– Det er hyggelig med litt heder og ære, ler Maja Lunde.
Sammen med Karl Ove Knausgård (56) var hun nemlig æresgjest da bokmessen i Leipzig åpnet onsdag kveld.
Lunde har opplevd en vanvittig suksess i Tyskland – og det var nettopp på bokmessen i Leipzig
det hele startet i 2017.– Det var denne bokmessen som var oppstarten på at «Bienes historie» tok sånn av.
– Det var her hele eventyret startet, sier Lunde til VG.
Og det har bare fortsatt:
– Jeg har vel ikke helt oversikt over hvor mange bøker jeg har solgt, men «Bienes historie» har alene solgt halvannen million eksemplarer, sier Lunde - som på et tidspunkt solgte bøker for to millioner kroner i uka i Tyskland.
Kulturminister Lubna Jaffery holdt åpningstale under åpningsseremonien under messen der Norge i år er såkalt gjesteland – altså hovedland med over 50 norske forfattere på plass.
Sjekk hva hun sa i talen lenger ned i artikkelen!
Kronprinsesse Mette-Marit skulle også etter planen delta, men måtte avlyse i siste liten.
Lunde mener det betyr mye at Norge er hovedland på en messe av dette kaliberet.
– Det gir norske forfattere en mulighet til å møte tyske lesere, og det åpner dører for nye forfatterskap i det tyske bokmarkedet, sier Lunde som satte stor pris på å være æresgjest sammen med Karl Ove Knausgård.
Knausgård er fortsatt stor litterær stjerne i Tyskland – og skal alene samle et utsolgt byteater, Schauspiel Leipzig, torsdag kveld.
– Her er det fullt program, sa Knausgård da han ankom åpningsseremonien.
Maja Lundes «Bienes historie» lå sammenhengende på bestselgerlisten i halvannet år – og tyskerne har fortsatt å omfavne Lundes bøker: Nå senest med romanen «Lukkertid» som nylig kom ut på tysk – til svært gode kritikker.
Bare i år skal hun ut med tre bøker i Tyskland: I tillegg til «Lukkertid» er den tyske oversettelsen av hennes og Lisa Aisatos bok «Vindmakeren» på vei ut – og til høsten kommer sakprosaboken «Skjerm barna».
Hjemme i Norge har hun brukt mye tid på temaet barn og teknologi de siste par årene.
Det er blitt en stor kampsak for forfatteren som nærmest har satt forfatterkarrieren på vent:
– Vi trenger bedre regulering av både barnas og vår egen teknologibruk, tek-gigantene har fått for stor makt, sier hun og forklarer at hun etter at boken om skjermtid kom ut, har reist land og strand rundt og holdt foredrag.
– Jeg har lagt ned enormt mange gratistimer i aktivistisk arbeid og hatt utallige møter med politikere, men det føles meningsfullt, sier Lunde.
– Så får vi se om det blir en ny roman igjen snart også, smiler hun – og røper at hun har en historie klar:
– Det gjelder bare å få den ned på papiret, sier hun.
For noen uker siden ble det også kjent at Maja Lunde jobber med manus til en spillefilm basert på Ibsens Peer Gynt – med regi av Erik Ulfsby, som er kjent for sin Peer Gynt-oppsetning på Gålå.
Kulturministeren: – Stor ære
– Det er en stor ære å bli invitert som gjesteland her ved Leipzig bokmesse. Vi gleder oss til å dele det rike mangfoldet i norsk litteratur med dere, sa Jaffery i sin tale under åpningen av bokmessen på Gewandhaus i Leipzig sentrum
Hun snakket om litteraturens kraft, fellesskapets betydning og utfordringene verden står overfor.
– Våre ukrainske venner har vist enormt mot og dyp visdom. Vi må fortsette vår felles støtte, sa Jaffery, med en tydelig henvisning til krigen i Ukraina.
Hun trakk også linjer mellom norsk og tysk litteraturhistorie og påpekte hvordan Brødrene Grimm inspirerte nordmenn til å samle og publisere folkeeventyr.
– Mange norske forfattere har latt seg inspirere av disse eventyrene – inkludert Henrik Ibsen, Knut Hamsun og Sigrid Undset, sa hun.
Jaffery fremhevet også nobelprisvinner i litteratur, Jon Fosse, som en av Norges mest betydningsfulle samtidsforfattere.
– Fosse utforsker temaer som menneskelig eksistens, relasjoner og det usigelige. Hans verk er oversatt til mer enn femti språk, noe som viser hans globale innflytelse og appell, sa Jaffery.
Hun understreket samtidig den sterke forbindelsen mellom Norge og Tyskland:
– Tyske lesere virker svært glade i norsk litteratur. Jeg tror det henger sammen med at vi deler en felles kulturell grunn, felles verdier og lever i samme hjørne av verden.
Har du lest "Bienes historie" av Maja Lunde?aJabNeicVil lese den