Skal ha blitt lagt i trekasser og senket i havet utenfor Nesodden.
Kortversjonen
- Foreningen Æresgjeld har gjort et gjennombrudd i søket etter henrettede nordmenn i Oslofjorden.
- Levninger etter syv motstandsfolk fra andre verdenskrig kan være funnet.
- De henrettede ble dumpet i havet ved Nesodden i trekasser fylt med stein.
- Politiet bekrefter at DNA for identifisering kan hentes ut.
Foreningen Æresgjeld har gjort et gjennombrudd i søket etter henrettede nordmenn i Oslofjorden.
Levningene etter syv norske motstandsfolk som ble henrettet under andre verdenskrig kan være funnet i Oslofjorden. Funnet kommer nøyaktig 80 år etter at 14 nordmenn ble henrettet på Akershus festning 17. mars 1945, skriver NRK.
Foreningen Æresgjeld har gjennom arkivarbeid funnet ut at de henrettede motstandsfolkene ble senket i havet øst og vest for Nesodden, pakket i trekasser fylt med stein.
– Det har blitt brukt undervannsdroner som har filmet og som viser funnet på en halv meters avstand, opplyser NRK.
Foreningen har samarbeidet tett med Rettsmedisinsk institutt og Øst politidistrikt. Levningene er foreløpig ikke hevet, men vil trolig bli det.
– I januar fikk politiet bekreftet at levningene trolig stammer fra mennesker, og at det kan være mulig å hente ut DNA for identifisering. Sammenholdt med andre opplysninger anser politiet at det som er funnet trolig er en av de to kassene med levninger etter 14 nordmenn som ble henrettet på Akershus festning 17. mars 1945, sier Cecilie Lilaas-Skari, politimester i Øst politidistrikt, i en pressemeding.
De syv som nå antas å være funnet, skal ha deltatt i «Operasjon Betongblanding» – en stor sabotasjeaksjon mot jernbanenettet på Østlandet som ble gjennomført 14. mars 1945 av over 1000 norske motstandsfolk.
Ifølge foreningen Æresgjeld ble totalt 42 nordmenn henrettet av tyskerne mot slutten av krigen og deretter dumpet i Oslofjorden. Flere av de drøyt 400 nordmennene som ble henrettet under krigen ble aldri funnet.
– Betalte den høyeste prisen
Det er foreløpig ikke kjent hvilke av de 14 henrettede motstandsfolkene som nå kan være funnet. På Akershus festning er det satt opp et minnesmerke over de 42 nordmennene som ble henrettet der.
– Nordmennene som ble henrettet disse dagene betalte den høyeste prisen under krigen. Foreningen Æresgjeld har gjort en viktig jobb med å finne henrettede etter 2. verdenskrig for å fortelle deres historier. At levningene til syv av de de henrettede nå trolig er lokalisert, er vi svært takknemlig for, sier Lilaas-Skari.
– Vi har satt i gang arbeidet med å identifisere og kontakte pårørende etter de som ble henrettet i februar og mars i 1945. Jeg er sikker på at det er og har vært en påkjenning for pårørende og etterlatte å ikke vite hvor deres døde slektningers ble av etter at de ble drept. Jeg håper dette kan være starten på et arbeids om kan gi de etterlatte klarhet.