– Det kan være kronen på verket. Om du virkelig skal gå for det, så tar du på neseplasteret, sier Uno-X-profil Anders Halland Johannessen til NRK.
Flere og flere idrettsutøvere tar grep for å optimalisere sine prestasjoner. Under Tour de France bruker flere av rytterne plaster over nesa. Og det er en hensikt bak det.
ETAPPEVINNER: Jonas Abrahamsen kjørte med neseplaster da han vant den 11. etappen i rittet.
Foto: AFPDe mener det er lettere å ta opp oksygen dersom plasteret er på. Spesielt under sykdom mener Johannessen at det kan ha en effekt.
– Du får en god følelse med én gang, men jeg har gått litt bort fra det. Stort sett har jeg grei flyt i nesa, men når jeg er forkjøla ... kanskje det ligger noe i det. Men jeg er fortsatt litt tett i nesen, da, sier sykkelprofilen.
– Jeg tror ingen bruker det hver dag, men man ser at flere og flere bruker det. Vingegaard og de kjører rosa neseplaster, så kanskje flere gjør det denne uka, fortsetter han.
IVRIG PLASTERBRUKER: Uno-X-rytter Anders Halland Johannessen.
Foto: Jarle Fredagsvik / NRK– Det begynner å tegne seg et mønster
Også hans lagkamerat Andreas Leknessund har hoppet på trenden.
– Jeg har brukt det stort sett alle dager jeg føler meg bra. Det begynner å tegne seg et mønster, sier tromsøværingen.
– Har det noen effekt?
– Nei, det tror jeg ikke, sier han og flirer.
Lagkameraten Magnus Cort er også usikker på hvor mye det hjelper.
– Det holder neseborene litt fra hverandre og det gjør det litt enklere å trekke luft inn gjennom nesa. Jeg vet ikke om det er mest placebo, men de siste årene har jeg kjørt med det. I de første årene av karrieren min brukte jeg det ikke, sier han til NRK.
Som syklistene antyder, så er det tvil hvor mye effekt plasteret faktisk har.
Jostein Hallén, som er professor på Norges idrettshøgskole, har forsket på fenomenet. Han sier forskningen viser at det ikke har en prestasjonsfremmende effekt, men at folk med «trang nese» kan merke en bedre pust.
– Under fysisk aktivitet så er det jo hovedsakelig munn vi bruker. Så om det har noen effekt på prestasjon, er jo tvilsomt, og det er også det studiene viser, forklarer Hallén til NRK.
PROFESSOR: Jostein Hallén har forsket på bruken av neseplaster. Her demonstrerer han hvordan det brukes.
Foto: Peter Von Tangen-Jordan / NRKLikevel mener han at utøvere kan merke en forskjell.
– Det funker på den måten at det er mindre motstand i nesa, og det føler idrettsutøverne. Da føles det befriende, sier professoren og fortsetter:
– Du har sikkert selv vært forkjølet og merket at du blir tett i nesa. Det føles litt ubehagelig, og når du da trener eller sykler med høy intensitet, så puster du mye og det føles befriende at du har større åpning i nesa.
ROSA: Simon Yates (i front) vant Giro d'Italia tidligere i år, hvor ledertrøya er rosa. Det er også grunnen til at Vingegaard og flere av lagkameratene har brukt rosa neseplaster i årets Tour de France.
Foto: LOIC VENANCE / AFP / NTBEgendesignede neseplaster
Flere ryttere i Visma-Lease a Bike gjør det samme. Under flere etapper har Jonas Vingegaard og noen av hans lagkamerater blitt avbildet med rosa plaster.
På søndagens etappe så man både Visma-rytter Victor Campenaerts på andreplass og Julian Alaphilippe på tredjeplass med neseplaster.
Danske Mattias Skjelmose, som sykler for Lidl-Trek, tok trenden ett steg videre. Han hadde nemlig ulike design på plastrene sine – med alt fra ulike trøyer til feiring av den franske nasjonaldagen, croissanter og ananas.
– Det var en idé jeg fikk da jeg var i Sierra Nevada med laget. Det er noe litt personlig, som jeg bruker hver dag. Det er bare for å gjøre litt endringer og for å minne meg på familien der hjemme, sa Skjelmose, som var en del av Tour de France-sirkuset før han veltet i etappe 14, i en video på lagets YouTube-kanal.
Han fikk så spørsmål om hvem som har laget de ulike plastrene.
– Lillesøsteren til forloveden min. Hun er veldig kreativ og har laget disse, sa Skjelmose, og la til at han skulle få levert en ny bunke med egendesignede neseplaster underveis i Touren.
SAMLING: Skjelmose har vist frem flere av neseplastrene han hadde i årets Tour de France på sosiale medier.
Foto: Skjermdump: Mattias Skjelmose/InstagramTilbake som trend
Johannessen åpner også for å være kreativ med designet på plastrene.
– Du kan ha hva som helst. Kanskje jeg skal ha litt «Radioresepsjonen»-motiver? sier han og flirer.
Professor Hallén mener neseplaster var en trend for en del år siden, som så forsvant, men at det nå er på vei tilbake igjen.
– Det var ganske i vinden rundt 2000-tallet, men så tror jeg det har vært litt borte. Når har det kommet tilbake. Folk som er på konferanser forteller at de ser veldig mange som går med det, og vi ser også mange flere idrettsutøvere som bruker det, sier han.
Men anbefaler han å bruke det? Tja.
– Det er litt på kanten for meg å anbefale at folk prøver det, men ja – det kan være lurt å prøve, sier Hallén.
Er det greit å jogge i baris? 01:18
Publisert 22.07.2025, kl. 10.16 Oppdatert 22.07.2025, kl. 10.24