– Det er helt magisk. Livet mitt er totalt snudd på hodet. Livet går framover, i motsetning til før, da livet sto stille.
Det sier Solveig Osvold. NRK har tidligere skrevet om 56-åringen som var deltaker i verdens første studie som tester MDMA-assistert terapi som behandling mot depresjon.
Nå viser resultatet fra studien at de fleste av deltakerne ble vesentlig bedre av behandlingen – inkludert Solveig Osvold.
– Jeg blir veldig rørt. Tenk at flere som har strevet i like stor grad som meg gjorde, har nå et mye bedre liv, sier Osvold.
Før kunne Osvold bare drømme om å dra på kafé: – Nå er jeg tilbake i arbeid. Jeg er sosial. Jeg har et mye mer aktivt liv, forteller hun.
Foto: NRK9 av 12 ble bedre
– På gruppenivå ser vi en tydelig og statistisk signifikant forskjell før og etter studien. 9 av 12 har også opplevd en tilfriskning av sin depresjon, sier overlege, forsker og leder av studien, Tor-Morten Kvam.
Kvam håper nå at dette kan være starten på en utforsking av MDMA og assistert terapi som en mulig ny behandlingsform for depresjon.
Tor-Martin Kvam
Spesialist i psykiatri og overlege ved DPS nordre Østfold i Moss. Ledet det daglige arbeidet med studien på MDMA-assistert terapi mot depresjon.
– Vi har testet det ut for å se om det er trygt, og det ser det ut til å være på vår lille pasientgruppe, sier Kvam.
Kvam understreker at det ikke var vanskelig å rekruttere deltakere. Det var stor interesse blant pasienter, som selekterte seg selv og tok kontakt på nett.
– Det har derimot vært vanskelig å importere MDMA inn til Norge. Det er mye papirarbeid og mye byråkrati for å få importert noe sånt, sier Kvam.
Trygt å gjennomføre større studier
Kvam innrømmer at pilotstudien uten kontrollgruppe har sine svakheter, og at det kan være andre faktorer enn behandlingseffekten som ga det gode resultatet.
– Med så stor interesse for studien, får du et utvalg pasienter som har store forventninger til behandlingen, noe som kan påvirke resultatene. Det kan også være naturlige svingninger i en depresjon, sier Kvam.
Kvam mener det mangler mer data og forskning for å kunne si noe om behandlingsformen faktisk har effekt.
– Vi kan ikke gi en endelig bekreftelse av effekt. Da trengs det større studier som gjerne også må gjennomføres med en kontrollgruppe som vi ikke vil ha hatt.
Studien konkluderer med at er trygt og gjennomførbart å gjøre større studier med en slik behandling, ifølge Kvam og kollegaene i en vitenskapelig artikkel som nå er publisert i The British Journal of Psychiatry.
– Før ville jeg bare gjemme meg
Solveig Osvold beskriver behandlingen hun mottok i forskningsprosjektet som livsendrende.
Osvold har slitt med mye skyldfølelse og skam for det vonde hun har opplevd som barn. I 30 år hadde hun gått i terapi, uten særlig fremgang.
Foto: Privat– Før ville jeg bare gjemme meg. Jeg ville helst ikke bli sett. Jeg var våken om natten når alle andre sov, for det hva var vanskelig å forholde meg til mennesker.
Osvold har selv gått i terapi i over 30 år før hun deltok i forskningsprosjektet. Hun trodde hun var «gjennomarbeidet».
Under MDMA-behandlingen var målet å stimulere til en indre opplevelse.
Pasientene fikk mulighet til å dekke til øynene, og høre på musikk i headset om det var ønskelig.
– Fokuset endret seg fra å være på en måte gå innover og lukke meg, til å åpne meg og søke fremover og utover, forteller Osvold.
Foto: NRK– Underveis i de behandlingene som jeg fikk med MDMA, så viste det seg noe helt annet som jeg ikke har turt å se på tidligere, forteller hun.
– Det var akkurat som det vokste frem min egen terapeut i meg selv. Jeg ga meg selv omsorg.
Publisert 27.07.2025, kl. 21.49