Investeringsdirektør Pål Ringholm mener politikerne spenner ben for fremtidige investeringer i Norge. Selv satser han nå mer utenlands.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Investeringsdirektør Pål Ringholm mener politikerne spenner ben for fremtidige investeringer i Norge.
- Han mener at stabile rammevilkår undervurderes for en liten, åpen økonomi som Norge.
- Ringholm støttes av forvalter Marius Borthen i Blueberry Capital, som mener at stabile rammevilkår, forutsigbarhet og konkurransedyktige forhold sammenlignet med andre land, skaper næring.
- Borthen mener løsningen er å kopiere det beste av skatt og regulatoriske rammevilkår fra Irland, Sverige og Luxembourg.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Som investor og pensjonskasse med en investeringshorisont på 10 år pluss, er det veldig, veldig uheldig å putte penger i et land der man ikke vet skattesatsen de neste ti årene, sier Ringholm til E24.
– Det har gjort at vi tar penger ut av Norge, og investerer i andre markeder.
Han mener at verdien av stabile rammevilkår undervurderes for en liten, åpen økonomi, som Norge, der skatt er ett, men sentralt tema.
– Større land tiltrekker seg kapital lettere enn mindre land. For mindre land er det hensiktmessig at vi fremstår ekstra stabil i forhold til de andre, sier Ringholm.
Les på E24+
E24-kommentar: Politisk risiko? Det er Norge, det!
– Ikke bra
Som E24 har omtalt flagger fond og nisjebanker ut på grunn av norske særregler, og finansbransjen frykter tap av kapital, kompetanse og konkurranseevne.
Samtidig har skatteregimet bidratt til at nær halvparten av landets 400 rikeste har emigrert, mens mange gründere teller på knappene, ifølge Ringholm.
– Vi kan definitivt ikke ha en modell som jager ut talenter og kapital. Det er ikke bra, uansett hvor man står politisk, sier han.
– Undervurdert
Han støttes av forvalter Marius Borthen i Blueberry Capital.
– Det er stabile rammevilkår, forutsigbarhet og konkurransedyktige forhold sammenlignet med andre land, som skaper næring. Det har vi ikke sett de siste årene, og det er derfor fond flagger ut. Det er undervurdert, sier Borthen til E24.
Den langsiktige konsekvensen er at man ikke får utnyttet potensialet som ligger i Norge, mener han.
– Generelt har veldig mye kapital forlatt Norge, herunder risikokapital og formuende personer. Det er ikke så heldig, sier forvalteren.
Les på E24+
Marius startet eget fond på skolebenken: – Var kanskje naiv, men det har jo gått bra
– Er det galt?
Utviklingen gjør Ringholm urolig for Norges konkurranseevne og attraktivitet.
– Vi har laget et system gjennom særegen formueskatt og spesial exit-beskatning som hindrer at talenter kommer til landet, og som gjør at kapital forsvinner, sier han, og fortsetter;
– Samtidig har vi en streng regulering av finanssektoren, der selv om ikke første konsekvens er at arbeidsplasser forsvinner, så flytter norske fond ut.
– For å vri litt på persepsjonen, er det galt for Norge å tiltrekke oss kapital og talent?
– Bygge opp
Han mener man må innse at Norge er ett av de likeste samfunnene «i verdenshistorien».
Likevel får man inntrykk av at enkelte kommentatorer og forskningsmiljøer tror at man lever i et ulikhetssamfunn, der alt handler om å gjøre det det likest mulig, mener Ringholm.
– Er det galt for nasjonen å bygge på 20 000 milliarder kroner som finnes i Oljefondet, og det som finnes i enkelte miljøer rundt i Norge, som også har den fornøyelige effekten at Norge får større skatteinntekter, av godt betalte jobber? spør han, og sier;
– Vi må bygge opp, ikke bygge ned.
Les også
Milliardærene som har flyttet fra Norge, har dobbelt så høy avkastning
– Jonas og Erna
Han viser til at man i andre land klarer å få til politisk konsensus, der alle parter gir og tar, og blir enige om et rammeverk som skal vare i 20 år eller mer.
– Det er det Jonas og Erna burde ha gjort. Litt sånn der de møtes en mørk kveld; Erna innrømmer de har sagt fryktelig mye rart om arbeidende kapital. Så sier Jonas at den norske likhetsmodellen består jo tross alt fortsatt, så la oss slutte med den høyeste formues- og utbytteskatten i verden, sier Ringholm.
– Ikke et kvalitetstegn
Investeringsdirektøren er ikke uten håp, men mener det som har skjedd de siste par årene vanskelig kan overdrives.
– Prøv å se for deg at du skal forklare for folk utenfor Norge, at halvparten av landets rikeste har flyttet ut. Det er ikke et kvalitetstegn på et samfunn at det skjer, sier Ringholm, og fortsetter;
– Da tenker jeg at det greit at det gjøres noe med det. Selvsagt skal det skattes, men vi ønsker jo at kapitalen skal være her på lang sikt, ikke jages ut.
– Kopiér
På «X» påpeker Borthen at Norge med Oljefondet i ryggen, kunne hatt verdens ledende kapitalforvaltningsmiljø, men «i stedet for flagger det ene miljøet etter det andre ut».
Han mener løsningen er å kopiere det beste av skatt og regulatoriske rammevilkår fra Irland, Sverige og Luxembourg.
Da kunne man ha skapt et internasjonalt kapitalforvaltningssentrum, og en næring med omfattende støttefunksjoner, påpeker han.
– NBIMNBIMNorges Bank Investment Management (NBIM) forvalter Oljefondet på vegne av Finansdepartementet. har skapt fantastiske resultater over lang tid, og denne kompetansen burde man kapitalisert mer på i Norge, sier forvalteren til E24.
Les også
Vil ha industriell base rundt Oljefondet: – Større del av forvaltningen bør skje i Norge
Les også
Toppadvokat slår alarm om Norges fremtid: – Vår nye olje er kapital
Les også
Vil vurdere å sette opp selskapsskatten «litt»: – Ikke farlig
Les også
Milliardær og Visma-styreleder Øystein Moan har registrert adresse i Sveits
Les også