Livsfarlige batteriberg hoper seg opp: – En varslet katastrofe

5 hours ago 3


Uken før påske slo en kommune i Østfold alarm.

Et gigantisk batterilager med opp mot 1800 brannfarlige elbil-batterier står utendørs, uten noen form for brannsikring, på et industriområde i Spydeberg.

Politiet meldte at det var stor fare for alvorlig personskade eller død dersom kassene med batterier berøres eller flyttes på.

Karl Morten Dalen, daglig leder i Grønvold Bil-Demontering AS, mener dette er en varslet katastrofe.

– Dette blir for dumt. Går ikke myndighetene snart inn med midler og gjør noe, er dette bare starten.

en mann med armene i kors

– Systemet er jo brannfarlig, dette er ikke bra, sier daglig leder i Bil-Demontering AS, Karl Morten Dale.

Foto: Privat

Koster for mye å gjenvinne

Ifølge Autoretur ble 3872 ødelagte eller utbrukte elektriske biler vraket hos bilopphuggerier i 2024. Innen 2035 vil tallet være over 100.000.

Til tross for dette, mener Dalen at det mangler en helt sentral bit i elbilbatterienes livssyklus.

– Batteriene blir bare liggende. Det er altfor store kostnader for oss å ta batteriene ut av bilene, sikkerhetsklarere disse og frakte de som farlig gods til gjenvinning, sier Dalen.

Dalen mener dette kan være noe av grunnen til at det enorme fjellet av brannfarlige batterier har bygget seg opp på Spydeberg i Østfold.

– Jeg blir så oppgitt. Kommer det ingen løsning på problemet snart, kan det i verste fall begynne å brenne en plass disse batteriene nå står lagret.

Bransjeforeningen: – Dette haster

Belinda Skibnes Ramberg
Daglig leder

Daglig leder i Norske Bilressurser, Belinda Skibnes Ramberg.

Foto: Privat

Belinda Skibnes Ramberg, daglig leder for Norske Bilressurser (NBR), er enig med Dalen om at batteriberget på Spydeberg trolig kunne ha vært unngått.

Vi har kartlagt at det er minst 2000 batterier lagret rundt i Norge allerede. Dette vil øke eksplosivt i årene fremover da antallet elbiler som vrakes stiger, sier Ramberg.

– Vi vet at dette haster, men vi føler ikke at det jobbes raskt nok for å finne en løsning. Ett skadet brannfarlig batteri er en stor miljørisiko.

Ingvild Kilen Rorholt, fagansvarlig for transport i miljøstiftelsen Zero, bekrefter til NRK at Dalens bekymringer stemmer.

en person som står utenfor

Ingvild Kilen Rorholt, fagansvarlig for transport i miljøstiftelsen Zero.

Foto: Caroline Dokken Wendelborg / Zero

– Det er på tide at myndighetene finner gode systemer som gjør at vi ikke har store lager av ødelagte batterier, sier Kilen Rorholt.

Dalen donerte bort flere brannskadede bilbatterier til det lokale brannvesenet slik at de fikk øvd seg på å slukke en batteribrann:

Millioninvestering

I 2022 var statsminister Jonas Gahr Støre til stede da man tok et stort steg i elektrifiseringen av samfunnet og åpnet Hydrovolt i Fredrikstad, et av Europas største gjenvinningsanlegg for elbilbatterier.

Gjenvinningsfabrikken kostet det offentlige flere titalls millioner kroner, men ifølge Dalen har Hydrovolt nesten ingenting å gjøre.

– Hydrovolt er jo klare til å ta imot, men de må jo tørke støv der nede, sier Dalen.

Norske Bilressurser (NBR) deler den samme bekymringen.

– Jeg var på åpningen til Hydrovolt hvor Støre og andre politikere var, og de vet ikke at batteri-kretsløpet stopper opp før det kommer til Hydrovolt, sier Ramberg.

noen få menn som står foran en byggeplass

Bildet viser leder i Fellesforbundet Jørn Eggum, statsminister Jonas Gahr Støre og administrerende direktør Ole-Christen Enger under åpningen av Hydrovolt i 2022.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Til NRK opplyser Hydrovolt at de er kjent med problemstillingen, og at de har gode samarbeid med flere bilopphuggerier.

– Vi støver definitivt ikke ned. Volumene fra biloppsamlerne varierer fra måned til måned med noen få til flere hundre, og vi ser at behovet er økende, sier Amanda Gran, kommunikasjonssjef i Hydrovolt.

Vi ønsker å være til hjelp der vi kan, og har fortsatt kapasitet til å ta imot mer.

Statssekretær: – Vi er også utålmodige

Statssekretær Astrid Hoem i Klima- og miljødepartementet skriver i en e-post til NRK at hun har forståelse for at flere aktører er utålmodige etter å få en mer sirkulær økonomi på batterier.

Vi er også utålmodige. Derfor jobber vi blant annet sammen med EU for å sikre at bruken av batterier blir mer bærekraftig.

Astrid Willa Eide Hoem, leder i AUF

– Mange norske bedrifter ligger allerede i front når det gjelder sirkulære løsninger, men det gjenstår fremdeles mye arbeid, sier statssekretær Astrid Hoem.

Foto: Milana Knezevic / NRK

Ifølge Hoem kommer det flere krav som skal sikre god livssyklus for bilbatterier.

Det er nødvendig med et tett samarbeid mellom bilbransjen og andre aktører framover for å utvikle forretningsmodeller, finne teknologier og utvikle løsninger for ombruk og materialgjenvinning.

Håper på en midlertidig panteløsning

Politiadvokat Morten Lundén opplyser at de har siktet to bedrifter etter funnet av batterilageret i Spydeberg. Foreløpig har politiet begrunnet siktelsen i forurensningsloven paragraf 28, forbud mot forsøpling.

Elbilbatterier lagret på industritomt i Spydeberg

Øst politidistrikt har samlet inn betydelige mengder etterforskningsmateriale i batterisaken fra Spydeberg, opplyser politiadvokat Lundén tirsdag.

Foto: Gunnar Hjorthaug / NRK

Ifølge Dalen står trolig selskapene som er ansvarlig for disse elbilbatteriene i en ordentlig skvis.

– Aldri i verden om de prøver å frakte 1800 skadde batterier med skip ut av landet. De taper store verdier om dette sendes direkte til gjenvinning. Dette vil bli ordentlig dyrt, sier Dalen.

  • Bildesveip BATTERIER

    Batterilageret til Karl Morten Dalen inneholder over 300 batterier.

    Foto: Privat
  • Bildesveip BATTERIER

    Her oppbevarer han batterier av ulik tilstand. Får han solgt batteriet, går han i pluss.

    Foto: Privat
  • Bildesveip BATTERIER

    De som er brannfarlige, plasseres i en egen container: – Her blir de lagret til noen tar ansvar, sier Dalen.

    Foto: Privat

Nå håper han at myndighetene kommer på banen og setter opp en midlertidig panteløsning slik at bilopphuggeriene ikke går i minus ved å ta imot elektriske biler.

– Dette er bare begynnelsen. Hvor mange hauger med batterier som faktisk blir lagret rundt omkring, er det ingen som vet.

Publisert 23.04.2025, kl. 09.45

Read Entire Article