LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier LO er åpne for å utrede sykelønnsordningen. Hun søker dialog med NHO i et forsøk på å bryte isfronten.
Tirsdag 7. januar kl. 14:12Kortversjonen
- LO-leder Peggy Hessen Følsvik er åpen for å utrede sykelønnsordningen.
- Hun søker dialog med NHO etter en periode med brutt kontakt.
- Følsvik roser NHO-leder Ole Erik Almlid for en mildere tone i debatten.
- Hun understreker at LO ikke vil svekke sykelønnsordningen.
– Jeg registrerer en litt annen tone fra NHO etter jul. NHO-leder Ole Erik Almlid sier nå at han ikke vil bidra til «å eskalere situasjonen». Det er bra og det er noe å gripe fatt i, sier LO-lederen.
Vi møter henne på hennes kontor i LO-huset på Youngstorget tirsdag.
Det er Almlids uttalelser i VG mandag som får henne til å gi litt ros til NHO-sjefen:
Etter at forhandlingene om avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) brøt sammen før jul, var dialogen mellom de to så sur, at Følsvik og LO bestemte å fryse all kontakt med NHO.
Målet med IA-avtalen er å få ned sykefraværet og få opp andelen som jobber.
Brenna sentral
Arbeidsminister- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sto sentralt i forhandlingene, som hun ledet. Onsdag møtte hun partene i arbeidslivet i et nytt krisemøte i IA-forhandlingene. Møtet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet endte med brudd.
– Det synes jeg er skuffende. Jeg hadde et stort ønske om at vi skulle få til dette, sa Brenna etter bruddet.
Avlyst
Alle møter er per nå avlyst mellom LO og NHO er avlyst. Det gjør blant annet at LO-lederen har sagt nei til å delta på NHOs årskonferanse onsdag.
– Jeg forventer ikke at NHO-sjefen skal endre sin politiske overbevisning, men jeg registrerer at NHO-sjefen har beveget seg noe siden stormen før jul.
– Hva konkret tenker du på?
– Han sier at det må være et bredt forlik for å gjøre endringer eller svekke sykelønnsordningen. Da kan han egentlig legge det til side, fordi Ap, hele venstresiden og en samlet fagbevegelse ikke vil være med på å svekke sykelønnsordningen. Det betyr at det ikke er mulig å få til noe bredt forlik.
– Han sier ikke at han vil kutte i sykelønnen, men bare ta sykelønnen med i den brede utredningen over to år som de mener må gjennomføres for å finne årsakene til det høye sykefraværet?
– Det er en utredning vi er positive til.
– Også å utrede sykelønnsordningen?
– Ja, det er greit for oss. Vi er villige til å se på alle sider rundt sykelønnsordningen, ikke minst de sosiale konsekvensene.
– Få erfaringer tilsier det
Hun sier at de ikke frykter at en slik utredning vil vise at sykefraværet kan gå ned ved å kutte i deler av sykelønnen.
– Det er få erfaringer som tilsier det. Vi ser eksempelvis fra Sverige at karensdag ikke har fått ned sykefraværet. Så må jeg legge til at vi uansett mener at sykelønnsordningen står seg godt uten kutt:
– Det var et samlet storting i 1978 som ble enige om å få på plass dagens sykelønnsordning. Poenget den gang var at vi skulle ha råd til å være syk i Norge. Heldigvis er det fortsatt bred
enighet om å beholde full lønn under sykdom.
– Det du sier er at du strekker ut en hånd til Almlid og ber om dialog?
– Ja, vi er klar for å gjenoppta forhandlingene. Slik jeg kjenner Ole Erik Almlid og norske arbeidsgivere så er de rimelig pragmatiske og ikke så rent lite resultatorienterte.
Inviterer NHO-sjefen til å jobbe sammen
LO-lederen viser til at det bare er deler av høyresiden, som ønsker å kutte i sykelønnen.
– Det brede forliket som Almlid sier må til for å endre sykelønnsordningen, er ikke mulig å få til. Da bør begge sider se om vi kan komme videre.
– Hvis NHO-direktøren skal lytte til sine egne ord om bred politisk enighet, så bør han legge bort tanker om å svekke sykelønnen, og i stedet jobbe sammen med LO for å få
sykefraværet ned.
– Kanskje dere kan begynne i ettermiddag og bli enige om videre dialog, så kan du også gå på NHOs årskonferanse i morgen?
– Jeg ønsker som sagt å gjenoppta forhandlingene, men det har ingenting med årskonferansen å gjøre.