– Han ville drepe jøder. Og da han ble ført bort ropte han «Fri Palestina!», sa Netanyahu i en TV-tale torsdag kveld.
Netanyahu sammenlignet drapene på de to ambassadeansatte med angrepet på Israel 7. oktober da 1200 mennesker ble drept, og 251 ble tatt som gisler. Netanyahu knytter drapene i Washington til hat mot Israel og antisemittisme.
– «Fri Palestina» er dagens versjon av «Heil Hitler», sa Netanyahu.
Langer ut mot Canada, Storbritannia og Frankrike
Den israelske statsministeren mener at Hamas og gjerningsmannen i Washington hadde samme mål, som er å ødelegge den jødiske staten.
– Jeg forstår ikke hvorfor dette ikke går opp for lederne av Frankrike, Storbritannia, Canada og andre land, sa Netanyahu.
Statsministeren sikter til de siste dagers skjerpede tone overfor Israel fra vestlige allierte som Frankrike og Storbritannia. Sammen med blant andre Canada, EU og Norge vurderer de konkrete sanksjoner mot Israel.
Bakgrunnen er at Israel igjen har intensivert krigen i Gaza, og nektet mat, vann, og medisiner inn til den krigsherjede enklaven de siste 11 ukene.
Netanyahu kritiserte landene for å arbeide for en tostatsløsning mellom Israel og Palestina.
– Min beskjed til president Macron, statsminister Carney og statsminister Starmer er at når massemordere, voldtektsmenn, barnemordere og kidnappere takker dere, så er dere på feil side av loven, sa Netanyahu.
Israel anklager europeiske land for antisemittisk hets
Anklagene kommer etter drapene på de to israelske ambassadeansatte i USA.
– Dette er et direkte resultat av giftig, antisemittisk hets mot Israel og jøder over hele verden som har foregått siden 7. oktober-massakren, sa Israels utenriksminister Gideon Sa'ar på en pressekonferanse torsdag.
Israels utenriksminister Gideon Sa`ar anklager europeiske land og ledere for å skape et fiendtlig klima mot Israel. Her er Sa`ar avbildet på et møte med EU 24. februar.
Foto: Yves Herman / Reuters / NTBDen israelske utenriksministeren nevnte ingen land, ledere eller diplomater spesielt. Men han sa at det er blitt skapt et fiendtlig klima mot Israel, og at det er det som ligger bak drapene.
– Drapene er direkte knyttet til antiisraelsk og antisemittisk hets, hevder Sa'ar.
– Forskjell på antisemittisme og legitim kritikk
USAs president og en lang rekke europeiske og andre land har fordømt angrepet.
Norge mener angrepet på de to israelske diplomatene var brutalt og uakseptabelt. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har sendt sin medfølelse til de berørte, opplyser Utenriksdepartementet.
Samtidig understreker UD at det er forskjell på antisemittisme og kritikk av Israel.
– Regjeringen er svært opptatt av at vi må bekjempe antisemittisme hver eneste dag. Samtidig er det viktig å skille mellom antisemittisme, og legitim kritikk av staten Israel for deres handlinger i krigen i Gaza, sier statssekretær Andreas Kravik (Ap) til NRK.
Statssekretær Andreas Kravik (Ap).
Foto: Anders Tvegård / NRKFrankrike fordømmer uttalelsene fra den israelske utenriksministeren og kaller kommentarene for både opprørende og uberettigede.
– Frankrike har fordømt, Frankrike fordømmer og Frankrike vil fortsette å fordømme, alltid og utvetydig, enhver handling av antisemittisme, sier talsperson Christophe Lemoine i det franske utenriksdepartementet.
På pressekonferansen i Jerusalem sa Sa`ar at «den globale atmosfæren» mot Israel har forverret seg kraftig etter Hamas sitt angrep 7. oktober i 2023.
Siden har Israels bakke- og luftangrep kostet over 53.000 palestinere livet og store deler av Gaza er lagt i ruiner. Israels krigføring har ført til store demonstrasjoner, som har strukket seg fra amerikanske universiteter til europeiske byer.
I fjor ba Den internasjonale domstolen Israel om å sørge for å unngå det som kan lede til anklager om folkemord i Gaza.
Ruiner i Gaza by.
Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB– Israelsk trend
Eksperter mener uttalelsene fra den israelske utenriksministeren må tolkes i lys av den politiske stemningen som har preget Israel siden 7. oktober.
Direktør Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt mener at Israel her skaper en fortelling der de er omringet og under angrep fra hele verden.
Neumann mener dette brukes som et påskudd for uberettiget maktbruk og overgrep mot den palestinske befolkningen.
Direktør Iver B. Neumann ved Fridtjof Nansens Institutt.
Foto: Lars Os / NRK– Siden den ekstreme høyresiden tok over, har Israel lagt seg på en diplomatisk linje der det er like greit å slå til og angripe først, både militært og diplomatisk, fordi verden likevel er imot dem, sier Neumann til NRK.
Forskeren mener det har vært en trend i Israel lenge at kritikere og meningsmotstandere blir stemplet som antisemittiske.
– Nå tar de dette til et nytt nivå ved å angripe hele verden for å være antisemittisk, sier Neumann.
Interessert i utenriks? Hør redaksjonens podkast:
Publisert 22.05.2025, kl. 17.30 Oppdatert 22.05.2025, kl. 20.41