Mer realiteter, mindre ideologi i energidebatten

3 hours ago 5


Norge holder på å rote oss inn i en energidebatt som er drevet mer av ideologi, mindre av realiteter. Det er det motsatte vi trenger. Vi trenger mer realiteter, mindre ideologi.

 Annika Byrde / NTBSTRØMDEBATTEN: – Vi må ha et mer pragmatisk forhold til hvilke land vi utsetter norsk vannkraft for, enn norske politikere har hatt de siste ti årene, skriver Ingvild Kjerkol. Foto: Annika Byrde / NTB
Onsdag 18. desember kl. 11:45
Bilde av INGVILD KJERKOLINGVILD KJERKOL

stortingsrepresentant (Ap)

VGs Astrid Meland skriver at Sverige er sure på Norge, fordi Arbeiderpartiet vil fjerne to utenlandskabler til Danmark. Hun siterer den svenske energiministeren Ebba Busch som kaller det «Fullstendig katastrofe».

Det er imidlertid ikke hele bildet.

For Busch sier også at «jeg forstår at denne diskusjonen pågår. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende signalet om at dette er på alvor. Flere land kan komme til å gjøre som Norge, tror jeg, om vi ikke får orden på tilgangen på basiskraft.»

Sveriges beskrivelse av energipolitikken i Europa ligner på vår egen. Tyskland har for det første gjort seg avhengige av russisk gass og avviklet kjernekraft. Det gjør at de har energimangel, som smitter over på oss i form av høyere strømpriser.

For det andre tar Tyskland en del grep for å gi egen industri lavere strømpriser, som sender høyere strømpriser til landene rundt, inkludert Norge og Sverige. Ebba Busch mener det ikke kan fortsette, og sier Sverige vil bruke Norges nei til å sende et signal til Tyskland om at dette nå må endre seg.

Sverige selv sa jo nei til å bygge kabel til Tyskland tidligere i år, nettopp med begrunnelse i at energipolitikken i Tyskland ikke fungerer. Vi så ingen harmdirrende innlegg fra Astrid Meland, den gangen.

Når Norge gjør samme avgjørelse, er det derimot katastrofe. Selv når to kabler naturlig går ut av drift, er det visstnok katastrofe ikke å erstatte dem.
Danmark befinner seg i et område med stor energimangel.

Hør mer i VG-podkasten Giæver & gjengen.

Danmark har for det første selv et kraftunderskudd. Men de er også tett koblet med kabler til flere land med høye strømpriser. De importerer gjerne strøm fra Norge og Sverige. Som de sender rett videre til Tyskland.

Danmark har ingen planer som vil endre dette. De skal bygge noe kraft, ja, men dette området vil ha energimangel i overskuelig fremtid. På toppen er det høyst uklart hvor mye av kraft de ender opp med å bygge de neste årene. Den siste havvindauksjonen i Danmark floppet, for eksempel, med ingen bud. Det er bare noen uker siden. Det viser at planer er noe helt annet enn gjennomføring.

Kablene til Danmark er dessuten allerede erstattet. Som NVE skrev da de argumenterte for en ny utenlandskabel til Tyskland:

«Dersom det bygges andre utenlandskabler mellom Norge og andre land, vil dette svekke viktigheten av bidraget for tørrårssikring fra en eventuell kabel til Danmark. Eksempelvis en 1400MW kabel til Tyskland vil sannsynligvis gi bedre tørrårssikring enn en 700 MW kabel til Danmark.»

Eller hva var argumentasjonen da vi bygde utenlandskabelen SK4 til Danmark i 2014?

«NVE mener at SK4 kan gi et viktig bidrag til forsyningssikkerheten i tørrår. Dette gjelder spesielt fordi SK1-2 begynner å bli gamle og vil snart være modne for utskifting. SK4 kan derfor sikre at det fortsatt er god utvekslingskapasitet mellom Norge og Danmark i en eventuell feilsituasjon.»

Les også: Arbeiderpartiet: Vil ikke fornye strømkabler til Danmark

Kablene til Danmark er altså allerede erstattet. Opptil flere ganger.
Vi kan jo lure på hvor behovet kommer fra, for å erstatte kabler som allerede har blitt erstattet? Uansett hva spørsmålet er, virker svaret å være flere utenlandskabler.

Vi burde heller tenke oss om to ganger. Vi kan ikke fortsette en ideologisk debatt frikoblet fra faktiske forhold.

Sørvest-Norge produserer mest kraft i Norge, men får også den høyeste strømprisen i Norge. Det henger ikke på greip.

For ti år siden så det mer rasjonelt ut å koble oss til Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia. I dag har de gjort flere strategiske feilgrep, som gjør at de har vedvarende energimangel.

Les også: Støre: Vil ikke nå love å stenge utenlandskabler

Det er ikke forhold i Norge som gir oss høy strømpris. Norge har inntil videre kraftoverskudd. Det er forhold i landene rundt oss, som smitter over på oss i form av høy strømpris.

Derfor må vi ha et mer pragmatisk forhold til hvilke land vi utsetter norsk vannkraft for, enn norske politikere har hatt de siste ti årene.

Vi skal fortsatt drive eksport fra Norge. Men vi skal eksportere mer i form av industriprodukter, med høy verdi og høy kvalitet, mindre i form av ren strømeksport.

Og det finnes ingen rasjonell grunn til å erstatte to kabler, som allerede har blitt erstattet.

Kablene til Tyskland og Storbritannia ble bygd under regjeringen Solberg, med olje- og energiminister fra Frp. De ville i tillegg bygge enda en ny kabel til Storbritannia, som vi stoppet og sa nei til.

Og når vi forhandlet med havvind med Høyre var kravet deres for å være med på havvindsatsingen, at vi bygde en ny utenlandskabel. Da de ikke fikk lov til det, trakk de seg.

Vi må ha et mer pragmatisk forhold til hvilke land vi utsetter norsk vannkraft for, enn norske politikere har hatt de siste ti årene.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article