Regjeringens «norgespris» på strøm vinner prisen for tidenes mest desperate velgerfrieri. Og det kan fungere! For oss som bor sør for Dovre vel å merke.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Regjeringen får ikke én eneste ny velger i Nord-Norge på nyheten om fast «norgespris» på strøm. Tilbudet om 40 øre fastpris i ett år fra 1. oktober er ikke veldig mye bedre enn hva strømselskapene alt tilbyr nordlendingene.
Men heldigvis for Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland bor velgere flest sør for Dovre.
For oss er norgespris på 40 øre (50 øre med moms) et veldig godt tilbud. Et overraskende godt tilbud faktisk. De beste kommersielle tilbudene på fastpris i ett eller tre år fra strømselskapene ligger nå på over 1 krone (inkl. moms).
Tilbudet er så godt at man kan lure på dette virkelig er noe Aasland har jobbet med lenge, eller om det er noe hans sjef nylig kastet over bordet for å få Senterpartiet til å bli i regjeringen?
På spørsmål om hvordan dette skal organiseres, svarte Aasland på fredagens pressekonferanse at «detaljene får vi komme tilbake til». Detaljene?
Hvordan man skal innføre en helt ny ordning som trolig langt over 1 million strømkunder vil hoppe på, kan ikke omtales som «detaljer». Men trolig vil Aasland gi landets nettselskapernettselskaperEt nettselskap er ansvarlig for drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet i et geografisk område, samt for å sikre at strømmen transporteres trygt til husholdninger og bedrifter. denne oppgaven, ikke strømselskapenestrømselskapeneEt strømselskap, kalles også strømleverandør, selger strøm til forbrukerne og tilbyr ulike strømavtaler, men har ikke ansvar for det fysiske strømnettet..
Aasland hevder at fastprisen de vil tilby, på altså 40 øre pluss moms i ett år fra 1. oktober, er basert på observerte markedspriser. Men fremtidsprisene på strøm i Sør-Norge for 2026 ligger akkurat nå langt over de 40 ørene regjeringen tilbyr oss.
Hvis markedet får rett, det selvsagt er ingen selvfølge, bør alle som bor sør for Dovre ta imot tilbudet. Alle.
Vi har i dag allerede en forsikringsordning mot veldig høye strømpriser i form av den såkalte strømstøtten. Den slår i år inn når strømprisen går over 75 øre/kWh (før moms). Men norgesprisen til Støre og Aasland vil gi full beskyttelse også på strømpriser mellom 40–75 øre/kWh (igjen før moms).
For hytteeierne som ikke har den forsikringen i form av strømstøtten, er dette en «no-brainer». Også for villaeiere i Holmenkollen, som i vintermånedene bruker mer enn de 5000 kWh som er månedsgrensen for strømstøtten, er dette et tilbud man knapt kan si nei til.
Regjeringens anslag på hva norgespris skal koste statsbudsjettet i 2026, 3,8 milliarder kroner, må være basert på helt andre anslag for fremtidsprisene enn hva man nå ser i markedet. Og hvis strømprisene igjen blir drevet opp av skyhøye gasspriser i januar-mars 2026, kan kostnaden over statsbudsjettet bli mange ganger høyere.
For staten går det likevel helt fint. For hvis gassprisene driver opp strømprisene her hjemme, så vil staten tjene enormt mye mer på Norges gassalg til Europa. Regjeringen har her en meget god «hedgehedgeI økonomiske termer refererer hedge til en handling eller strategi som brukes for å redusere eller beskytte mot risiko knyttet til usikkerhet i fremtidige hendelser. ».
Hvem taper da? Alle strømselskapene med kunder i Sør-Norge blir garantert de store taperne. Elmera Group, som eier Fjordkraft, faller i dag over 20 prosent på Oslo Børs.
Strømselskapene får trolig ikke solgt én eneste fastpriskontrakt til privatkunder i de tre sørligste prisområdene etter i dag. Og mye verre: De risikerer å miste brorparten av sine spotpriskunder i høst.
Norske bedrifter kan også tape. Det skjer hvis vi husholdningene fortsetter å bruke mye strøm i en situasjon der prisene er så høye at vi med spotpris-avtaler ellers ville ha skrudd ned varmen.
Da kan denne ordningen føre til høyere spotpriser på strømbørsen, priser som bedriftene må svelge. Men bedrifter stemmer ikke ved valg.
Noe annet som er veldig fint for meg som privat strømkunde i Sør-Øst Norge er at regjeringen alt nå har bundet seg til masten ved å love 40 øre i fastpris fra 1. oktober. Jeg kan derimot vente helt frem til slutten av september og se hva strømmarkedet da tror om prisene i 2026.
Hvis fremtidsprisene for 2026 da skulle ha falt til godt under 40 øre, takker jeg nei og fortsetter med spotpris og dagens ordning med strømstøtte. Men hvis fremtidsprisene for 2026 også i september i år ligger på samme nivå som de gjør i dag, er jeg førstemann til å tegne norgespris.
Alt dette forutsetter selvsagt at vi i slutten av september i år har en regjering som vil innføre norgespris. Men hvordan skal Høyre kunne vinne valget uten å være med på den ferden som Ap. i dag inviterte oss velgere, sør for Dovre, til?