MDG mener staten burde ha reddet solcelleselskapet Norsun fra konkurs. – Strategisk viktig for Norge og Europa, sier Kristoffer Robin Haug (MDG).
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- MDG mener staten burde reddet solcelleselskapet Norsun fra konkurs, og omtaler det som strategisk viktig for Norge og Europa.
- Norsun gikk konkurs før jul, noe som førte til at 60 ansatte i Årdal mistet jobben.
- SV ønsker også å se på om Norsun kan reddes, og peker på at det kan gis statlige lån for å sikre at slike bedrifter overlever.
- Frp ser utfordringen med at Kina vinner konkurransen og dominerer mange verdikjeder, men er likevel skeptisk til å redde Norsun.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Vi er kritiske til manglende handlekraft fra regjeringen når det gjelder konkursen i Norsun, sier Haug til E24.
Like før jul slo Norsun seg konkurs, noe som fører til at om lag 60 ansatte ved waferfabrikken i Årdal mister jobben. Selskapet skyldte på at det ikke greide seg i konkurransen mot Kina.
– Vi mener vi må ta den kostnaden det er å opprettholde industri her, og ikke la Kina vinne frem med sin strategi om å underby Vesten på grønn teknologi. Norsun er et veldig godt eksempel på dette, sier Haug.
– Vil ikke det være et tapsprosjekt for staten?
– Det vil være et tapsprosjekt hver gang Kina demper prisene for å vinne konkurransen. Men jeg mener likevel at vi må gå inn og føre motkonjunkturpolitikk for å sikre at selskaper som Norsun går rundt. Det er strategisk viktig for Norge og Europa, sier Haug.
– Erfaringene har vært dårlige med at politikere peker på hvilke bedrifter som fortjener å leve?
– Regjeringen velger alltid å gjøre dette for oljebransjen. Vi mener at vi bør redde fornybarbransjen, og ikke la alle norske aktører dø i konkurranse med Kina.
– Bør gå i dialog
Også regjeringens budsjettpartner SV ønsker å se på om Norsun kan reddes.
– Jeg mener staten via Næringsdepartementet bør gå i dialog med Norsun for å se hva vi kan gjøre for å redde Norsun, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).
Han påpeker at det ville vært mulig å gå inn med et statlig lån for å berge bedriften, og peker på at SV har vært med å få på plass en grønn investeringsbank som kan gi gunstige, statlige lån til denne type bedrifter.
Lars Haltbrekken
Stortingsrepresentant (SV)
– Er konkurransen fra Kina en trussel for Norge og Europa?
– Det er den. Vi har sett at Rec Solar i Kristiansand la ned produksjonen. Hvis vi ikke møter dette aktivt, vil det være mange arbeidsplasser som flyttes til Kina eller USA. Vi bør aktivt møte konkurransen fra Kina. Da kan næringsministeren gå i dialog med selskaper som Norsun.
– Det er fristende for Europa å kjøpe billige varer fra Kina?
– Da mister vi arbeidsplasser og konkurransekraft. Det er en kjempeutfordring.
– Skeptiske
Stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) ser utfordringen med at Kina har blitt en sterk konkurrent for europeisk industri, men vil ikke gå inn for å redde Norsun.
– Vi er skeptiske til ukritisk pengebruk på grønne satsinger. Men jeg ser absolutt problemet med at Kina får komplett hegemoni og tar over nesten alt av produsenter og verdikjeder, sier Nilsen til E24.
Han peker på at Norsun har fått hjelp. I tillegg vil denne type produkter trolig falle videre i pris, mener han.
– Det er ikke sikkert at Norge er riktig hjem for denne typen storskalavirksomhet uansett, sier Nilsen.
– Bør alle norske aktører som taper konkurransen mot Kina bare dø?
– Alle som går konkurs bør ikke og kan ikke reddes. Men at Norge og Vesten er tjent med strategiske eierskap i enkelte industrier, det ser også Frp. Da må det gjøres helhetsvurderinger om hvor viktig den enkelte virksomheten og funksjonen er for samfunnet.
Les også
Slik gikk det med batterifabrikkene
Marius Arion Nilsen
Stortingsrepresentant (Frp)
Advarer mot Frp
Haug i MDG advarer mot Frps politikk, som han mener spiller rett i hendene på Kina.
– Dette handler om robusthet og sikkerhet for norske innbyggere. Frp vil bare satse penger på det som gir profitt, ikke på det som gir oss stabilitet, trygghet, forsyningssikkerhet og sikrer Europas suverenitet, sier han.
– Hvor mange milliarder har vi ikke brukt på våpensystemer som har null profitt? Du tjener ingenting på å ha rakettforsvar stående. Du får ikke en krone i avkastning. Likevel gjør vi det. For det handler om trygghet for innbyggerne våre, sier Haug.
Han tror det er en frykt for Kina i Norge.
– Det virker som om mange allerede oppfører seg som om at vi er underlagt Kinas makt, og at vi ikke må gjøre noe som opprører Kina. Men jeg mener vi må erkjenne den strategiske måten Kina opererer på for å sikre seg makt over andre land, og at vi bør gjøre noen grep for å unngå at de utkonkurrerer viktige europeiske verdikjeder.
– Et paradoks
– Kina er ifølge IEA dominerende innen batterier, solceller og elektrolysører, og gjør det stort innen elbiler, vindturbiner, og varmepumper. Er du komfortabel med at Norge og Europa bare kjøper dette billig fra Kina i stedet for å produsere det selv?
– Dette er et paradoks. Vi ønsker ikke å være fullstendig prisgitt Kina. Så initiativer som muliggjør mer hjemflagging og norsk produksjon vil vi selvfølgelig være med på, sier Nilsen.
– Men vi har ikke tro på å gi en blankofullmakt til å bruke Oljefondet på å subsidiere enhver grønn satsing. Vi må ha konkurransedyktige skatter og rammevilkår som gjør oss attraktive for investeringer, ikke en mer aktiv stat som velger ut næringer.
Ser ikke noen tidsnød
Frp-eren ønsker heller en storsatsing på olje og gass. Han tror Europa vil etterspørre dette i lang tid, og ser lite realisme i europeerne planer om et grønt skifte.
– Den tidsnøden de andre partiene skisserer for det grønne skiftet, den ser vi ikke, sier Nilsen.
– USA er svært skeptiske til Kina, og ga nylig over 100 milliarder i lån til Ford og et koreansk selskap for å bygge batterifabrikker i USA. Er dere uenig med USAs strategi om å lokke til seg mest mulig investeringer – også i grønne satsinger?
– Det er muligens riktig for USA, men vi har ulike forhold. Norge har mangel på arbeidskraft og har høye lønnskostnader. Det er ikke sikkert at vi bør satse på akkurat det samme som USA. Men vi kan ikke bare sitte stille og se på at Kina tar alle arbeidsplassene.