Norsk politi kan få våpen i beltet på permanent basis, etter at Senterpartiet snudde på landsmøtet.
Senterpartiets landsmøte i Haugesund Søndag 30. mars kl. 10:08Kortversjonen
- Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet.
- Senterpartiet vedtok søndag å støtte permanent bevæpning, til tross for intern motstand.
- Mehl mener samfunnsendringer og økt kriminalitet gjør det nødvendig.
- Tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe frykter svekket tillit til politiet.
Tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har fått gjennomslag i spørsmålet om generell bevæpning av politiet. Hun som tidligere var en tydelig motstander, gikk inn for at norsk politi skal bære våpen permanent.
Nå har også partiet snudd, med et overveldende flertall.
– Etter å ha vært justis- og beredskapsminister i tre og et halvt år så har det vokst fram en trygghet i at det er riktig å gå inn for generell bevæpning nå, sier Mehl til VG.
Søndag vedtok Senterpartiets landsmøte å gå inn for generell bevæpning, til tross for motstand fra sentrale stemmer som Kjersti Toppe og Anne Beate Tvinnerreim. Saken ble først aktuell da Mehl endret mening etter regjeringsexiten.
– Jeg må si jeg ble litt overrasket, sier Toppe.
– Det foreligger ikke argumenter som er gode nok for å lage en standard som er fast generell bevæpning av alt politi i hele Norge, hele tiden. Det er stor forskjell på behovet for bevæpning i Seim og i Oslo, sier den tidligere barne- og familieministeren.
Med Senterpartiets støtte er det etter alt å dømme flertall på Stortinget for generell bevæpning. Etter at Frp først løftet saken, har både Høyre og KrF uttrykt sin støtte.
Mehl peker på flere grunner til at hun har endret standpunkt.
– Det handler om at samfunnet har endret seg og der man tidligere – også jeg – var redd for et våpenkappløp mellom politiet og kriminelle hvis politiet permanent skulle bære våpen. Så ser vi nå at kriminelle i stor grad allerede bærer disse våpnene mens politiet da stiller i en svakere situasjon, sier Mehl.
Hun trekker også fram psykiatri som en viktig faktor.
– Det er noe politiet i hele Norge møter på i sin hverdag over hele landet. De løser tusenvis av psykiatrioppdrag som også har økt dramatisk siden 2017. De aller fleste av de handler jo ikke om vold eller farlige situasjoner, men det kan veldig fort oppstå situasjoner som blir veldig farlige for folk rundt eller politiet selv, forklarer hun.
Toppe mener at dette er feil måte å håndtere problemet, og at helsevesenet heller bør få en styrket evne til å ta seg av psykisk syke.
– Det er så trist, for det vi må gjøre er å endre tilbudet for psykisk helse og gi de som trenger det behandling. Vi må øke kapasiteten i sikkerhetspsykiatrien og øke behandlingsplassene i psykisk helsevern, sier hun.
Militært preg
Mehl avviser at bevæpning vil svekke tilliten til politiet.
– De periodene har jo også vist, mener jeg, at politiet er så trygge på det. De er veldig til å løse det å være bevæpnet på en betryggende måte. Så den bekymringen jeg til og med har hatt om at det vil føre til flere skuddsituasjoner eller utfordre tilliten til publikum, den er for min del falt bort, sier hun.
Toppe frykter at beslutningen vil dra samfunnet i feil retning, og gi politiet et «militært preg».
– Dette er en veldig stor samfunnsendring. Vi har hatt et sivilt politi som har stor tillit, som vi ønsker å ha synlig i nærmiljøene og lokalsamfunnene som snakker med ungdommene våre. Jeg kan ikke se for meg at du trenger å ha pistol på hofta for å gjøre det, sier partiets nyvalgte nestleder.
Synes du politiet skal bære våpen på permanent basis?aJa, politiet må jo ha midlene de trenger!bNei, jeg synes det drar samfunnet i feil retning. cJeg synes vi kan fortsette med midlertidig bevæpning når det er behov.Usikker framtid
Med dårlige meningsmålinger for Senterpartiet er det usikkert om Mehl vil bli gjenvalgt til Stortinget fra Hedmark. På spørsmål om hva hun vil gjøre hvis hun ikke kommer inn, svarer hun:
– Det var en som sa til meg den dagen: Den broen får vi gå over når vi kommer til den. Men nå er det valg, og jeg er motivert for å gjøre alt jeg kan i valgkampen. Og så får vi ta det derfra, sier Mehl.
Hun avviser ikke at hun kunne funnet seg en jobb i det private med sin juridiske bakgrunn og ledererfaring.
– Siden jeg startet med politikk så hadde jeg to regler. Det ene var ikke glemme hvor man kommer fra. Det andre var å holde på så lenge det gir mer enn det tar, sier hun.
På spørsmål om hun har ambisjoner om partilederskap hvis hun blir gjenvalgt, svarer Mehl:
– Det er jo et spørsmål jeg har fått mange ganger i år. Men det er jo et stort livsvalg og en eventuell slag. Jeg har ikke noe å si ja til, så det kan jeg komme tilbake til hvis det skulle bli en problemstilling i fremtiden.