Må du se på noe mens du spiser?

9 hours ago 2


– Jeg må se på noe mens jeg spiser, forteller Ingrid Hjellestad (21).

– Spesielt hvis jeg har noe god mat, så bruker jeg god tid på å finne noe bra å se på før jeg begynner å spise. Hvis jeg setter på noe dårlig, så blir matopplevelsen dårligere, forklarer hun.

Ingrid Hjellestad

– Hvis jeg setter på noe dårlig, så blir matopplevelsen dårligere, forteller Hjellestad. Det er en egen kunst å finne riktig video til maten.

Foto: Privat

Hun er langt fra alene om å føle det slik. NRK har snakket med flere titalls unge som er helt avhengig av noe å se på når de skal spise.

Flere beskriver at de ikke dytter så mye som en bit i munnen før de har funnet den «rette» videoen. Om så maten blir kald i mellomtiden.

En meme

Mange memes på nettet tuller med hvor avhengig man er av noe å se på mens man spiser.

Faksimile: NRK

– Iblant må jeg planlegge mens jeg lager mat for å finne ut hva jeg skal se på, og dersom jeg ikke finner ut av dette under matlagingen, da må maten stå og vente til jeg har funnet noe, forteller Linus Johnsen (24).

– Det er helt essensielt.

Linus Johnsen på ferie

Linus planlegger hva han skal se på mens han lager mat.

Foto: Privat

På internett florerer det av memes som tuller med at det er umulig å spise uten. Populære Tiktokere klager over at maten blir kald fordi de ikke finner den «perfekte» tingen å se på mens de spiser.

Må du ha noe å se på mens du spiser?

Denne avstemningen viser ikke hva befolkningen mener om spørsmålet. Resultatet viser hva de som selv har valgt å stemme mener, og avstemningen har ikke et utvalg som gjør den representativ for alle som bor i landet.

Spiser flere kalorier

Hjellestad tror det er fordi vi lever i et samfunn hvor vi er vant til å bli bombardert med inntrykk konstant.

Hun får støtte fra Ragnhild Eg. Hun er seniorforsker ved Nofima, og forsker på sammenhengen mellom skjerm og mat.

en person med krøllete hår

Unge flest skroller mens de spiser, forteller Eg.

Foto: Nofima / JON_ARE_BERG_JACOBSEN_99026682

– Mye forskning tyder på at vi har litt problemer med å ikke bli stimulert. Vi er ikke vant til det lenger, vi svitsjer mellom PC-er og TV-er, bøker og telefonskjermer, forteller hun.

– Det er veldig vanlig blant unge å skrolle mens man spiser, det er snakk om at det er mindretallet som ikke gjør det.

Hun tror det kan lede til overspising, og at man ikke nyter maten.

Tiktok som tuller med tematikken

På internett sammenligner man det å se på YouTube og spise med gamle middelalderkonger som krevde underholdning til måltidet.

Faksimile: TikTok

– Hvis man tenker på matinntak og det å nyte maten så er oppmerksomhet en begrenset ressurs, og dersom den er fanget av det som skjer på skjermen så nyter man ikke smakene og kjenner på metthetssignalene.

Hun forklarer at det er gjort studier hvor man belaster noen med en oppgave mens de spiser, altså distraherer dem. Deretter sammenligner man hvor mye de spiser med de som nyter maten uten distraksjon.

– De gruppene som er distrahert spiser flere kalorier, konstaterer Eg.

Må bli ukult å være distrahert

Seniorforsker Eg forklarer at det tradisjonelt har vært et privilegium å ha fritid. Hun tror det må en kulturendring til for å motivere unge til å endre disse vanene.

Meme om tema

Mange memes tuller med denne tendensen.

Faksimile: NRK

– Det å styre din egen tid og ha kontroll på din egen tid, det er et statussymbol. Hadde unge sett at det er en middelaldrende «nørdy» fyr i USA som har kontroll over tiden deres så hadde det kanskje ikke vært så kult, påpeker hun.

Dette er Hjellestad veldig enig i.

– Det er litt «cringe» at Zuckerberg og gjengen er så gode på å gjøre krav på fritiden vår. Det er jo nesten litt imponerende hvordan de klarte å fange oppmerksomheten til hele verden, og gjort oss til teknologiske zombier som har et sånt behov på konstant stimuli.

Zuckerberg med briller

Hjellestad synes det er litt pinlig at Zuckerberg og de andre tech-milliardærene har gjort krav på så mye av fritiden vår.

Foto: AP

Seniorforsker Eg tror også det er viktig at vi lærer oss å styre impulsene våre. Og dette gjør man ved å rett og slett øve seg på det.

– Det er mengdetrening. Selvregulering spiller inn både når det gjelder mat og bruk av skjerm.

Noen å spise med

Mange NRK har snakket med beskriver skjermen som en erstatning for selskap.

Tung tung tung sahur og en ungdom spiser middag sammen

Kanskje er italian brainrot en erstatning for en samtalepartner under middagen.

Illustrasjon: Alexander Slotten / NRK

– Jeg tror det har noe med å spise alene. Jeg har alltid spist med noen. Men når jeg flyttet for meg selv, så ble det alltid noe å se på mens jeg spiste, om det var YouTube eller en film, forteller Lars Werner Hammer (27).

Lars i svart/hvitt

Hammer begynte å spise til YouTube etter at han flyttet hjemmefra. Han finner mye selskap i det.

Foto: Privat

– Jeg vet dette kommer til å høres rart ut, men da spiser man på en måte ikke alene.

Publisert 10.07.2025, kl. 05.31

Read Entire Article