Nå skal Oljefondet kopiere Tangens suksessformel

2 months ago 17


Nicolai Tangen ble mangemilliardær på hedgefond. Nå satser Oljefondet milliarder på samme strategi.

Oljefondssjef Nicolai Tangen vil teste ut investeringer i mindre, private hedgefond i jakten på høyere avkastning. Oljefondet er allerede i gang med tilsvarende investeringsstrategier internt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Oljefondet skal investere 250 millioner dollar, nær 2,8 milliarder kroner, i eksterne hedgefond i USA og Europa som satser på kursoppgang og kursfall i børsnoterte aksjer.

Det bekrefter investeringsdirektør Erik Hilde i NBIMNBIMNorges Bank Investment Management (NBIM) forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet. i et intervju med Financial Times onsdag.

– Markedet er i endring og har vokst både når det gjelder antallet mindre, privateide forvaltere som NBIM kan investere i, og størrelsen på midlene som disse fondene forvalter, sier Hilde til FT.

Saken er også omtalt av Finansavisen.

Les på E24+

Dette bør du gjøre med porteføljen nå: – Usikkerheten kan synes enorm

Også internt

NBIM praktiserer allerede samme investeringsstrategi (long-short equity, se faktaboks) internt, ifølge FT.

De eksterne forvalterne vil blant annet satse på kursfall ved å låne aksjer i NBIMs omfattende indeksportefølje og selge dem i markedet, ifølge Hilde.

– Fra fondets side vil ikke dette resultere i noe annet enn at vi vil være undervektet i visse selskaper. Fondet vil dermed ikke være netto short i noe selskap, selv om enkelte av mandatene vil være long-short, sier NBIM-toppen til E24.

F.v. Erik Hilde, ansvarlig for eksterne forvaltere i Norges Bank Investment Management (skjerm), oljefondets nestleder Trond Grande, og oljefondsjef Nicolai Tangen her på en tidligere årsresultatpresentasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hvorfor gjøres dette først nå?

– Dette er en strategi som vi har fulgt i alle år i vår interne porteføljeforvaltning. Dette utvides nå som en mulighet også innen vår eksterne forvaltning. Alt vil fortsatt foregå innenfor vårt mandat og rammene vi har for å avvike fra indeks, sier Hilde til E24.

Det første eksterne hedgefond-investeringsmandatet skal allerede være gitt, og forvaltningshonorarene vil i hovedsak være resultatavhengig.

– Størrelsen på mandatene vil avhenge av størrelsen på de forvalterne vi velger, de mulighetene vi ser og sammensetningen av den samlede porteføljen, sier Hilde.

Han forventer at avkastningen skal bli bedre enn de årlige 1,8 prosent over benchmarkbenchmarkEn indeks eller utvalg av sammenlignbare selskaper/avkastningsmål. etter kostnader som de 110 eksterne mandatene innen langsiktige aksjeinvesteringer (long-only) har levert i snitt i flere år.

Les også

Tangen vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større

Tangens domene

Et hedgefond er en type investeringsfond som bruker avanserte strategier for å oppnå høy avkastning, ofte uavhengig av om markedet går opp eller ned (se faktaboks).

Det er også samme type investeringsfond som oljefondssjef Nicolai Tangen etablerte i London i 2005, og som gjorde ham til mangemilliardærmangemilliardærTangen hadde en formue på 9 milliarder kroner per utgangen av 2024, ifølge Kapital. .

Tangen sa fra seg AKO Capital da han tok jobben i NBIM, samtidig som han ga fra seg kontrollen over forvaltningen av sin private formue.

– I hvilken grad kan NBIM utnytte Tangens bakgrunn til sin fordel innenfor hedgefond-området?

– Nicolai Tangen er ikke involvert i valg eller oppfølging av eksterne forvaltere, sier Hilde til E24.

Les også

Nicolai Tangen tjente 7,4 millioner kroner i fjor

Oppdatert strategi

I 2020 åpnet Norges Bank for å øke rammen av Oljefondet som investeres gjennom eksterne forvaltere til fem prosent.

I den oppdaterte strategiplanen året etter ble det varslet at Oljefondet ville ta mer aktive posisjoner knyttet til hendelser i enkeltselskaper eller i markedet.

Tangen var tydelig på at det handlet om å utnytte handlingsrommet innenfor dagens mandat til å ta bort «råtne epler», ikke å endre strategi.

– Oljefondet skal ikke bli et hedgefond, sa Tangen da.

– Ikke nytt

Hilde påpeker at de eksterne hedgefond-mandatene er investeringer i børsnoterte selskaper.

Hovedargumentene er økt meravkastning, redusert eksponering mot selskaper Oljefondet ikke ønsker å være investert i, som høyt prisede aksjer, svindel og ikke bærekraftige forretningsmodeller, samt gi bedre porteføljekonstruksjon hos den enkelte eksterne forvalter, ifølge ham.

– For øvrig er ikke dette noe nytt for NBIM. Vi har interne short-mandater som selger ut deler av indeksen vi ikke ønsker å være investert i. Vi gjennomfører risikobaserte nedsalg av selskaper i indeksen, og vi har eksterne spesialister som selger ut selskaper i benchmarken, sier han, og fortsetter;

– Endringen består nå i at de eksterne spesialistene kan selge ut flere selskaper enn de som inngår i benchmarken deres.

– Ganske indekserte

Med en forvaltningskapital på rundt 20.000 milliarder kroner er Oljefondet en av verdens største investorer, og mye av fondets penger er investert i amerikanske aksjer.

Men, grovt sett eier fondet rundt 1,5 prosent av verdens børsnoterte selskaper. Det betyr også at Oljefondet svinger med markedet, nærmest som et indeksfondindeksfondEn type aksjefond som passivt følger en bestemt børsindeks, for eksempel S&P 500, Oslo Børs Hovedindeks (OSEBX), eller MSCI World. Målet er å speile utviklingen til indeksen – verken slå eller tape mot den..

Det var også budskapet til Tangen i et podkast-intervju hos David Rubenstein David Rubenstein David Rubenstein er en søkkrik amerikansk investor og filantrop, og med-grunnlegger av The Carlyle Group. Flere av verdens fremste toppledere har gjestet hans podkast «Peer to peer conversations» på Bloomberg. Tangen, som har en tilsvarende podkast, «In good company», ble intervjuet av Rubenstein på toppleder-møtet i Davos, Sveits tidligere i år.på Bloomberg nylig, der han presiserte at Oljefondet nøye fulgte et «svært godt investeringsmandat» fra Finansdepartementet.

– Fondet er så stort at vi må være ganske indekserte i vår tilnærming. Det er alltid noe som går galt et eller annet sted, og derfor blir vi stadig utsatt for kritikk, sa Tangen, som gjengitt på Bloombergs X-konto.

Les også

Oljefondsjefen: – Jeg er ekstremt overrasket

– Forstår NBIM

Anette Hjertø, tidligere hedgefond-forvalter i DNB og i dag leder for DNB Livsforsikring (DNB Liv), er ikke overrasket over at Oljefondet nå vil investere i hedgefond.

Anette Hjertø, administrerende direktør i DNB Livforsikring. Foto: Stig B. Fiksdal

– Jeg synes det er naturlig å se på alternative aktivaklasser,aktivaklasser,En gruppe av finansielle eiendeler med lignende egenskaper, risiko og avkastningspotensial. De viktigste aktivaklassene er aksjer, rentepapirer, eiendom, råvarer, private equity og hedgefond, og infrastruktur. Kryptovaluta er også en ny aktivaklasse. og forstår at NBIM gjør det, sier Hjertø til E24.

I et intervju med E24 i 2021 påpekte hun nettopp at hedgefondstrategier kunne være en løsning på Oljefondets avkastningsutfordringer fremover.

Les også

Nicolai Tangen vil ha ny periode som oljefondssjef

«Svært interessant»

Selv om rentene har steget betydelig og gjort obligasjonsinvesteringer mer attraktivt siden den gang, står hun ved påstanden.

– Det er naturlig å se på verdiøkende tillegg til forvaltningen. Som en stor forvalter av pensjonsmidler så har vi tatt inn private equity (unoterte aksjer, journ.anm) nettopp på grunn av argumentene i artikkelen. Vi er også i eiendom, og vi er på vei inn i infrastruktur, sier DNB-toppen.

Hun mener Oljefondets investering i hedgefond vil være en «svært interessant uttesting», med tanke på dagens markeder.

– Akkurat nå kan man forstå at Oljefondet og andre aktører ser på alternative allokeringerallokeringerallokering handler om hvilken type investeringer (aktivaklasser) man plasserer pengene i, som for eksempel aksjer, obligasjoner, eiendom eller investeringer via spesialfond (private equity) med den konsentrasjonsrisikoenkonsentrasjonsrisikoenOppstår når en stor del av en portefølje er eksponert mot et begrenset antall selskaper, sektorer eller regioner. I aksjemarkedet refererer dette ofte til at en liten gruppe selskaper utgjør en stor del av en indeks, noe som kan øke risikoen dersom disse selskapene faller i verdi. Wall Street: De 7 største tech-selskapene ("The Magnificent Seven") – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Nvidia, Meta (Facebook) og Tesla – har i perioder utgjort over 30–40 prosent av S&P 500. Tech-sektoren alene står for over 50 prosent av Nasdaq 100. som er i det amerikanske børsmarkedet, sier hun.

Les også

Vår sparegris ligger i USAs hender

– Et signal

Utfordringen med hedgefond er kostnadsnivået, mens likviditeten ikke vil være noe problem da det er snakk om hedgefond som investerer i børsnoterte aksjer, påpeker DNB-toppen.

– Selv om investeringen er forholdsmessig liten, er det likevel et signal fra Tangen om hvilken retning han ønsker å dreie fondet, sier Hjertø, og fortsetter;

– Det henger sammen med diskusjonen rundt private equity, og i mitt hode er det en rød tråd.

Oljefondet fikk ifjor foreløpig nei til å investere i unoterte aksjer, herunder i såkalte aktive eierfond, eller private equityprivate equityPrivate equity-fond er investeringsfond som spesialiserer seg på å kjøpe opp, utvikle og senere selge selskaper for å oppnå høy avkastning. De investerer vanligvis i ikke-børsnoterte selskaper eller tar børsnoterte selskaper av børs for restrukturering..

Norges Bank råd om å åpne Oljefondet for unoterte aksjer har tidligere blitt avslått av Finansdepartementet tre ganger.

Les på E24+

Tangens metode: Kripos-etterforskere, investorsimulering og språkanalytikere (2021)

Les på E24+

Vennenes historier om Nicolai Tangen: «Skjønte at han lå flere hoder foran oss andre»

Les også

Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge

Les også

Hvorfor Oljefondet bør holde seg unna Private Equity

Read Entire Article