Nå sliter Putins stolthet: – Dramatisk

1 day ago 5


 KIRILL MOROZOV / AFP / NTBVladimir Putin sammen med Russlands viktigste konsernsjef – Gazprom-toppen Aleksej Miller. Bildet er tatt i Gazprom-hovedkvarteret i St. Petersburg i juni 2024. Foto: KIRILL MOROZOV / AFP / NTB

Vladimir Putin (72) har levd høyt på Gazproms inntekter. Eksperter sier til VG at situasjonen nå er dramatisk.

Mandag 31. mars kl. 23:51

Kortversjonen

  • Gazprom hadde et netto tap på over 70 milliarder kroner i 2023.
  • Eksperter beskriver situasjonen som dramatisk for den russiske gassgiganten.
  • EU-sanksjoner og tap av det europeiske markedet har kraftig redusert inntektene.
  • Gazproms framtid er usikker, med nedbemanning og salg av eiendom som konsekvens.

Den russiske staten eier drøyt halvparten av gigantkonsernet, som har vært en melkeku for Kreml gjennom mange år.

Nå er det trøbbel i Russlands høyeste bygning, Gazprom-hovedkvarteret på 87 etasjer i Putins hjemby St. Petersburg.

Gazprom hadde et netto tap på mer enn 70 milliarder kroner i 2023, melder Financial Times.

Avisen skriver at gasskjempen risikerer å tape fantasillioner de neste ti årene: 1.878 milliarder kroner. Det er nesten et norsk statsbudsjett.

Bilde av Christian Bjørnskov, økonomiprofessor ved Aarhus UniversitetChristian Bjørnskov, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet

– Situasjonen er alvorlig, sier økonomiprofessor Christian Bjørnskov ved Aarhus universitet til VG.

– I 2021 anslo Standard & Poor’s at Russlands «break-even»-pris» – – den pris på olje hvor de ikke lenger tjener penger – er cirka 69 dollar per fat. Prisen på verdensmarkedet nå er omkring 73 dollar, så med den rabatten som russerne må gi Kina og India er det sannsynlig at Gazprom taper penger på produksjonen. Dette kan ikke fortsette.

 Anton Vaganov / Reuters / NTBGazprom-hovedkvarteret i St. Petersburg er Russlands høyeste bygning med sine 462 meter. Foto: Anton Vaganov / Reuters / NTB

Gazprom er blant de russiske selskapene som er hardest rammet av sanksjonene.

– Som følge av EUs utfasing av russisk gass, har Gazproms inntekter blitt kraftig redusert de siste par årene. Gazprom har monopol på russisk gasseksport via rørledninger, noe som har vært klart viktigste måte å forsyne det europeiske markedet med gass på, forklarer forsker Julie Helseth Udal ved FFI.

Bilde av Julie Helseth Udal, forsker ved FFI.Julie Helseth Udal, forsker ved FFI.

– Bortfall av EU-markedet er utvilsomt dramatisk for Gazprom. Etter nesten 25 år med solide årlige overskudd, endte 2023 med et nettotap på mer enn 70 milliarder kroner, og selskapets tap skal ha vært enda større i fjor, fortsetter forskeren.

– Hva gjør selskapet?

– De økonomiske problemene har ført til at Gazprom allerede har kuttet flere hundre ansatte ved hovedkontoret, og ytterligere nedbemanningsprosesser skal være i gang. Gazprom selger også unna en rekke eksklusive eiendommer. Dette er altså et selskap som i flere år var Russlands mest lønnsomme, og som under sin storhetstid genererte inntekter som utgjorde mer enn 5 prosent av Russlands årlige BNP, forklarer Julie Helseth Udal.

– Er det noen bedring i sikte?

– Det er lite som tilsier at Gazproms utfordringer vil løse seg med det aller første. Vladimir Putin har sagt at Kina skal erstatte det europeiske markedet. Eksporten til Kina har økt noe de siste par årene, men rørledningskapasiteten østover er foreløpig begrenset og Kina vil derfor ikke kunne erstatte EU-markedet.

Udal forklarer at russere flest begynner å føle dette på kroppen:

– Situasjonen har konsekvenser også for russiske husholdninger: Gazprom har tradisjonelt forsynt det russiske markedet med billig gass, men nå har prisene for russiske forbrukere økt.

PS: Gazprom var i 2007 verdens tredje største selskap med en markedsverdi på mer enn 330 milliarder dollar (3.460 milliarder kroner etter dagens kurs).

Read Entire Article