opp hvis han ikke får det han peker på, sier Dørum.
Anslår færre rentekutt
I rapporten legger NHOs økonomer til grunn at veksten i norsk økonomi tar seg noe opp de neste årene, mens boligprisene stiger markant og Norges Bank begynner å kutte renten i mars som varslet.
Men NHO regner ikke med like mange rentekutt som tidligere.
Mens NHO i forrige rapport ventet seks rentekutt i årene frem til 2027 er prognosen nå redusert til fire rentekutt, fra dagens styringsrente på 4,5 prosent til en rentebunn på 3,5 prosent i 2027.
NHO venter at Norges Bank vil sette ned renten i mars og september i år, og deretter en gang i 2026 og en gang i 2027.
– Årsaken er økte renteforventninger ute, noe svakere krone, stadig mer ekspansiv budsjettpolitikk og den høye kostnadsveksten, skriver NHO-økonomene i rapporten.
– Men usikkerheten er på nedsiden. Det nøytrale rentenivået ligger trolig lavere, og en opptrapping av handelskonflikten kan svekke veksten og øke ledigheten, skriver økonomene.
Venter boligprishopp
- NHO venter at vekst i eksporten, oljeinvesteringene og offentlig pengebruk vil trekke opp veksten i norsk økonomi.
- Økt reallønnØkt reallønnLønnsvekst fratrukket prisvekst. og lavere rente vil gi «noe høyere» vekst i forbruket, antar NHO.
- Arbeidsledigheten, slik Nav måler den, vil holde seg på et lavt nivå på 2,1 prosent både i år og de neste to årene, venter NHO.
- Rentekutt og lavere egenkapitalkrav ved kjøp av bolig bidrar til boligprisvekst i prognosene. I de tre årene frem til og med 2027 anslår NHO en samlet boligprisvekst på 21 prosent.
– Vi er inne i noe som ligner på et oppsving i likhet med mange av våre handelspartnere, som er drevet av at folk har fått, og vil få, bedre råd gjennom lavere prisvekst og lavere renter, sier Dørum.
– Den hovedhistorien står fortsatt ved lag, sier han.
– Den store trusselen
Sjeføkonomen sier at det er «et krevende tidspunkt» å legge frem prognoser.
– Vi burde antagelig utviklet også mer av et nedsidescenario hvor handelskrigen trappes opp.
NHO tar for seg tolltrusselen og mulige effekter for norsk næringsliv i rapporten. Den direkte effekten av at USA øker tollsatser er «ikke stor», men Norge vil likevel kunne rammes.
Norsk eksport av innsatsvarer, altså varer som inngår i annen produksjon, vil møte lavere etterspørsel hvis Europa selger mindre til USA, påpeker NHO.
– Men hvis andre land, og særlig EU, iverksetter såkalte beskyttelsestiltak for å verne eget næringsliv mot at andre land som møter høyere tollmurer inn i USA dumper sin overskuddsproduksjon i EU, kan Norge treffes hardere, skriver NHO-økonomene.
Det er fordi Norge ikke er omfattet av EUs handelspolitikk og kan havne utenfor EUs eventuelle beskyttelsestiltak, påpekes det i rapporten.
– Det er den store trusselen. Så skal vi ikke bagatellisere den direkte effekten av det USA gjør heller, sier Dørum.