Det fremstår som om Norge er i beste hender. Det er bare en liten hake med historiefortellingen.
Ketil Solvik-Olsen
Tidligere stortingsrepresentant, statsråd og nestleder i Fremskrittspartiet. Jobber nå i privat næringsliv.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kronikk
VG forteller om hvordan Team Norway (Støre og Stoltenberg) skal sjarmere USA til å spare Norge i en eventuell handelskrig. Det fremstår som om Norge er i beste hender. Det er bare en liten hake med historiefortellingen.
Mens Støre forbereder seg, så handler våre konkurrentland. Da Trump varslet tollmur på aluminium og stål, kunne australske medier allerede fortelle at de trolig får unntak.
Hvordan klarte de det?
Australias statsminister hadde gjort det enkelt og greit – han ringte Trump og fikk ambassaden i raskt arbeidsmodus. Budskapet var enkelt. USA har et handelsoverskudd med Australia, og at det burde gi grunnlag for unntak for tollmuren.
Det passer utmerket inn i historiefortellingen til Trump, som ønsker kraftig reduksjon i USAs handelsunderskudd. Tollmurer er hans virkemiddel der handelsbalansen er veldig skjev. Der handelsbalansen er god, belønnes det med unntak fra tollmurer.
Norsk presse burde spørre: Hvorfor i all verden har ikke Norge klart å innta den posisjonen?
Trump liker bilaterale avtaler og han elsker å gjøre «en deal». Norge har jo alle forutsetninger for å få til en god handelsavtale med USA.
- USA har handelsoverskudd med Norge, og vi investerer enorme summer i USA gjennom Oljefondet.
- Norge er sammen med USA og Canada de eneste NATO-landene som har betydelig energioverskudd. La oss skape en strategisk energiallianse med USA. Det er interesse for det hos personer i det republikanske partiet.
- Norge har betydelige mineralressurser – både til lands og i konsentrerte områder på havbunnen. Vi har en avansert metallindustri. Også her kan vi få til et strategisk samarbeid med USA og noen få andre land, innenfor en NATO-tenkning.
- Vi har betydelig sikkerhetspolitisk erfaring vedr. Russland, Svalbard, nordområdene m.m., og vi har en liten, men avansert våpenindustri som leverer sentrale komponenter og systemer til NATO
I tillegg vet vi at Trump liker Norge og det har vært snakket om en «Nordic taskforce» i Team Trump. Støres historiefortelling om hvor godt han forbereder seg blir derfor fullstendig hul når man vet hva andre land oppnår selv med dårligere forutsetninger.
Til Nettavisen uttalte Støre for en måned siden at det ikke var hastverk å møte Trump, samt at han ikke var begeistret for å ville invitere Trump til møte fordi det var «så mye styr». Kanskje svarer Støre selv på hvorfor Norge blir stående på sidelinjen.
Min klare anbefaling er å ta grep, og det haster.
Trump vet han har dårlig tid fordi det er knapt et år til Kongressen begynner å fokusere på mellomvalget i USA. Da mister han trolig flertallet i Kongressen. Derfor er det full fart ut fra startblokken.
Trump elsker å starte enhver forhandling ved å «shake things up», og allianser, prinsipper og institusjoner knaker i grunnmurene. Uhørt, egentlig, i det internasjonale diplomatiet. Men det er typen vi har med å gjøre. I møte med Trump er trolig Norge et av landene som er best posisjonert til å styre vår egen skjebne dersom vi er offensive og forstår hvordan Trump snakker.
Så langt er det for mye «vent og se». I nåværende scenario er det en dårlig strategi.