NHO om sykelønn: – Vi har ikke konkludert

4 months ago 43


Gjennom mediene gir LO uttrykk for at NHO har konkludert om at full lønn under sykdom er årsaken til at sykefraværet i Norge øker. Vi har behov for å klargjøre hva som er arbeidsgivernes utgangspunkt.

 Fredrik Varfjell / NTBMÅ FINNE TILBAKE: – Vi kan forsikre LO om at vi er opptatt av innsikt og kunnskap før vi konkluderer – og for oss er det viktig at alle parter da sitter ved bordet, skriver NHO-toppene. Bildet ble tatt etter at det ble brudd i forhandlingene om ny IA-avtale tidlig i desember. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Torsdag 2. januar kl. 11:58
 OLE ERIK ALMLIDKRONIKKFORFATTER: OLE ERIK ALMLID

adm.dir. i NHO

 NINA MELSOMKRONIKKFORFATTER: NINA MELSOM

direktør for arbeidsliv, NHO

Mer enn 20 år med IA-avtalen har ikke gitt de resultatene vi har ønsket. Vi har ikke klart å få ned sykefraværet. Tvert imot øker det.

Staten og bedriftenes direkte kostnader for sykefravær nærmer seg 100 milliarder kroner årlig og stadig flere bedrifter har driftsutfordringer.

Som samfunn er vi nødt til å få gjort noe med dette.

Det høye sykefraværet er et komplekst problem, som krever flere tiltak. Alle har et ansvar for å forsøke å finne løsninger som reduserer fraværet.

«Vi må legge alt på bordet, også ordninger som har noen negative sider, og vi må tåle å diskutere det», var budskapet til mangeårig styremedlem i Forbundet for Ledelse og Teknikk (nå Styrke), nå pensjonist Erik Larsson, rett før jul.

Vi kunne ikke vært mer enig.

 ENd / VGFREDER ORDNINGEN: – Høyre vil ikke kutte i sykepengene, sa Erna Solberg til VG på nyttårsaften. Foto: ENd / VG

NHO mener alle steiner må snus for å løse utfordringen. Vi må se på bedriftenes rolle, den ansattes rolle, NAVs rolle, og legenes rolle.

Og vi må diskutere innretningen på sykepengeordningen.

Vi ønsker oss selvsagt ikke tilbake til før 1978, da sykepengeordningen ikke sikret like rettigheter for alle arbeidstagere i Norge. Alle skal ha den samme tryggheten ved sykdom.

LES SAKEN I VG: LO ber om at NHO blir med på Erna Solbergs fredning av sykelønnsordningen.

Men vi deler ikke premisset om at enten er man tilbake på 70-tallets sykepengeordning, eller så må man beholde dagens ordning akkurat slik den er.

Samfunnet har endret seg. Sykefraværet har endret seg. Og måten vi forholder oss til sykdom på har endret seg. Vi tror det er mulig å gjøre endringer som både får ned sykefraværet og ikke rammer skjevt.

Derfor trenger vi en grundig utredning.

 Jonas Been Henriksen / NTBSTÅR PÅ SITT: LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Foto: Jonas Been Henriksen / NTB

Det er særlig fire hensyn som etter vår vurdering er viktige hvis en ny modell utredes:

  1. Sykepengeordningen skal være en god forsikringsordning for den som blir syk. Når vi er syke, er vi i en sårbar situasjon. Da skal vi ha velferdssamfunnet i ryggen.
  2. Vi må ha en sykepengeordning som sørger for at de som har helseutfordringer har en plass i arbeidslivet. Eventuelle endringer i arbeidsgivers finansieringsansvar må ikke føre til at arbeidsgivere vegrer seg for å ansette personer som har høyere risiko for å bli syke.
  3. Det er viktig både for den enkelte, samfunnet og bedriftene å snu den negative sykefraværsutviklingen. Forskning viser at økonomiske incentiver har betydning for sykefravær. Men disse kan ta mange former som har ulik virkning. Vi er derfor alle tjent med å se nærmere på hva vi sammen kan gjøre for å gi de rette incentiver for å sikre mest mulig jobbnærvær.
  4. Spørsmålet om hvordan vi skal ivareta sosial rettferdighet er sentralt. Eventuelle nye regler må selvfølgelig gjelde alle. Hvordan dette løses i henholdsvis lov og tariffavtaler er noe av det som må utredes.

Årsaken til det særnorske sykefraværet er sammensatt. Det må også løsningen være.

Vi ønsker en åpen diskusjon om hva som skal til for å få ned det norske sykefraværet. Men da må vi våge å diskutere, utrede, være åpne og konstruktive, og stole på en av våre store styrker – nemlig trepartssamarbeidet.

I Norge har vi tradisjon for å finne frem til brede forlik i forbindelse med større velferdsreformer.

Og vi kan forsikre LO om at vi er opptatt av innsikt og kunnskap før vi konkluderer – og for oss er det viktig at alle parter da sitter ved bordet.

Det er sammen vi finner de beste løsningene!

Les også: Fellesforbundet: Vi skal bevare sykelønnen for alle

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article