LO truer med «streik inn i evigheten»

4 months ago 22


Kortversjonen

  • LO-leder Peggy Hessen Følsvik og leder Jørn Eggum i Fellesforbundet roser Erna Solberg for å stå opp for sykelønnsordningen.
  • De ber NHO om å frede ordningen i fire år, ellers truer de med storstreik.

– Det er fint at Erna står opp for sykelønnsordningen. Det skal hun ha. Men hun vil i regjering med Frp og kanskje også Venstre, som har åpnet for kutt i sykelønnen. Så det gjenstår å se, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Hun og leder i LOs største forbund i privat sektor, Jørn Eggum i Fellesforbundet, stiller opp til intervju etter at Høyre-leder Erna Solberg nyttårsaften fredet sykelønnsordningen:

Feiden om sykelønnen har i høst kommet opp i forbindelse med forhandlingene om avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Arbeidsgiverorganisasjonen Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) ville ikke gå med på formuleringer som freder ordningen i fire år og forhandlingene ble brutt.

– Enige om alt annet

LO-lederen mener at Solbergs uttalelser må gjøre det lett for NHO-sjef Ole Erik Almlid å være med på en fredning av ordningen i fire år.

– Vi er enige med NHO om alt annet knyttet til IA-avtalen. Det eneste som nå gjenstår er at NHO blir med på en formulering som freder sykelønnsordningen i fire år, slik Erna Solberg mener vil være riktig.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Eggum ber NHO-sjef Almlid tenke seg nøye om.

– Selv om det ikke er påske, så gjelder fjellvettreglene: Det er lov å snu i tide. Det er latterlig hvis NHO blir stående på sitt standpunkt når Solberg i realiteten sier at de tar feil, sier Eggum.

Erna Solberg trakk frem som hovedargument for å frede ordningen at et kutt i sykelønnen vil være veldig urettferdig, fordi store deler av de ansatte i offentlig sektor er sikret full lønn mens de er syke, fordi de har ordningen tariffestet.

 Helge Mikalsen / VGFår sjelden ros fra LO. Foto: Helge Mikalsen / VG

Skygge fra 2013

Eggum sier det er viktig.

– Solberg tar på seg det moralske ansvaret for at det skal være lik sykelønnsordning uansett om du jobber i privat eller offentlig sektor.

LO-lederen mener at spillet er endret etter Solbergs uttalelser.

– Solberg kunne ha vippet debatten i retning av en svekkelse av sykelønnen, men når hun ikke gjør det og nærmest gir oss garantier om at en borgerlig regjering ikke vil røre sykelønnsordningen de neste fire årene, da bør NHO ta det inn over seg.

Hun sier at hun skjønner at Solberg ikke kan gi garantier i dag på vegne av mulige regjeringspartnere, men at hennes uttalelser forplikter.

– Før valget i 2013 var Høyre ute og ga en slik garanti, men det ble likevel foreslått kutt i sykelønnsordningen året etter. Jeg legger til grunn at det ikke skjer igjen, sier LO-lederen.

Forslaget ble trukket.

– Streike inn i evigheten

Eggum har et ris bak speilet, som de vil bruke hvis det er nødvendig:

Han er lønnsoppgjørsgeneral i LO og leder som regel an i lønnsoppgjørene.

Vårens lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvor partene i hovedsak bare forhandler om lønn.

Men i 2026 er det hovedoppgjør, hvor også prinsipielle saker som sykelønn kan fremmes som krav.

Eggum gir en garanti.

– Hvis det blir nødvendig, kommer vi til å fremme et sykelønnskrav i oppgjøret i 2026. Vi kommer til å streike inn i evigheten for å få sykelønnen inn i våre tariffavtaler.

 Helge Mikalsen / VGKAMPKLARE: De varsler omfattende streik i 2026. Her jubler de etter at streiken våren 2023 var over. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Fraværet er historisk høyt. Er det en del som utnytter sykelønnsordningen?

– Det vil alltid være slik at noen utnytter offentlige ordninger. Men vi kan ikke lage regler som tar utgangspunkt i at folk jukser. Alle ordningene er bygd på tillit. De som eventuelt jukser må ansvarliggjøres. Det er arbeidsgivernes oppgave som må påpeke hvis de mener noen skulker. Sykelønnsordningen er et viktig sikkerhetsnett for folk i arbeid, sier Følsvik.

Hun sier at andre portvoktere er landets leger og Nav.

– Vi ser også at det kan være noen som utnytter ordningen, men det som vil få ned fraværet er ikke å kutte i sykepengene, men å jobbe.

Lover å bidra

Hun viser til et en Stami-rapport fra i fjor viser at 60 prosent av virksomhetene i Norge ikke driver med systematisk HMS-arbeid.

– Da må vi rette pekefingeren mot det. Et mer aktivt arbeid på bedriftene vil kunne bidra til å få ned fraværet.

Eggum lover at de skal bidra på alle måter for å få ned sykefraværet.

– Vi må hente inn mer kunnskap om årsakene til at folk er syke. Så skal vi sammen med arbeidsgiverne sette inn aktive tiltak for å gjøre noe med det.

VG har bedt om at NHOs informasjonsavdeling om å få kommentarer fra NHO-sjef Ole Erik Almlid til de utfordringene som LO-toppene reiser i dette intervjuet.

Bilde av

Almlid

Det fikk vi ikke.

NHOs informasjonsavdeling viser til at alle fire arbeidsgiverorganisasjonene mener en fredning av sykelønnsordningen i fire nye år er feil.

Videre viser de til svaret som NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom ga til VG i forbindelse med intervjuet med Erna Solberg, hvor Solberg fredet sykelønnsordningen.

Bilde av Nina Melsom Nina Melsom

NHOs arbeidslivsdirektør

Melsom forsvarte at sykelønnsordningen ikke bør fredes i fire år, på grunn av den alarmerende utvikling i sykefraværet.

– Gitt den alvorlige utviklingen vi ser, mener vi en fredning av dagens sykepengeordning i fire nye år er feil. Vi vil ikke være en skanse mot grep som kan virke, nå er det opp til våre folkevalgte. Vi må uansett ikke legge lokk på en svært viktig debatt og kunnskapsinnhenting i fire nye år, fremholdt hun.

Flere utdypninger fra henne kan du lese her:

Melsom sier at de «registrerer Høyres standpunkt, men mener uansett det er riktig at ansvaret for sykepengeordningen nå plasseres hos politikerne og storting».

– Det uvanlig høye og økende sykefraværet i Norge er et alvorlig samfunnsproblem som nå koster staten og bedriftene om lag 100 milliarder kroner årlig. Skal vi snu utviklingen, mener NHO det er viktig å tenke nytt om mye – også om sykepengeordningen. Vi ønsker mer kunnskap og er tydelig på at vi ikke vil støtte endringer som rammer skjevt, fremholdt Melsom.

Read Entire Article